Ungaria contestă un demers al Parlamentului European de a-i bloca preluarea preşedinţiei Consiliului UE

89
Ungaria contestă un demers al Parlamentului European de a-i bloca preluarea preşedinţiei Consiliului UE - 1-1685085050.jpg
Ungaria nu va permite Parlamentului European să-i blocheze preşedinţia semestrială a Consiliului UE pe care această ţară o va exercita în a doua jumătate a anului viitor, a declarat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, amintind că Parlamentul European nici nu are competenţe în această chestiune, relatează presa ungară, citată de agenţia EFE.

„Parlamentul European vrea încă o dată să-i ia ceva Ungariei. Săptămâna viitoare va vota din nou o rezoluţie împotriva Ungariei, prin care vor să blocheze preşedinţia ungară a Consiliului UE”, a remarcat Judit Varga.

„Guvernul de la Budapesta nu va permite ca Ungariei să-i fie luată această preşedinţie semestrială”, a adăugat ea, reacţionând astfel la relatările din presa internaţională conform cărora mai multe grupuri politice din legislativul european cer ca într-o rezoluţie pe care o vor prezenta să fie inclus şi un paragraf care să pună la îndoială capacitatea Ungariei de a exercita această preşedinţie, invocând încălcarea statului de drept de către guvernul premierului Viktor Orban.

Însă Consiliul UE (statele membre), nu Parlamentul European, este cel care decide asupra preşedinţiei rotative, iar aceasta cu un vot în unanimitate, aşadar „Parlamentul European nu are nimic de-a face cu asta”, a amintit ministrul ungar al justiţiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4815 secunde