Volodimir Zelenski: "Războiul din Ucraina trebuie să se termine cu eliberarea Crimeei"

69
Volodimir Zelenski:

Articole de la același autor

În cel mai recent mesaj către națiune, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei, argumentând că prezenţa ocupanţilor ruşi în peninsulă este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală.

Conform agenției Ukrinform, Zelenski a spus că lumea începe să recunoască faptul că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei.

Liderul de la Kiev și-a reluat apelul pentru noi sancțiuni împotriva regimului de la Moscova.

„Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeei. Rusia a transformat peninsula noastră, care a fost şi va fi întotdeauna unul dintre cele mai bune locuri din Europa, într-unul dintre cele mai periculoase locuri din Europa. Rusia a adus în Crimeea represiune pe scară largă, probleme de mediu, deznădejde economică şi război. Prezenţa ocupanţilor ruşi în Crimeea este o ameninţare pentru întreaga Europă şi pentru stabilitatea globală. Regiunea Mării Negre nu poate fi sigură atât timp cât Crimeea este ocupată. Nu va exista o pace stabilă şi durabilă în multe ţări de pe malul Mării Mediterane atât timp cât Rusia va putea folosi peninsula noastră ca bază militară”, a mai spus președintele ucrainean.

„Acest război rusesc împotriva Ucrainei şi împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea - cu eliberarea ei. Astăzi este imposibil de spus când se va întâmpla asta. Dar adăugăm constant componentele necesare formulei de eliberare a Crimeei”, a adăugat liderul de la Kiev.

Preşedintele ucrainean a anunţat lansarea Platformei Crimeea - o platformă diplomatică cheie pentru activitatea de eliberare a Crimeei. „Platforma Crimeea va funcţiona şi anul acesta. Ne pregătim deja pentru acest summit”, a precizat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a susţinut și că subiectul Crimeea există pe toate platformele internaţionale unde se discută războiul rusesc împotriva ţării sale.

„Istoria răspunsului global la ocuparea Crimeei de către Rusia, sau mai degrabă lipsa unui astfel de răspuns, este acum unul dintre cele mai bune argumente pentru intensificarea sancţiunilor împotriva Rusiei. Lumea începe să recunoască faptul că a făcut o greşeală în 2014, când a decis să nu răspundă cu toată forţa la primii paşi agresivi ai Rusiei”, a mai ținut să transmită liderul de la Kiev.


Departamentul de Stat al SUA a aprobat un ajutor de 89 milioane de dolari pentru ca Ucraina să echipeze şi să pregătească timp de un an 100 de echipe în scopul înlăturării minelor şi muniţiei neexplodate, potrivit unui comunicat. Acest ajutor reprezintă cel mai important program american de până acum de deminare a Ucrainei.

„Dacă ne uităm la unele conflicte din trecutul nu prea îndepărtat, războiul din Vietnam de exemplu, încă depunem eforturi pentru înlăturarea muniţiei neexplodate din Asia de Sud-Est, la 50 de ani de când s-a terminat războiul. Ar putea fi o situaţie asemănătoare”, a afirmat un oficial al administrației Biden.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2412 secunde