Uniunea Europeană doreşte să evite dependenţa de China cum a fost de gazul rusesc

214
Uniunea Europeană doreşte să evite dependenţa de China cum a fost de gazul rusesc - 1-1679818238.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lansând un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, scrie agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră”, a declarat Josep Borrell, subliniind „dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc”.

Acest lucru a fost evidenţiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

În opinia sa, această dependenţă „l-a făcut pe Vladimir Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona”.

„Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Şefului politicii externe a UE a estimat că 2023 este un „an-cheie” pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7924 secunde