Ungaria se declară dispusă să se lipsească de fondurile europene

245
Ungaria se declară dispusă să se lipsească de fondurile europene - fondbudapesta-1632920436.jpg

Articole de la același autor

Ungaria a calificat ca inacceptabil ceea ce consideră a fi un şantaj din partea Bruxelles-ului cu privire la condiționarea validării planului său de redresare de respectarea statului de drept. Budapesta se declară gata să renunţe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană. „Avem destui bani”, afirmă ministrul ungar de Externe.

„Da, ne putem lipsi” de fondurile europene, „avem destui bani pentru a începe aceste proiecte” de redresare, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto într-un interviu acordat AFP la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Analiza planului de redresare transmis la Bruxelles pe 12 mai, dar care se confruntă de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectării statului de drept în Ungaria, a fost prelungită până pe 30 septembrie de către Comisia Europeană. Executivul european a evidenţiat în special o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă din justiţie.

Szijjarto nu se aşteaptă la un acord din partea Bruxelles-ului până joi. În opinia sa, „dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu”. Blocajul are legătură cu adoptarea în iunie a unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT+, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezintă drept un instrument pentru protejarea copiilor.

„Folosirea fondurilor europene ca mijloc de şantaj pentru a promova schimbarea politică este inacceptabilă”, a insistat Peter Szijjarto.

Dacă Bruxellesul decide sau nu să prelungească în continuare termenul limită pentru examinarea planului Ungariei de investiţii şi reformă, care ar permite Budapestei să beneficieze de 7,2 miliarde de euro în subvenţii din partea UE, „nu cred că are vreo importanţă, pentru că nu vom face niciun compromis pe acest subiect”, a mai afirmat ministrul ungar de externe.

Şeful diplomaţiei ungare a evidenţiat recenta îmbunătăţire a ratingului datoriei Ungariei de către Moody's, precum şi o cerere uriaşă pentru obligaţiunile pe termen lung ale ţării.

Luni, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus că nu poate „spune în avans dacă ne îndreptăm, sau nu, spre un acord”.

Ungaria deţine până în noiembrie preşedinţia rotativă semestrială a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, iar priorităţile sale sunt protecţia minorităţilor naţionale, protecţia familiilor şi dialogul inter-religios.

Totodată „Ungaria nu este dispusă să accepte bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstrucţie post-pandemie dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea de către Budapesta a unei legi care restricţionează informaţiile despre homosexualitate”, declară premierul ungar Viktor Orban, care şi-a publicat decizia în gazeta oficială naţională vineri seara târziu, informează DPA.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8057 secunde