Vladimir Putin încheie anul cu un summit informal al aliaţilor din spaţiul postsovietic

128
Vladimir Putin încheie anul cu un summit informal al aliaţilor din spaţiul postsovietic - putinvladimir-1672164328.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele rus Vladimir Putin încheie anul cu un summit informal al aliaţilor din spaţiul postsovietic, care a fost în 2022 scena a numeroase tensiuni geopolitice, îndeosebi ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, transmite EFE.

La summitul Comunităţii Statelor Independente (CSI), care se desfăşoară miercuri la Sankt Petersburg, participă liderii belarus, kazah, armean, azer, tadjik, uzbec, kîrgîz şi turkmen.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko este singurul care susţine făţiş campania militară rusă în Ucraina, punând chiar teritoriul ţării sale la dispoziţia trupelor ruse, aminteşte EFE. Totodată, în afara faptului că şi-au accelerat integrarea bilaterală, Minskul şi Moscova au format un batalion militar comun şi au făcut front unit în faţa presupusei ameninţări din partea NATO.

Liderul kazah Kasim-Jomart Tokaiev a solicitat ajutorul Rusiei, în ianuarie, pentru a înăbuşi o revoltă violentă, dar a refuzat public să recunoască anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

Rusia, Belarus şi Kazahstan au luat totodată în calcul crearea unei uniuni trilaterale a gazului la care ar putea participa şi Uzbekistanul, ca ţară de tranzit.

După un nou incident frontalier cu Kîrgîzstanul, liderul tadjik Emomali Rahmon l-a criticat dur pe Putin, în octombrie, acuzându-l că cere loialitate aliaţilor săi central-asiatici fără a oferi nimic în schimb. Rahmon i-a amintit şefului de la Kremlin că tocmai acest tip de comportament a dus la dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3072 secunde