Zona din jurul fostei centrale de la Cernobâl va deveni rezervație naturală

395
Zona din jurul fostei centrale de la Cernobâl va deveni rezervație naturală - cernobal-1461689322.jpg

Articole recomandate

Zona din jurul fostei centrale de la Cernobâl, la care în urmă cu 30 de ani s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară din lume, va deveni rezervație naturală pentru conservarea biosferei, potrivit unui decret semnat marți de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, transmit AFP și DPA, citate de Agerpres.

Aflată în nordul Ucrainei, în apropiere de granița cu Belarusul, rezervația va avea o suprafață de 227.000 de hectare și va include zona interzisă pe o rază de 30 de kilometri de la Cernobâl. Crearea rezervației reprezintă ''un pas important în renașterea terenurilor contaminate de un dezastru generat de om'', potrivit unei declarații făcute de șeful statului ucrainean pe pagina sa oficială de internet.

Semnarea documentului se numără printre manifestările de comemorare a tragediei din 26 aprilie 1986, când reactorul 4 de la Cernobâl, amplasat la 120 de kilometri de Kiev, a explodat în cursul unui test de siguranță. Sute de mii de locuitori din zonă au fost nevoiți să-și abandoneze casele, iar un mare număr - rămas necunoscut - de persoane au murit sau au rămas marcate pe viață de diferite probleme de sănătate după ce au luat parte la acțiunile de stingere a incendiului de la centrala nucleară. Totodată, norul radioactiv format acolo s-a răspândit pe o mare parte a Europei de nord, contaminând teritorii întinse, în special din Ucraina, Rusia și Belarus, care făceau parte pe atunci din URSS.

Împlinirea a trei decenii de la explozia de la Cernobâl a atras atenția asupra necesității strângerii uriașei sume de 1,5 miliarde de euro necesare pentru acoperirea fostului reactor cu o cupolă specială din oțel, astfel încât să se prevină eventuale scurgeri radioactive în următorii o sută de ani, menționează Reuters. Proiectul este finanțat prin donații făcute de peste 40 de state, precum și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

''Cernobâlul a fost o mare lecție pentru omenire, iar consecințele lui au impact și azi asupra naturii și a sănătății oamenilor'', a afirmat președintele rus, Vladimir Putin, într-un mesaj postat pe pagina web de la Kremlin. ''Dimensiunile tragediei ar fi putut fi infinit mai mari, în absența curajului exemplar și al puterii de sacrificiu de care au dat dovadă pompierii, militarii și medicii care s-au achitat cu onoare de obligațiile lor profesionale și cetățenești''. ''Mulți dintre ei și-au sacrificat viața pentru a ne salva pe noi'', a mai afirmat șeful statului rus.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0217 secunde