Uniunea Europeană deplânge încercările Moscovei de a o diviza

131
Uniunea Europeană deplânge încercările Moscovei de a o diviza - uniunea-1644595203.jpg

Articole recomandate

Uniunea Europeană a decis să răspundă colectiv solicitărilor adresate de Rusia unora dintre membrii săi, deoarece „acţionează unitar în toate problemele de interes comun”, a declarat, joi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, ca răspuns la criticile Moscovei, notează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Numai cei care sunt interesaţi să ne divizeze ar pune sub semnul întrebării o astfel de decizie”, a avertizat Josep Borrell într-un comunicat dat publicităţii joi seară.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, le-a cerut unora dintre omologii săi din UE să precizeze interpretarea principiului „indivizibilităţii securităţii”.

Pentru Moscova, acest principiu înseamnă că securitatea fiecărei ţări este inseparabil legată de cea a celorlalte şi, prin urmare, că o extindere a NATO la Ucraina şi Georgia o ameninţă pe cea a Rusiei.

Serghei Lavrov a cerut în mod explicit ca răspunsul să fie dat individual, „şi nu în numele unui bloc”. UE a răspuns printr-o scrisoare „colectivă” aprobată de cei 27 şi transmisă ambasadorului Rusiei la Bruxelles.

„În baza deciziei unanime a celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, i-am trimis o scrisoare ministrului de externe Serghei Lavrov ca răspuns la mesajul scris pe care l-a adresat fiecăruia la 28 ianuarie”, a precizat Josep Borrell după criticile formulate de ministrul rus.

„UE are o politică externă şi de securitate comună şi obiectivul nostru este să acţionăm unit în toate problemele de interes comun”, i-a reamintit Josep Borrell. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2961 secunde