Uniunea Europeană prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei

317
Uniunea Europeană prezintă scuze Italiei pentru ezitările de la începutul crizei - uniunea-1585834804.jpg

Articole recomandate

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut, într-o scrisoare deschisă către italieni și publicată, ieri, de cotidianul La Repubblica, că blocul european a greșit pentru că nu a sprijinit Italia încă din primele zile ale crizei coronavirusului, dar a subliniat că acum acest lucru s-a schimbat, transmit agențiile DPA și AFP, consultate de Agerpres.

"Vă prezint scuzele mele, suntem alături de voi", conform titlului scrisorii președintelui Comisiei către italieni, notează AFP. "Astăzi, Europa se mobilizează pentru Italia. Însă lucrurile nu au stat așa de la început", a recunoscut oficialul european.

"Trebuie să recunoaștem că, în primele zile ale crizei, confruntați cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulți s-au gândit doar la propriile probleme de acasă", mai scrie Ursula von der Leyen, citată de DPA.

Italienii s-au revoltat în fața refuzului inițial al Franței și Germaniei de a trimite echipamente de protecție, deși guvernul de la Roma se confrunta cu cea mai gravă criză a coronavirusului din lume.

Săptămâna trecută, cele 27 de state nu au reușit să ajungă la un acord pentru a oferi un răspuns puternic în fața consecințelor economice ale pandemiei. Fractura dintre țările din sudul Europei, cum sunt Italia și Spania susținute de Franța și care solicitau o mutualizare a datoriei prin "coronabonduri", și respectiv țările din nord, în special Germania și Olanda, care au respins această opțiune, a devenit din nou vizibilă, notează AFP.

Sentimentul italienilor că au fost abandonați, în condițiile în care în Italia numărul de decese puse pe seama Covid-19 a depășit 13.000, s-a intensificat după ce Germania și Olanda au respins apelul cu privire la crearea așa-numitelor coronabonduri, instrument care ar fi putut contribui la scăderea costurilor suportate de Italia în lupta cu această criză și ar fi facilitat accesul la fonduri.

"Însă, între timp, Europa a schimbat ritmul", a scris von der Leyen, fără a menționa dacă aceste coronabonduri sau un alt potențial răspuns fiscal - Mecanismul European de Stabilitate (fondul de salvare al zonei euro) - sunt luate în considerare, conform DPA. 


Aproximativ 25 de țări europene au trimis deja milioane de măști de protecție Italiei și Spaniei, a menționat președintele Comisiei Europene. Blocul european pregătește un fond de până la 100 de miliarde de euro pentru a compensa scăderea salariilor angajaților nevoiți să lucreze mai puține ore, a mai adăugat ea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1992 secunde