Fostul preşedinte american Barack Obama avertizează:

„Unele acţiuni ale Israelului se pot întoarce împotriva sa!”

2432
„Unele acţiuni ale Israelului se pot întoarce împotriva sa!” - 1-1698136113.jpg
Unele din acţiunile Israelului în războiul său împotriva Hamas, ca oprirea furnizării de alimente şi apă în Gaza, ar putea îndârji atitudinile palestinienilor pentru mai multe generaţii, slăbind în acelaşi timp sprijinul internaţional pentru statul israelian, consideră fostul preşedinte american Barack Obama, a consemnat agenţia Reuters.

Barack Obama, care rareori comentează despre crize active de politică externă, a atenţionat că orice strategie militară israeliană care ignoră costul uman al războiului poate avea în final un efect contrar.

„Decizia guvernului israelian de a opri furnizarea de alimente, apă şi electricitate populaţiei civile captive în Gaza ameninţă nu doar să agraveze criza umanitară în creştere; ar putea îndârji atitudinile palestiniene pentru generaţii, ar putea eroda sprijinul global pentru Israel, ar putea face jocul duşmanilor Israelului şi submina eforturile îndelungate de a ajunge la pace şi stabilitate în regiune”, a spus fostul preşedinte american.

Acesta a condamnat atacurile Hamas şi şi-a reiterat susţinerea pentru dreptul Israelului la autoapărare, avertizând totodată asupra riscurilor la care este expusă populaţia civilă în astfel de războaie.

Nu este clar dacă Obama şi-a coordonat această declaraţie, publicată luni, cu actualul preşedinte Joe Biden, care i-a fost vicepreşedinte timp de opt ani.

În timpul preşedinţiei sale, Barack Obama şi-a exprimat de multe ori sprijinul pentru dreptul Israelului la autoapărare la începutul unor conflicte cu gruparea islamistă din Gaza, dar a îndemnat prompt Israelul la reţinere după creşterea numărului de victime palestiniene în raiduri aeriene.

Administraţia Obama a încercat, fără succes însă, să negocieze un acord de pace între Israel şi palestinieni. După învestirea sa, la începutul lui 2021, Biden nu a făcut demersuri pentru reluarea negocierilor, afirmând că liderii de amândouă părţile sunt mult prea intransigenţi şi climatul nu este cel adecvat.

În acelaşi timp, Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au avut o relaţie dificilă în timp ce primul era preşedinte, inclusiv atunci când administraţia Obama a negociat acordul nuclear cu Iranul, iar Biden, ca vicepreşedinte, a jucat frecvent rolul de mediator între cei doi lideri. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2716 secunde