Un arheolog american susține că a descoperit ruinele orașului biblic Sodoma

210
Un arheolog american susține că a descoperit ruinele orașului biblic Sodoma - sodoma-1444842146.jpg

Articole recomandate

Un arheolog de la o universitate creștină din Statele Unite afirmă că a descoperit ruinele orașului biblic Sodoma.


Destinul tragic al orașelor biblice Sodoma și Gomora a stimulat de-a lungul secolelor imaginația multor artiști, teologi și arheologi. Cartea Genezei descrie felul în care Dumnezeu "a turnat pucioasă asupra lor", pentru a pedepsi cele două orașe pentru desfrâul din interiorul zidurilor lor și ucigându-i pe toți locuitorii lor.

Oamenii de știință au dorit să afle de-a lungul anilor dacă cele două orașe au existat în realitate sau dacă ele au fost distruse din cauza unor calamități naturale.

Steven Collins, profesor de studii biblice la Trinity Southwest University din Albuquerque, consideră că Sodoma și Gomora au existat în realitate și afirmă că a descoperit locul în care se afla în Antichitate orașul Sodoma, relatează Realitatea.net.

Din 2005, el și echipa sa au analizat un sit arheologic din sudul Văii Iordanului, cunoscut sub numele Tall el-Hammam. După ce a încheiat al zecelea sezon de săpături, profesorul american a anunțat că a descoperit "o mină de aur de structuri monumentale antice și artefacte", care sugerează că situl era un oraș influent în epoca bronzului timpuriu și epoca bronzului mijlociu (între 3.500 î.e.n. și 1540 î.e.n.).

De-a lungul anilor, cercetătorii americani au găsit rămășițele unui uriaș zid de apărare, fundația unui palat și un sistem complex de portaluri care datează din acea perioadă. În sezonul arheologic 2015, specialiștii au descoperit în același sit tot mai multe turnuri și porți.

După părerea profesorului Collins, toate dovezile par să indice faptul că Tall el-Hammam era probabil cel mai mare oraș aflat la est de "Kikkar" - numele ebraic ai câmpiilor de lângă rîul Iordan. Steven Collins pretinde, de asemenea, că Tall el-Hammam este plasat strategic lângă surse străvechi de apă dulce și la intersecția unor rute comerciale.

Potrivit profesorului american, citat de revista Popular Archaeology, există șanse mari ca textul din Biblie să se refere la Tall el-Hammam atunci când descrie orașul Sodoma.

Steven Collins spune că a descoperit și dovezi ce atestă faptul că acel oraș a avut parte de un sfârșit brusc, spre sfârșitul epocii bronzului mijlociu, despre care același profesor spune că ar coincide cu momentul în care personajele biblice Abraham și Lot au călcat pe pământ. Nu se știe cu exactitate ce a cauzat decăderea bruscă a orașului, dar distrugerea acestuia de către un incendiu este una dintre posibilități. Situl a rămas un oraș bântuit pentru încă 700 de ani după acel eveniment.

Steven Collins nu este singurul cercetător care vrea să găsească ruinele orașului Sodoma. Alți cercetători au sugerat că Sodoma și Gomora au devenit înfloritoare la începutul epocii bronzului și că se aflau în apropiere de Marea Moartă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.453 secunde