Zgârie-nori din lemn, o idee nu chiar atât de trăsnită!

103
Zgârie-nori din lemn, o idee nu chiar atât de trăsnită! - zgarienorilemn-1652621735.jpg

Articole de la același autor

Inginerii și antreprenorii testează mereu noi modalităţi de construcţie cât mai ecologice şi mai ieftine. De pildă, casele imprimate 3D sunt o tendință în creştere de câțiva ani. Acum, se dezvoltă o direcţie la fel de inovatoare: zgârie-norii din lemn.

Construcţiile din lemn sunt tot mai căutate, devin mai accesibile şi prietenoase cu mediul. Cel mai înalt zgârie-nori din lemn se află la 100 de kilometri de Oslo, în Norvegia, și are 85,4 metri înălțime.
 

De curând, au fost anunţate planuri pentru două astfel de clădiri: prima, în Elveția, va avea 100 de metri înălțime și va fi făcută în întregime din lemn. A doua are 183 de metri, se află în South Perth, Australia, şi va conţine un miez de beton denumit cherestea hibridă.


Ideea unui zgârie-nori din lemn este puțin bizară, din mai multe motive. Cele mai importante ar fi durabilitatea mică și vulnerabilitatea mare la foc în comparație cu materiale precum betonul și oțelul.

Cele două noi clădiri înalte care au fost anunțate vor conține produse din lemn cum ar fi cheresteaua laminată încleiată (cunoscută sub numele de glulam, în care bucățile de lemn sunt lipite sub presiune cu adeziv rezistent la apă) și lemnul stratificat încrucișat, în care plăcile plate sunt lipite împreună în straturi perpendiculare. Testele de performanță pentru rezistența la foc pe structurile din lemn masiv făcute de către Laboratorul Federal de Cercetare al ATF au constatat că materialele nu numai că îndeplinesc, ci și depășesc cerințele codului de construcție: deși lemnul se carbonizează pe stratul său exterior în timpul unui incendiu, se pare că nu arde.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.272 secunde