Un fost premier moldovean, printre acuzaţii din dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău

140
Un fost premier moldovean, printre acuzaţii din dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău - 1-1683104763.jpg

Articole de la același autor

Foşti demnitari sau funcţionari publici din Republica Moldova, între care fostul premier Iurie Leancă, au fost inculpaţi în dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău, care a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Chişinău. Şefa Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin, a anunţat că prejudiciul cauzat statului în acest caz este de peste 392 milioane de lei (aproximativ 20 milioane de euro), transmite presa din Republica Moldova.

Procuratura susţine într-un comunicat că învinuiţii, în total opt persoane, au concesionat în 2013 Aeroportul Internaţional Chişinău în interesul unei „grupări criminale” şi „organizaţii criminale”, în urma unui concurs trucat. Printre cei opt se mai numără fostul ministru al economiei Valeriu Lazăr, fostul şef al Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), Tudor Copaci, şi fostul director al aeroportului Petru Jardan.

Concesiunea din 2013 a acordat controlul asupra Aeroportului Internaţional Chişinău pentru un termen de 49 de ani companiei Avia Invest, asociată cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Shor, care a fugit din Moldova în 2019 după alegerea preşedintelui pro-occidental Maia Sandu, scrie Reuters.

În acest dosar au fost audiaţi 20 de martori şi au fost examinate mai multe documente, printre care rulaje din bănci din Republica Moldova şi din străinătate, documente obţinute din e-mail-urile persoanelor vizate, documente obţinute prin comisii rogatorii din alte ţări şi expertiza financiară a situaţiei economice a aeroportului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4311 secunde