Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Bundestag. Serviciile UK: "Invazia rusă s-a blocat pe toate fronturile"

108
Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Bundestag. Serviciile UK:

Articole de la același autor

Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de trei săptămâni. Este a 22-a zi a invaziei rusești din Ucraina, iar din orașul port Mariupol de la sud, țintit fără încetare de bombardamentele rusești în ultimele două săptămâni, este estimat că peste 30.000 de oameni au fugit deja. Mariupol se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară din istoria sa – orașul a rămas fără hrană, fără apă și fără electricitate.



Noaptea, invadatorii ruși au lovit cu rachete un teatru în care se refugiaseră peste 1.200 de civili. Între timp, Consiliul de Securitate ONU urmează să se reunească pentru a discuta criza umanitară, însă șansele pentru un rezultat de orice fel sunt minime, în condițiile în care Rusia prezidează Consiliul pe luna martie. Cu o seară în urmă, președintele Joe Biden l-a numit pe Putin un criminal de război, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară: „o retorică inacceptabilă și de neiertat”, a spus Dmitri Peskov. Cele mai noi imagini din satelit arată distrugeri semnificative în Ucraina, infrastructură distrusă, blocuri de locuințe sau alte spații civile puse la pământ de bombardamentele aproape fără încetare ale invadatorilor.

Invazia rusă în Ucraina a fost în mare parte oprită pe toate fronturile, forţele ruse suferind în ultimele zile pierderi grele şi avansând foarte puţin la sol, pe mare sau în spaţiul aerian, a anunţat joi Serviciul Militar de Informaţii al Regatului Unit.

Ministerul britanic al Apărării a lansat cel mai recent raport al serviciilor de informații, susținând că invazia rusă a Ucrainei stagnează în mare măsură pe toate fronturile. „Forțele rusești au făcut progrese minime pe uscat, pe mare sau în aer în ultimele zile și continuă să sufere pierderi grele”, se mai arată în raport, citat de The Guardian.

Potrivit acestuia, rezistența ucraineană rămâne fermă și bine coordonată, iar marea majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate orașele mari, rămâne în mâinile ucrainenilor.

Militarii ruși au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii ucraineni adunați în orașul ocupat Skadovsk. Ucrainenii au manifestat împotriva ocupanților și au cerut eliberarea primarului și altor doi oficiali care au fost răpiți de invadatori.

Trupele ruse l-au reținut pe primarul Alexander Iakolev, pe viceprimarul Alexander Grișcenko și pe secretarul consiliului local, Iuri Paliukha, miercuri dimineață a spus un cetățean ucrainean care a cerut să rămână anonim, conform CNN.

În clipurile video apărute pe rețelele sociale se vede cum rușii trag cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici care cântau și scandau încercând să obțină eliberarea celor trei oficiali. Ulterior, Iakolev a fost eliberat, dar nu se știe care este soarta celorlalți doi.

Site-urile guvernamentale rusești se confruntă cu atacuri cibernetice fără precedent, iar Moscova face eforturi pentru a filtra traficul web străin și a preveni viitoare atacuri.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4853 secunde