Uniunea Europeană are întrebări serioase legate de consultările purtate de Serbia şi Rusia

75
Uniunea Europeană are întrebări serioase legate de consultările purtate de Serbia şi Rusia - uniunea-1664284988.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a denunţat o decizie luată de Serbia de a purta cu Rusia consultări privind politica externă, afirmând că acest lucru naşte semne de întrebare într-o perioadă când Bruxelles-ul le-a transmis ţărilor care doresc să adere la blocul comunitar să nu continue, în circumstanţele actuale, starea de normalitate cu Moscova, notează agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi omologul său sârb Nikola Selakovic au semnat un document intitulat „plan de consultări”.

Selakovic a afirmat că planul respectiv are în vedere consultări privind activităţi bilaterale şi multilaterale, deşi nu conţine nimic privind politica de securitate. Partidele de opoziţie sârbe au criticat documentul.

Serbia, care a fost bombardată de NATO în urmă cu două decenii şi doreşte să adere la Uniunea Europeană, încearcă de mult timp să asigure un echilibru între relaţiile strânse tradiţionale cu Rusia şi aspiraţiile sale de integrare politică şi economică cu Occidentul.

Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că noul document privind consultările ruso-sârbe a fost semnat la câteva zile după ce Moscova a anunţat o mobilizare parţială pentru războiul din Ucraina.

Acordul ruso-sârb este „un semn foarte clar despre intenţia celor două ţări de a-şi strânge relaţiile. Şi acest lucru ridică semne de întrebare serioase”, a spus Stano.

Serbia a făcut o prioritate strategică din aderarea sa la UE, ceea ce implică „alinierea cu politicile europene, inclusiv în chestiuni de politică externă”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CE.

Într-un comunicat, ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a descris memorandumul semnat de Serbia şi Rusia drept un „document tehnic” şi a spus că oficialităţile UE „nu vor să îi permită preşedintelui Serbiei Aleksandar Vucic să aibă politici independente”.

Deşi Serbia a condamnat, la Naţiunile Unite, invazia rusă în Ucraina, ea a refuzat să se alăture sancţiunilor împotriva Moscovei.

Duminică, ministrul Nikola Selakovic a afirmat că Belgradul nu va recunoaşte rezultatele referendumurilor organizate în regiunile ucrainene ocupate de forţele ruse.

„Ar fi împotriva intereselor noastre naţionale”, a spus Selakovic, citat de postul de televiziune N1.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6323 secunde