Volodimir Zelenski promite că va recâștiga Lisiceansk: "Nu renunțăm la nimic"

83
Volodimir Zelenski promite că va recâștiga Lisiceansk:

Articole de la același autor

Rusia a preluat controlul în Lugansk. Armata ucraineană a anunțat că se retrage din Lisiceansk din cauza superiorității trupelor de ocupație ruse în artilerie, forțe aeriene, sisteme lansatoare de rachete, muniție și personal. Continuarea apărării orașului ar fi dus la consecințe fatale pentru militarii ucraineni, spun oficialii de la Kiev.

Lisiceansk este ultima localitate importantă din Lugansk în care rușii nu își impuseseră controlul. Acum, pot anunța la Moscova cucerirea întregii regiuni. Vladimir Putin le dăduse termen 1 iunie pentru acest obiectiv. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a promis că va recâștiga Lisiceansk cu ajutorul armelor vestice cu rază lungă de acțiune. „Ucraina nu renunță la nimic”, a spus el într-un discurs duminică seară.


În analiza războiului de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că Rusia se va concentra acum aproape sigur pe capturarea regiunii estice Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lisiceansk.
 

Londra spune că forțele ucrainene s-au retras din orașul Lisiceansk, probabil pe pozițiile defensive pregătite. Ministerul rus al Apărării afirmase anterior că a încercuit orașul Lisiceansk și a asigurat controlul total al orașului. Luptele din interiorul și din jurul orașului din regiunea Lugansk s-au intensificat în cursul săptămânii trecute, forțele rusești realizând progrese constante.

Britanicii mai notează că orașul era ultimul centru major de populație rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk. În prezent, Rusia se va concentra aproape sigur pe capturarea regiunii Donețk, o mare parte din aceasta rămânând sub controlul forțelor ucrainene, consideră Ministerul britanic al Apărării.
 

Rușii acuză Ucraina că a atacat cu rachete orașul de graniță Belgorod, într-un bombardament în care au murit trei oameni și zeci de clădiri rezidențiale au fost avariate, relatează Reuters.

Cel puțin 11 blocuri de apartamente și 39 de case au fost avariate, iar cinci au fost distruse complet, afirmă guvernatorul rus Viaceslav Gladkov, într-o postare pe Telegram.


„Vreau să subliniez că atacul cu rachete a fost plănuit intenționat și că a fost lansat spre populația civilă a orașelor rusești”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului rus al apărării, Igor Konașenkov.


El a spus că sistemele de apărare aeriană rusești au distrus trei rachete Tocika-U, însă fragmente ale acestora au căzut peste clădirile rezidențiale. El a mai spus și că forțele rusești au distrus drone ucrainene încărcate cu explozibili care se apropiau de Kursk, un alt oraș din sudul Rusiei, aproape de granița ucraineană.


Peste 10.000 de locuitori ai oraşului-port ucrainean Mariupol, aflat sub ocupaţie rusă, se află în prezent în închisori sub controlul autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD), ale cărei autorităţi proruse le-au înlocuit pe cele ucrainene, transmite agenția spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3583 secunde