Washingtonul, îngrijorat de controlul Beijingului asupra lanţurilor de aprovizionare

191
Washingtonul, îngrijorat de controlul Beijingului asupra lanţurilor de aprovizionare - 1-1678351955.jpg

Articole de la același autor

Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că China poate folosi poziţia dominantă în lanţurile de aprovizionare ca un mijloc suplimentar de a face să progreseze influenţa sa politică şi militară, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii dezvăluit miercuri, transmite agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Evaluarea anuală a ameninţărilor”, redactată de serviciile directorului serviciilor naţionale de informaţii, notează că Beijingul îşi foloseşte deja controlul asupra lanţurilor de aprovizionare pentru a forţa companii străine şi unele state să transfere tehnologie şi inovaţii în China.

„Statul chinez este capabil să exploateze poziţiile sale dominante în lanţurile-cheie de aprovizionare pentru a-şi atinge obiectivele, însă nu fără costuri semnificative pentru sine”, se arată în raport.

Pericolul ar fi crescut în cazul unei invazii cu succes a Taiwanului de către Beijing - insula fiind, de asemenea, unul dintre liderii mondiali în materie de componentele industriale şi tehnologice, în special semiconductori -, potrivit documentului.

Raportul american enumeră mai ales dominaţia Chinei asupra anumitor sectoare tehnologice, printre care cel al semiconductorilor, al anumitor minerale, al bateriilor, al panourilor solare şi chiar al produselor farmaceutice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3643 secunde