Volodimir Zelenski: "Rușii au devastat 400 de spitale și centre medicale"

130
Volodimir Zelenski:

Articole de la același autor

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la devastarea a sute de spitale și a altor instituții medicale și i-a lăsat pe medici fără medicamente pentru combaterea cancerului sau fără posibilitatea de a efectua intervenții chirurgicale, a declarat președintele Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Zelenski a spus că multe zone din estul și sudul Ucrainei, principalele câmpuri de luptă, nu aveau nici măcar antibiotice de bază.

„Dacă luăm în considerare doar infrastructura medicală, începând de astăzi, trupele rusești au distrus sau au deteriorat aproape 400 de instituții de sănătate: spitale, maternități, ambulatorii”, a declarat Zelenski într-un discurs video pentru un grup medical de caritate.


În zonele ocupate de forțele rusești, situația este catastrofală, a spus el.

„Acest lucru echivalează cu o lipsă totală de medicamente pentru pacienții cu cancer. Înseamnă dificultăți extreme sau o lipsă completă de insulină pentru diabet. Este imposibil să se efectueze intervenții chirurgicale. Înseamnă chiar, pur și simplu, lipsa antibioticelor”, a adăugat președintele Ucrainei.


Într-unul dintre cele mai denunțate acte din timpul războiului, o maternitate a fost aproape distrusă pe 9 martie în orașul port asediat Mariupol. Rusia a susținut că imaginile cu atacul au fost înscenate și că locul a fost folosit de grupuri armate ucrainene.

Kremlinul afirmă că vizează doar situri militare sau strategice și că nu vizează civili. Ucraina raportează zilnic victime civile în urma bombardamentelor și luptelor rusești și acuză Rusia de crime de război. Rusia neagă acuzațiile.


Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că 25 de persoane au fost rănite în bombardamentele intense din orașul Kramatorsk, locul unde luna trecută a avut loc un atentat cu bombă la o gară de cale ferată în care au murit peste 50 de persoane. El a precizat că un total de 32 de clădiri rezidențiale au fost avariate în bombardamente.

Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă ale Rusiei și Ucrainei.


Rusia numește acțiunile sale în Ucraina o operațiune specială pentru a dezarma Ucraina și a o proteja de fasciști. Ucraina și Occidentul spun că acuzația de fascism este nefondată și că războiul este un act de agresiune neprovocat. Mai mult de 5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate de la începutul invaziei.


Rusia și-a îndreptat cea mai mare a atacurilor asupra estului și sudului Ucrainei, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev. Noul front are ca scop limitarea accesului Ucrainei la Marea Neagră, vital pentru exporturile sale de cereale și metale, și legarea teritoriului controlat de Rusia în est de Crimeea, confiscată de Moscova în 2014.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5952 secunde