Uniunea Europeană a demarat negocierile de aderare cu Muntenegru

403
Uniunea Europeană a demarat negocierile de aderare cu Muntenegru - muntenegru-1341153547.jpg
Negocierile de aderare a Muntenegrului la Uniunea Europeană au fost demarate, la sfârșitul săptămânii trecute, la Bruxelles, europenii cerând acestei țări candidate să garanteze independența justiției și să întețească lupta împotriva crimei organizate și a corupției.

Pornind un proces de durată, negocierile cu Muntenegru au fost începute odată cu summitul european, în timpul unei conferințe guvernamentale prezidate de Danemarca, țară care se află la președinția Uniunii Europene.

Liderii celor 27 de țări membre UE aprobaseră deja recomandarea făcută de către miniștrii europeni de Externe, anume aceea ce a începe negocierile de aderare cu Muntenegru.

Această țară, care are 650.000 de locuitori și care și-a proclamat independența în 2006, se alătură Turciei și Islandei, cele două țări care negociază în prezent aderarea lor la UE.

Muntenegru a obținut statutul oficial de țară candidată la ade-rare în decembrie 2010.

"Este o zi foarte im-portantă pentru Muntenegru, care și-a înce-put visul său european", a declarat ministrul său de Externe, Milan Rocen, la Bru-xelles.

El a reamintit că dacă Muntenegru este "una dintre cele mai tinere țări din Europa, și din lume", este de asemenea "o națiune veche".

v v v

Comisarul european privind Integrarea, Stefan Fule, a salutat consensul care există în Muntenegru în favoarea aderării. Dar "țara mai are mult de lucru" înainte de a ajunge în UE, a menționat comisarul.

Bruxelles insistă, în special, pe necesitatea unui respect mai bun al statului de drept și a drepturilor fundamentale, cerând acestei țări să îmbunătățească independența sistemului juridic, precum și lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 07 Iunie 2012
Stire din Economie : UE va finanța industria auto
Pagina a fost generata in 0.7001 secunde