Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas. "Actuala ofensivă ar putea face regiunea nelocuită"

125
Zelenski acuză Rusia de genocid în Donbas.

Articole de la același autor

Ucraina a intrat în a 93-a zi de război cu Rusia. Președintele Volodimir Zelenski acuză trupele lui Vladimir Putin de genocid în Donbas, rușii bombardând mai multe orașe și sate din regiunea estică.



Nouă persoane au fost ucise în Harkov, inclusiv un copil de 5 luni. Forțele ruse și-au reluat atacul în al doilea cel mai mare oraș ucrainean, după o pauză. De la Kremlin, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, spune că liderul de la Kiev nu dorește să negocieze și că Occidentul susține această poziție.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat pe Olaf Scholz de lipsă de leadership şi nesocotirea intereselor ucrainene, ca reacţie la discursul ţinut, joi, la Davos de cancelarul german. „Din punct de vedere militar, Ucraina este pur şi simplu dezamăgită de Berlin”, a declarat Melnik.

Kievul a sperat să audă la Forumul Economic Mondial ce măsuri concrete va lua guvernul german pentru a sprijini Ucraina astfel încât să câştige războiul, dar Olaf Scholz nu a reuşit să abordeze aceste puncte, a adăugat el, potrivit dpa, care citează publicația germană Bild.

„Din păcate, a fost o greşeală, mai ales în ceea ce priveşte livrarea imediată de arme grele din Germania pentru a înăbuşi enorma ofensivă rusă din Donbas”, a spus Andrii Melnik.

„Se pare că nu există curajul şi lidershipul de a face asta”, a spus el, referindu-se la cancelarul Scholz.

Armata ucraineană a publicat ultimul bilanț al pierderilor pe care le-ar fi provocat armatei ruse, susținând că numărul militarilor ruși uciși de forțele sale armate de la declanșarea invaziei pe 24 februarie a ajuns la aproape 30.000.

Ministerul britanic al Apărării transmite în analiza războiului de vineri dimineață că forțele terestre ruse își continuă încercarea de a înconjura orașele Severodonețk și Lisichansk, cucerind recent mai multe sate la nord-vest de Popasna.

Londra spune că Rusia exercită presiune pentru a captura Severodonețk, deși Ucraina păstrează controlul asupra mai multor sectoare de apărate ale orașului. De asemenea, britanicii spun că armata Ucrainei refuză să cedeze Rusiei controlul deplin asupra Donbasului.

Guvernul Marii Britanii mai subliniază că gruparea de forțe de sud a Rusiei (SGF) rămâne probabil însărcinată cu ocuparea teritoriului sudic al Ucrainei. În ultimele zile, Rusia a mutat tancuri T-62, vechi de 50 de ani, în zona de responsabilitate a SGF.

T-62-urile vor fi aproape sigur deosebit de vulnerabile la armele antitanc ale ucrainenilor, iar prezența lor pe câmpul de luptă evidențiază lipsa pe care o are Rusia de a dispune de echipamente militare moderne, pregătite pentru luptă, mai notează Ministerul britanic al Apărării.

La începutul acestei săptămâni, ministrul de externe ucrainean, Dimitro Kuleba, a spus că cea mai urgentă nevoie a ţării sale este sistemul de lansare multiplă de rachete (MLRS) pentru a contracara superioritatea Rusiei în ceea ce privește armamentul greu aruncat în luptă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 3.2976 secunde