Unite în faţa crizei migraţiei, Polonia şi Uniunea Europeană îşi continuă disputa în privinţa justiţiei

148
Unite în faţa crizei migraţiei, Polonia şi Uniunea Europeană îşi continuă disputa în privinţa justiţiei - unite-1637242260.jpg

Articole recomandate

Varşovia şi Bruxellesul fac front comun pentru a apăra frontiera externă a Uniunii Europene, însă analiştii se îndoiesc că această muncă de echipă în privinţa crizei migraţiei ar putea avea un impact asupra diferendului profund în legătură cu independenţa sistemului judiciar din Polonia.

De câţiva ani, UE este în dispută cu Polonia din cauza unor reforme judiciare controversate introduse de guvernul naţionalist care, conform Bruxellesului, subminează statul de drept, în timp ce Varşovia susţine că ele urmăresc să elimine corupţia din rândul judecătorilor, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

Confruntarea s-a exacerbat în octombrie, când Curtea Constituţională din Polonia a contestat întâietatea dreptului european, iar Curtea de Justiţie a UE a dispus ca Varşovia să plătească o amendă de un milion de euro pe zi pentru că nu a suspendat o „cameră disciplinară” aflat în centrul disputei.

Însă aceste tensiuni par să fi trecut în plan secund de la izbucnirea recentă a crizei migratorii de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, Varşovia şi Bruxellesul lucrând împreună în încercarea de a rezolva această problemă. Mii de migranţi, în principal originari din Orientul Mijlociu, s-au instalat într-o tabără la frontieră. Occidentul acuză Minskul că a orchestrat această criză pentru a diviza UE şi ca represalii la sancţiunile europene, lucru dezminţit de Belarus.

„Criza a atras cu siguranţă o anumită simpatie a UE pentru Polonia. Guvernul a fost susţinut de Comisie, iar majoritatea statelor membre şi-au exprimat solidaritatea”, a declarat, pentru AFP, politologul Marcin Zaborowski.

„Opinia publică europeană este de asemenea în majoritate de partea Varşoviei în această chestiune, în special din cauza amplificării sentimentelor anti-imigraţie”, a mai spus Zaborowski.

Deşi urgenţa de a securiza frontiera a eclipsat conflictul în privinţa statului de drept, toate semnele par să excludă, potrivit observatorilor, posibilitatea ca Bruxellesul să uite trecutul.

„Nu există nicio legătură între a arăta înţelegere faţă de poziţia Varşoviei în acest conflict de frontieră şi alte probleme care continuă să otrăvească relaţiile Poloniei cu UE”, a insistat Zaborowski. Conflictul „pe subiectul statului de drept nu este încă rezolvat şi nimic nu indică faptul că există un recul din partea instituţiilor europene”, a adăugat el. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.255 secunde