Washingtonul AVERTIZEAZĂ FERM Beijingul

216
Washingtonul AVERTIZEAZĂ FERM Beijingul - shilangvaryag30380400-1391239286.jpg

Articole recomandate

Statele Unite au avertizat vineri China împotriva unei tentative de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă "zonă de identificare aeriană", care ar include insulele disputate de Vietnam.


Washingtonul deține informații "neconfirmate, potrivit cărora China se pregătește să instaureze" o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.


O astfel de inițiativă ar fi calificată drept "acțiune provocatoare și unilaterală, care ar duce la creșterea tensiunilor și ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluționa pe cale diplomatică divergențele geopolitice din regiune", a apreciat Harf.


Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat că oficiali chinezi din domeniul Apărării au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel.


Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se află sub controlul Beijingului, însă este revendicat de Hanoi.


China a instaurat în mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o "zonă de identificare a apărării aeriene" asupra unei părți din Marea Chinei de Est. Acest spațiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.


Decizia Chinei a declanșat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai săi. Washingtonul, Tokyo și Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmițând astfel mesajul că refuză să o accepte, informează realitatea.net.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3905 secunde