Vaclav Havel ar putea fi înmormântat vineri

439
1
Vaclav Havel ar putea fi înmormântat vineri - havel-1324308822.jpg
Înmormântarea fostului disident ceh și președinte Vaclav Havel urmează să aibă loc vineri, a declarat asistenta sa, Sabina Tancecova.

Văduva lui Havel, Dagmar Havlova, a discutat ieri cu președintele Vaclav Klaus aranjamentele necesare, a afirmat Tancecova, adăugând că ar putea fi aleasă altă dată.

În numele familiei Havel, Tancecova a mulțumit pentru numeroasele mesaje de condoleanțe, inclusiv telefoane de la fostul secretar american de stat Madeleine Albright și activistul polonez pentru drepturile omului Lech Walesa.

Fostul dramaturg disident, care a avut numeroase probleme medicale, a murit duminică dimineață în casa sa aflată la nord-est de Praga, a declarat secretara sa.

În ultimele sale clipe, le-a avut alături pe soția sa, Dagmar, și mai multe călugărițe, a adăugat ea. Potrivit DPA, Havel a murit în somn.

La cele mai recente apariții publice, Havel era slăbit, potrivit corespondentului BBC. Când s-a întâlnit cu Dalai Lama, luna aceasta, la Praga, el se afla în scaun cu rotile.

O pneumonie tratată necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, și un cancer pulmonar au fost la originea numeroaselor probleme de sănătate ale celebrului dramaturg disident, spitalizat de mai multe ori după ce a fost ales președinte al Cehoslovaciei (1989), apoi al Cehiei (1993). Havel s-a retras din funcție în februarie 2003.

Fumător înrăit, el a fost operat în decembrie 1996 pentru cancer la plămânul drept. Pe lângă o bronșită, a suferit adesea de probleme cardiace.

În ianuarie 2009, el a fost internat la Praga și a dezvoltat dificultăți la respirație după ce a fost supus unei intervenții chirurgicale minore la gât.

Ca președinte, el a condus tranziția Cehoslovaciei către democrație și economia de piață. Un insucces al carierei sale politice l-a reprezentat destrămarea Cehoslovaciei, în 1993, căreia Havel i s-a opus.

Comentează știrea

europeanu
20 decembrie 2011
Un adevarat presedinte,un adevarat OM !

As vrea sa fac o comparatie intre Vaclav si ilici.Pentru ca sunt contemporani.In fata primului ma inclin,pe celalalt as vrea sa fac ceva.Nu pot acum ca e pazit.Imi rezerv acest drept pentru mormantul lui de criminal.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5799 secunde