Uniunea Europeană va aplica sancţiuni Belarusului

762
Uniunea Europeană va aplica sancţiuni Belarusului - fonduniuneaeuropeanavaaplica-1621866237.jpg

Articole de la același autor

Liderii Uniunii Europene s-au reunit la începutul acestei săptămâni la Bruxelles, la o şedinţă extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuţiilor se vor afla subiecte arzătoare precum relațiile cu Rusia și Marea Britanie, pandemia COVID-19 și combaterea schimbărilor climatice. În cadrul reuniunii vor fi discutate și noi sancțiuni pentru Belarus, după ce duminică 23 mai, un avion comercial internaţional care zbura de la Atena la Vilnius a fost forţat să aterizeze la Minsk pentru a aresta un ziarist aflat pe lista neagră a preşedintelui Aleksandr Lukașenko.

Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului. Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

„În realizarea acestui act coercitiv, autorităţile din Belarus au pus în pericol siguranţa pasagerilor şi a echipajului. O investigaţie internaţională asupra acestui incident trebuie să fie realizată pentru a verifica orice încălcare a regulilor internaţionale de aviaţie”, a subliniat

într-o declaraţie şeful diplomaţiei europene, Josep Borrel. Practic, agenda summit-ului a fost răsturnată de această nouă evoluţie, iar liderii statelor UE vor decide ce sancţiuni vor aplica Minsk-ului. În contextul pandemiei de COVID-19, șefii de stat și de guvern vor discuta despre implementarea unui mecanism european de donare a vaccinurile pentru statele din afara UE. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat la Summitul G20, că Uniunea Europeană va investi un miliard de euro în Africa pentru a construi centre de producție a vaccinurilor și că blocul comunitar va dona 100 de milioane de doze de vaccin pentru țările sărace. Implementarea rapidă și unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european va fi o altă temă de discuție. Parlamentul European și statele-membre s-au pus de acord de curând, în ce privește certificatul sanitar european anti-Covid, al cărui scop este acela de a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene pe perioada pandemiei de coronavirus. Acesta ar putea intra în vigoare de la 1 iulie. De semenea, liderii UE vor avea o dezbatere strategică despre relația cu Rusia și Marea Britanie. Președintele Klaus Iohannis va susține la reuniunea Consiliului European necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relațiilor cu Federația Rusă. Este de aşteptat să se discute şi despre relația cu China, în contextul în care Parlamentul European a blocat acordul comercial UE-China. Reuniunea extraordinară a Consiliului European are loc în perioada 24-25 mai 2021.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7725 secunde