Vladimir Putin: Acuzațiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o "absurditate totală"

214
2
Vladimir Putin: Acuzațiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian, o

Articole recomandate

Președintele rus, Vladimir Putin, a calificat, astăzi, drept o "absurditate totală" acuzațiile privind folosirea de arme chimice de către regimul sirian și a cerut Statelor Unite ale Americii să prezinte dovezile unei eventuale implicări a regimului sirian, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.ro.

"Forțele siriene se află în ofensivă și câștigă teren în fața (forțelor) opoziției în mai multe regiuni. În aceste condiții, a oferi un asemenea pretext celor care doresc o intervenție armată ar fi o absurditate totală", a declarat Vladimir Putin pentru ziariști la Vladivostok, răspunzând unei întrebări privind presupusa utilizare de arme chimice de către regimul sirian.

Președintele rus a insistat totodată că, dacă SUA dețin dovezi că forțele lui Assad ar fi deținut și folosit arme chimice în Siria, Washingtonul ar trebui să prezinte aceste dovezi Consiliului de Securitate al ONU, subliniind că 'interceptarea de conversații telefonice nu poate servi ca bază pentru luarea de decizii fundamentale, în special recurgerea la forță împotriva unui stat suveran'. 

"În ceea ce privește poziția prietenilor noștri americani, care spun că trupele guvernamentale (siriene) au utilizat (...) arme chimice și susțin că au dovezi, ei bine, ei ar trebui să le prezinte anchetatorilor ONU și Consiliului securitate al ONU", a afirmat Vladimir Putin. "Dacă nu, înseamnă că ele nu există", a adăugat el. 

Președintele rus și-a exprimat convingerea, după cum notează Reuters, că presupusul atac chimic 'nu este nimic mai mult decât o provocare a celor care doresc să atragă și alte țări în conflictul sirian și care vor să câștige sprijinul membrilor puternici ai scenei politice internaționale, în special al Statelor Unite'. 

Liderul de la Kremlin s-a declarat totodată 'complet surprins' de recentul vot al parlamentului britanic împotriva unei acțiuni în Siria, decizie care, în opinia sa, a fost luată de oameni 'motivați de interesele națiunii și ale bunului-simț', după cum transmite RIA Novosti. 

Vladimir Putin a amintit în acest context că președintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru pace și l-a îndemnat ca, în această calitate, să se gândească la victimele pe care le-ar face un atac în Siria.

'Aș dori să mă adresez lui Obama nu ca unui coleg, nu ca unui președinte al SUA, nu ca unui șef de stat, ci ca unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace: înainte de a folosi forța în Siria trebuie luate în considerare viitoarele victime', a declarat președintele Putin, citat de agențiile de presă ruse. 

Vladimir Putin a mai insistat că apropiatul summit G20, care are loc săptămâna viitoare la Sankt Petersburg, poate fi o 'platformă de discuții' privind criza siriană. 'Summitul G20 este o platformă bună pentru a discuta această problemă. De ce să nu o facem?', a întrebat liderul de la Kremlin. 

Aceasta este prima reacție publică a lui Vladimir Putin în legătură cu raportul serviciilor de informații americane care acuză regimul președintelui Bashar al-Assad că ar fi folosit arme chimice într-un atac la periferia Damascului, pe 21 august, provocând moartea a sute de persoane.


Comentează știrea

miratu'
1 septembrie 2013
poate,

dar ce e cu imaginile alea si sutele de copii morti? cum au murit simultan, fara rani de gloante.schije 1449 de oameni? e?

John din Panteliomon
1 septembrie 2013
Atenție, urmează!

Ce vă mai mirați, în România, odiosul dictator și forțele sale loiale nu au împușcat 60.000 de oameni? Sirienii ăștia sunt niște șmecheri, s-au inspirat de la irakieni, au ascuns toate armele chimice să nu le găsească americanii,că așa inventivi cum îi știm poate le experimentează la Guantanamo, înainte de a închide închisoarea plină cu teroriști, caftiți prin toată Europa de mielușeii ăia de la CIA... Pacepa doarme, de ce nu intervine el să spună că armele chimice provin din România lui Ceaușescu iar SUA ar trebui să adopte niscavai măsuri represive și împotriva românilor care au îndrăznit să-l acționeze în judecată pe malacul ăla de la ambasadă care l-a călcat cu mașina pe Teo Peter? Să ne învețe odată minte, să mai zicem ceva de ei. Stați cu ochii pe televizoare să vedeți de ce-s capabili americanii- Ce Hiroșima, Nagasachi, Irak, Afganistan, Belgrad( vezi noaptea de Paște)-Siria nene!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0012 secunde