UNHCR recunoaște statutul de refugiat din motive climatice

108
UNHCR recunoaște statutul de refugiat din motive climatice - 1-1579598483.jpg

Articole recomandate

Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR) a decis că guvernele trebuie să țină cont de criza climatică pentru deciziile de deportare a azilanților, deschizând astfel calea unor viitor refugiați din motive climatice, semnalează Reuters, preluată de Agerpres. UNHCR și-a publicat luna aceasta decizia în cazul lui Ioane Teitiota din Kiribati, care a reclamat în 2016 Noua Zeelandă, după ce autoritățile i-au respins cererea de azil depusă ca refugiat din motive climatice. Teitiota a emigrat în Noua Zeelandă în 2007 și a cerut azil în 2010, când i-a expirat viza. El a susținut că a fost obligat să migreze din cauza efectelor modificărilor climatice și a creșterii nivelului mării și a fost deportat în Kiribati în septembrie 2015.

UNHCR a susținut decizia de deportare a lui Teitiota, apreciind că acesta nu este expus niciunui risc iminent în caz că este returnat, dar a acceptat în același timă că degradarea mediului și schimbarea climei sunt printre cele mai grave amenințări pentru dreptul la viață. "În absența unor eforturi naționale și internaționale puternice, efectele modificării climei în țările de primire pot expune persoanele la o încălcare a drepturilor" a apreciat Comisariatul.

Poziția UNHCR poate crea statelor obligația de a nu returna azilanții în țări unde aceștia ar putea fi în pericol. Comisariatul a adăugat că riscul ca o țară întreagă să fie acoperită de ape este atât de ridicat încât să facă imposibilă o viață demnă chiar și înaintea producerii unei astfel situații.

Kiribati, stat insular din sudul Pacificului, are o populație de 110.000 de oameni. Altitudinea medie este de numai doi metri peste nivelul mării, de aceea țara este una din cele mai vulnerabile la creșterea nivelului mării și la alte efecte ale modificărilor climatice.

Noua Zeelandă și Australia, țările cele mai dezvoltate din regiune, nu au dat curs cererilor de a-și schimba reglementările privind imigrația în favoarea refugiaților din motive climatice din zona Pacificului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4609 secunde