Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să amnistieze statul terorist Rusia

69
Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să amnistieze statul terorist Rusia - fondrazboiofensiva-1659709435.jpg
Rușii ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, anunță generalul ucrainean Oleksii Hromov. Rusia deţine controlul asupra unor poziţii importante în sudul Ucrainei, dar Kievul a promis să declanşeze o contraofensivă majoră şi a folosit arme occidentale sofisticate pentru a lovi liniile de aprovizionare şi depozitele de muniţii ale forţelor ruse.

Volodimir Zelenski acuză Amnesty International că încearcă să amnistieze statul terorist Rusia, după ce ONG-ul a reproşat Kievului că pune în pericol civili în războiul cu Moscova. „Transferă responsabilitatea de la agresor la victimă”, a spus președintele ucrainean. Anterior, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, își manifestase indignarea cu privire la acuzaţiile făcute Ucrainei. Trei nave care transportă în total 58.041 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească vineri porturile ucrainene, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor de cereale.


Uniunea Europeană intenţionează să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro, a anunţat joi o sursă din guvernul german citată de agenţia Reuters.

O parte din acest pachet ar urma să fie constituit din granturi, pe care Ucraina nu va trebui să le restituie, iar diferenţa va consta în împrumuturi.


Liderii statelor G7 au convenit în luna mai un alt ajutor financiar pentru Ucraina, de 9,5 miliarde de dolari, fonduri oferite în special de SUA. Germania a contribuit la acel ajutor cu un miliard de euro, notează Agerpres.

Germania va contribui şi la noul pachet de ajutor european, dar alte state din UE, precum Franţa sau Italia, nu şi-au manifestat deocamdată această disponibilitate şi Berlinul se află în contact cu statele UE şi cu Comisia Europeană asupra acestei chestiuni, mai afirmă sursa citată.


Ajutorul preconizat va fi destinat susţinerii bugetului Ucrainei, în timp ce ajutorul militar, umanitar şi de reconstrucţie urmează să fie finanţat din alte surse, potrivit reprezentantului guvernului german.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat săptămâna aceasta că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar.


Trei nave care transportă în total 58.041 de tone de porumb au fost autorizate să părăsească vineri porturile ucrainene, ca parte a acordului de deblocare a exporturilor de cereale, relatează Reuters.

Prima navă care transporta cereale ucrainene căreia i s-a permis să părăsească portul de la începutul războiului a plecat luni din Odesa cu destinația Liban, în cadrul unui acord de trecere negociat de Turcia și de Națiunile Unite.

Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care grupează personalul rus, ucrainean, turc și al ONU, a declarat că două nave vor pleca din Chornomorsk și una din Odesa.

„Se estimează că cele trei nave de plecare vor pleca dimineața din porturile lor respective”, a precizat acesta.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6069 secunde