Volodimir Zelenski: "Ucraina sprijină propunerea privind crearea unei zone de protecţie la centrala Zaporojie"

77
Volodimir Zelenski:
Ucraina va susţine propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind stabilirea unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară la centrala Zaporojie, din sudul țării, dacă este vorba de demilitarizarea instalaţiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Interfax-Ukraina.

Anunţul vine după publicarea marţi după-amiază a raportului cu concluziile inspecţiei efectuate de AIEA săptămâna trecută la această centrală nucleară din sudul Ucrainei, aflată în prezent sub controlul forţelor ruse.

„Raportul semnalează prezenţa echipamentelor militare ruseşti pe teritoriul centralei nucleare, subliniază presiunea exercitată asupra specialiştilor noştri nucleari şi face referiri clare la ocupaţia militară rusă”, a afirmat în noaptea de marţi spre miercuri Zelenski în discursul său zilnic, potrivit EFE.

În cursul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a avertizat că prezenţa vehiculelor şi echipamentelor militare ruse în perimetrul centralei exercită o presiune excesivă asupra uzinei şi că, prin urmare, ar trebui retrase. De asemenea, comunicarea cu autoritatea de reglementare ucraineană, care a fost întreruptă, trebuie restabilită, a spus el.


Referitor la propunerea directorului AIEA de a fi creată o zonă de protecţie la centrală, trebuie văzut conţinutul concret al unui astfel de instrument, ce înseamnă mai exact această protecţie, a afirmat Zelenski.

„Dacă conţinutul acestei propuneri este demilitarizarea teritoriului centralei nucleare, şi este logic, pentru că prezenţa militară rusă a fost cea care a adus centrala Zaporojie în pragul unei catastrofe radioactive, atunci putem susţine o astfel de zonă de protecţie demilitarizată”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski a subliniat că organizaţiile internaţionale din zilele noastre au nevoie de un mandat mult mai larg pentru acţiunile lor.


„Lumea nu numai că merită, ci are nevoie ca reprezentanţii AIEA să oblige Rusia să demilitarizeze teritoriul centralei nucleare şi să redea Ucrainei controlul deplin al acesteia”, a afirmat el.

Dacă Rusia pune lumea în pragul unei catastrofe radioactive, înseamnă că lumea trebuie să aibă mijloacele adecvate pentru a pune Rusia în condiţii în care un stat terorist va fi forţat să pună capăt terorii, a concluzionat Zelenski.

Totodată, preşedintele ucrainean consideră drept un pas important propunerea Bruxellesului de a restricţiona eliberarea de vize pentru cetăţenii ruşi, întrucât Europa nu poate fi un loc de plimbare pentru ucigaşi şi cei care îi susţin.

„Pe lângă faptul că este o problemă morală, este şi o problemă elementară de securitate, deoarece "Rusia a trimis în mod repetat asasini în Europa sub aspectul de turişti obişnuiţi”, a spus Zelenski în discursul său nocturn.Pagina a fost generata in 0.3384 secunde