UITE CĂ SE POATE! Șeful Parlamentului din Vanuatu, condamnat pentru corupție, s-a autograțiat în timp ce-i ținea locul președintelui țării

1757
2
UITE CĂ SE POATE! Șeful Parlamentului din Vanuatu, condamnat pentru corupție, s-a autograțiat în timp ce-i ținea locul președintelui țării - gata-1485790654.jpg

Articole recomandate

Marcellino Pipite, președintele Parlamentului de la Port Vila, a fost condamnat vineri pentru corupție. Profitând de faptul că președintele țării era plecat peste hotare, Pipite s-a autograțiat, iertându-i totodată și pe cei 13 colegi parlamentari alături de care a fost condamnat după ce au primit mită. Apoi, Pipite s-a folosit de aceleași puteri pentru a-l suspenda pe avocatul poporului. 


"Pentru menținerea stabilității în Guvernul Republicii Vanuatu", și-a motivat președintele Parlamentului decizia de a se ierta de pedeapsă, după ce a fost prins luând mită de la opoziție. "Vrem pace în Vanuatu, vrem unitate, vrem ca afacerile să prospere", a continuat acesta, potrivit cotidianului britanic "The Guardian", care citează presa locală. Curtea Supremă din Vanuatu i-a condamnat vineri definitiv pe Marcellino Pipite și alți 13 parlamentari care, împreună, au primit mită 35 de milioane de vatu (peste 270.000 de euro) pentru a vota în favoare unei moțiuni de cenzură înaintată de opoziție. Printre cei grațiați de șeful Parlamentului este și vicepremierul Moana Carcasses. Sentința urma să fie anunțată pe 22 octombrie, pedeapsa maximă fiind de 10 ani de închisoare cu executare. După actul de grațiere, Pipite a folosit puterile pe care le avea interimar pentru a-l suspenda și pe ombudsman, potrivit ABC News.


"Președintele este învestit cu puterea milei, nu președintele interimar", a tunat președintele Baldwin Lonsdale atunci când s-a întors în țară. Acesta a promis că va lua măsuri împotriva președintelui Parlamentului, care s-a folosit de prevederile constituționale care spun că, în lipsa șefului statului, toate atribuțiile - și privilegiile - acestuia revin persoanei care conduce Legislativul. Lonsdale vrea chiar amendarea Constituției pentru ca președintele Parlamentului să nu mai preia interimar funcția de șef de stat atunci când acesta este peste hotare sau nu-și poate exercita mandatul. "Nimeni nu este deasupra legii", a spus Lonsdale luni seară, într-un interviu televizat, potrivit Adevarul.ro.


Comentează știrea

Radu
30 ianuarie 2017
Pai si ce ?

Dragnea vrea gratiere . De aceea , si-a pus boul prim-ministru si berbecul tantalau .ministru al justitiei ... Exista deosebire intre abordarile babuinilor din Vanuatu si a babuinilor pesedisti ? Nu ! Niste viermi !

eugen
15 februarie 2017
Republicii Vanuatu"

asa si trebuie asa se mentine integritatea unei tarii fie ea si bananiera

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5628 secunde