Un tablou de Chagall furat de nazişti, vândut pentru 7,4 milioane de dolari

63
Un tablou de Chagall furat de nazişti, vândut pentru 7,4 milioane de dolari - tablouu-1668607198.jpg
Un tablou de Marc Chagall, care figurează printre 15 opere furate de nazişti şi restituite de Franţa moştenitorilor familiilor jefuite, a fost vândut pentru 7,4 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Phillips, la New York, informează News.ro.

Vânzarea a avut loc în cadrul sesiunii de toamnă, la care principalele companii din sector vând sute de opere de artă pentru câteva miliarde de dolari în câteva zile, în cartierele de lux din Manhattan.


46 de opere au fost vândute pentru aproape 139 de milioane de dolari de către Phillips. Cea mai scumpă, un tablou monumental de Cy Twombly, „Untitled” (2005), care i-a aparţinut pentru un timp omului de afaceri francez François Pinault, a fost achiziţionată contra sumei de 41,6 milioane de dolari.


Tabloul de Chagall, un ulei pe pânză din 1911, „Le Père”, a fost cumpărat în 1928 de un lutier polonez evreu, David Cender, care şi-a pierdut bunurile atunci când a fost obligat să meargă în ghetoul de la Lodz. Deportat la Auschwitz, unde soţia şi fiica sa au fost ucise, acest muzician a supravieţuit şi s-a stabilit în Franţa în 1958, unde a murit în 1966 fără a-şi recupera tabloul. Între timp, opera a reapărut în expoziţii şi Marc Chagall a cumpărat-o, probabil, între 1947 şi 1953, neglijându-i originea, potrivit Phillips şi Ministerului francez al Culturii. După moartea în Franţa, în 1985, a artistului de origine rusă, „Le Père” a intrat în colecţiile naţionale în 1988, apoi a ajuns la Centrul Pompidou şi a fost depozitat la Muzeul de artă şi de istorie a iudaismului din Paris.Pagina a fost generata in 0.4897 secunde