Ungaria şi Comisia Europeană au convenit un acord tehnic privind reformele judiciare

94
Ungaria şi Comisia Europeană au convenit un acord tehnic privind reformele judiciare - 1-1682663244.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană şi guvernul ungar condus de Viktor Orban au ajuns la un acord tehnic asupra reformei sistemului judiciar din Ungaria, pas care ar putea ajuta la deblocarea fondurilor europene pe care Bruxellesul le-a îngheţat în decembrie 2022, relatează agenţia EFE.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a confirmat că un proiect de lege asupra reformei judiciare va fi înaintat parlamentului, ca parte a eforturilor de deblocare a fondurilor europene. „Avem undă verde de la Bruxelles pentru acest proiect de lege”, a anunţat Judit Varga.

Odată confirmat, acest acord tehnic va permite deblocarea unei părţi din cele 22 de miliarde de euro fonduri de coeziune ce revin Ungariei. Comisia Europeană a blocat Ungariei şi accesul la fondurile din planul european de relansare în urma pandemiei, în care Budapesta are alocate granturi de 5,8 miliarde de euro, şi condiţionează deblocarea acestora de aplicarea unei liste de 27 de măsuri legate de justiţie, conflictele de interese sau licitaţiile publice.

Disputele guvernului conservator al lui Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor migranţilor şi ale persoanelor LGBT.

Cu privire la această ultimă chestiune, Judit Varga a promis că nu va face compromisuri faţă de protecţia copiilor, referindu-se la legea care interzice în şcoli materialele despre homosexualitate şi despre care Bruxellesul consideră că încalcă drepturile fundamentale şi valorile europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3177 secunde