La Constanța

Venitul unui medic de familie urcă până la 14.000 de lei

2094
Noul contract cadru din Sănătate, care a intrat în vigoare de la 1 aprilie, a adus mai mulți bani medicilor de familie. Astfel, în luna aprilie, un medic de familie constănțean a primit de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate până la 14.000 de lei (140 de milioane de lei vechi).

Din aprilie, medicii de familie primesc bani mai mulți de la fondul de asigurări sociale de sănătate atât în contul pacienților pe care îi au pe înscriși pe listele lor, cât și pentru serviciile medicale oferite. Prevederile apar în normele de aplicare a noului contract cadru din Sănătate.
Valoarea punctului pentru fiecare pacient tratat a crescut de la 2,38 la 4,61 de lei. Valoarea punctului pentru serviciul medical a crescut de la 0,41 la 1,90 de lei.
Așa se face că veniturile medicilor de familie s-au dublat. Potrivit declarației Lămâiței Antochi, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, în județul nostru contractele pe care instituția le are cu medicii de familie variază între 2.800 și 14.000 de lei. Din acești bani, medicul trebuie să plătească salariul asistentei, utilitățile și alte cheltuieli de funcționare. În luna aprilie, medicii de familie din județ au primit, în total 7.900.000 de lei.
Măsura de mărire a veniturilor medicilor de familie a fost luată de ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, care dorește să acorde o mai mare atenție medicinei preventive. Medicii din spitale au primit luna trecută o mărire de numai 6%.
Și mai puțin avantajați sunt medicii rezidenți, care primesc lunar în jur de 1.000 de lei. În opinia ministrului Sănătății, medicii de familie trebuie plătiți mai bine ca să prevină și să trateze bolile în faza incipientă, pentru evitarea internărilor costisitoare de mai târziu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8936 secunde