Vulcanul Semeru din Indonezia face ravagii după ce a erupt: Zeci de morți

186
Vulcanul Semeru din Indonezia face ravagii după ce a erupt: Zeci de morți - vulcan-1638984642.jpg

Articole de la același autor

Zeci de morți aufost înregistrați în urma erupției vulcanului Semeru din Indonezia. Ploile masive au „topit” cupola de lavă întărită care acoperea vulcanul Semeru, ceea ce a dus la prăbușirea parțială a acesteia și apoi la erupția uriașă care a provocat aproape 40 de morți, cred vulcanologii din această țară.


„Pe baza fotografiilor și a datelor disponibile, putem compara dimensiunile cupolei înainte și după erupția de pe 4 decembrie. Se observă că o mare parte din volumul cupolei s-a pierdut după ploile masive din acea zi”, a declarat geologul-șef al țării, Eko Budi Lelono, de la Ministerul Energie și Resurselor Minerale.

O cupolă de lavă poate fi instabilă și se poate prăbuși din mai multe motive și apar tot mai multe indicii că ploile masive sunt un astfel de motiv, potrivit CNN.

Rolul ploilor în acest caz a ridicat semne de întrebare dacă schimbările climatice pot provoca mai multe erupții de acest fel. Acest lucru constituie o îngrijorare, pentru că erupțiile vulcanice cauzate de prăbușirea cupolelor de lavă au tendința de a fi mai puternice și mai distructive decât celelalte tipuri de erupții, au arătat oamenii de știință, potrivit CNN.

Potrivit Realitatea.net erupția de sâmbătă a creat ceea ce se numește nor piroclastic - un amestec de lavă, gaze și cenușă, incins la 800 - 1.000 de grade Celsius. Acest flux se poate mișca rapid, uneori cu 10 km/h, dar poate ajunge și la 100 km/h, ceea ce face imposibilă fuga din calea lui.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5361 secunde