Val de indignare în Europa după asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova

251
Val de indignare în Europa după  asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova - val-1539017875.jpg

Articole recomandate

Asasinarea jurnalistei bulgare Viktoria Marinova - cel de-al treilea reprezentant al mass-media din Uniunea Europeană asasinat în decurs de un an - a provocat un val de indignare în Europa, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa cerând o anchetă completă și riguroasă în acest caz, iar Reporteri fără Frontiere - plasarea sub protecție a colegilor Viktoriei Marinova, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Viktoria Marinova (30 de ani), care era reprezentant administrativ și prezentatoare la TVN Ruse, a murit agresată într-un

mod sălbatic, potrivit justiției bulgare. Corpul neînsuflețit al jurnalistei a fost descoperit, sâmbătă, într-un parc din Ruse, a anunțat procurorul regional Gheorghi Gheorghiev. Femeia a fost lovită în cap și strangulată, Ministerul de Interne precizând că ea a fost și violată.

Ancheta are în vedere toate pistele, atât cele legate de viața personală, cât și cele privind activitatea profesională a jurnalistei. Ea prezenta o emisiune consacrată problemelor societății difuzată de televiziunea locală din Ruse.

Conform cotidianului bulgar "Capital Daily", premierul Boiko Borisov a afirmat că au fost strânse o mulțime de probe ADN și că prinderea asasinului este o chestiune de timp, la cazul respectiv lucrând cei mai experimentați specialiști.

Potrivit informațiilor inițiale, jurnalista a fost atacată în timp ce făcea jogging în apropiere de râu, sâmbătă. Ea a băut o cafea împreună cu niște colegi la ora 10.30, după care le-a spus că merge să facă jogging. În jurul orei 14.20, cineva i-a descoperit trupul neînsuflețit și a sunat la poliție.

La ultima ediție a emisiunii sale, din 30 septembrie, Marinova a difuzat o convorbire cu doi reputați jurnaliști de investigații: Dimitar Stoianov, din Bulgaria, și Attila Biro, din România, care întreprind o anchetă în legătură cu suspiciunile de fraudă în cazul subvențiilor europene, în care ar fi implicați oameni de afaceri și aleși.

Stoianov și Biro au fost reținuți pentru scurt timp de către poliție în cursul acestei anchete, cazul lor provocând o reacție de condamnare din partea organizației neguvernamentale Reporteri fără Frontiere.

Reuters precizează că Bulgaria ocupă locul 111, din 180 de țări, în clasamentul mondial din acest an al organizației Reporteri fără Frontiere privind libertatea presei, un loc mai prost față de oricare altă țară membră a UE și față de oricare altă țară din Balcanii de Vest, dintre care unele sunt candidate la aderarea la UE.

Într-un mesaj pe Twitter, reprezentantul pentru libertatea media al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Harlem Desir, s-a declarat șocat de moartea jurnalistei și a făcut apel la o anchetă completă și riguroasă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5176 secunde