Uniunea Europeană vrea să atragă Africa departe de influența Chinei

168
Uniunea Europeană vrea să atragă Africa departe de influența Chinei - fondueafrica-1645114078.jpg

Articole de la același autor

În contextul în care China își reduce investițiile în Africa, Europa caută să-și întărească influența în zonă. La o reuniune de două zile din această săptămână, la care vor participa liderii europeni și cei africani în Bruxelles, UE speră să prezinte o serie de proiecte importante care vor beneficia de o finanțare de 150 de miliarde de euro, pe care deja a promis-o vecinilor de la sud de Europa, scrie Politico.

Un proiect de document pregătit înainte de summitul cu liderii Uniunii Africane, consultat de Politico, prevede o serie de proiecte ambițioase pentru îmbunătățirea conectivității digitale, construirea de noi legături de transport și accelerarea tranziției către surse de energie cu un nivel scăzut de carbon. Toate sunt parte a strategiei UE „Global Gateway” – văzută ca un răspuns geostrategic la inițiativa „Belt and Road”, considerat noul Drum al Mătăsii al Chinei.

„Este un moment bun pentru Global Gateway. Este în mod clar o idee bună dar trebuie să ne asigurăm că este finanțată adecvat pentru a spune credibil că se ridică la nivelul promisiunii sale de a contracara Belt and Road”, a spus Anna-Michelle Asimakopoulou, vicepreședintele Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European. „Ei trebuie să simtă diferența”.

Un oficial al UE a spus, pentru Politico, că Europa ar putea interveni în Africa, în vreme ce China se retrage.

„Banii mulți ai Chinei nu mai sunt acolo, dacă compari cu acum câțiva ani. Chinezii au o problemă reală în Africa”.

China a investit mai puțin în Africa, în special de la începutul pandemiei de coronavirus, ceea ce e departe de îngrijorările anterioare ale țărilor africane și occidentale privind diplomația Beijingului bazată pe capcana îndatorării.

La întâlnirea Forumului privind Cooperarea China-Africa (FOCAC) de anul trecut, președintele chinez Xi Jinping a promis investiții de 40 de miliarde de dolari pentru Africa, cu o treime mai puțin decât angajamentele anterioare. Împrumuturile acordate de China au același trend. Acestea totalizau 7,6 miliarde de dolari în 2019 – cele mai recente date disponibile – potrivit bazei de date cu împrumuturile acordate de China Africii. Aceasta reprezintă o scădere pronunțată de la vârful de 29,5 miliarde de dolari din 2016.

China a oferit însă altfel de asistență, promițând în noiembrie un miliard de doze de vaccin, pe lângă cele 200 de milioane deja livrate țărilor africane. Vaccinurile sunt un punct sensibil între UE și Africa din cauza refuzului blocului comunitar de a scoate serurile de sub protecția proprietății intelectuale, care ar permite producția mai ieftină.

În mesajul adresat în noiembrie liderilor africani, Xi a mai introdus un punct de tensiune: istoria colonială a Europei în Africa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5908 secunde