Uzina chimică Azot, lovită puternic în Severodonețk. Dovezi că Rusia a folosit bombe cu fragmentare

95
Uzina chimică Azot, lovită puternic în Severodonețk. Dovezi că Rusia a folosit bombe cu fragmentare - fondrazboi110-1655132461.jpg

Articole de la același autor

În estul Ucrainei, bătălia pentru Severodonețk este tot mai crâncenă. Forțele ruse, care au ocupat cea mai mare parte din oraș, încearcă să îl izoleze complet. Au distrus un pod pe care erau evacuați civili. Guvernatorul regiunii se teme că Rusia își va mobiliza până marți toate resursele pe care le are pentru a cuceri Severodonețk.

Se pare că trupele ucrainene păstrează controlul zonei industriale unde se află uzina chimică Azot. La fel ca la Mariupol, acolo s-au adăpostit sute de civili. Între timp, rușii anunță că au distrus cu rachete de croazieră un mare depozit de arme americane și europene din vestul Ucrainei. Oficialii ucraineni susțin însă că în zona lovită s-ar afla clădiri rezidențiale, iar în atac au fost răniți 22 de oameni, printre care și un copil. Amnesty International a acuzat Rusia de crime de război în Ucraina, afirmând că sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare.

Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invaziei Ucrainei. Cea mai mare parte a petrolului și gazelor rusești au mers în Uniunea Europeană, arată un raport al unui centru independent de cercetare cu sediul în Finlanda.


Blocul comunitar a primit 61% din totalul cantităților exportate pentru care ar fi plătit aproximativ 57 de miliarde de euro, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), cu sediul în Finlanda.

La nivel mondial, cei mai mari clienți ai Rusiei au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).

Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.


Conexiunea dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud-est), aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost restabilită, au anunţat autorităţile de la Kiev şi AIEA, relatează AFP.

Legătura fusese pierdută pe 30 mai, când ruşii au întrerupt operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la Energodar, oraşul unde se află centrala, cu care AIEA are un contract de transmisie de date, a indicat operatorul ucrainean Energoatom, într-un comunicat publicat sâmbătă seara pe Telegram, citat de Agerpres.


„Datorită eforturilor comune ale Energoatom şi Vodafone, vineri, 10 iunie, conexiunea dintre serverele de monitorizare a materialelor nucleare ale site-ului şi AIEA a fost restabilită”, a adăugat Energoatom.

AIEA a confirmat duminică seara, într-un comunicat postat pe Twitter, că transferul de date a fost restabilit după o întrerupere tehnică de aproape două săptămâni.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4552 secunde