Prof. Sorin Mihai, de la Școala "Gala Galaction", la "cârma" ISJ Constanța:

"Am pregătirea și viziunea pentru a fi un bun inspector!"

7652
230
Profesorul de limba și literatura română Sorin Mihai, a ajuns, de puțină vreme, de la catedra Școlii Gimnaziale "Gala Galaction" din Mangalia, în funcția de inspector școlar general adjunct.

Este absolvent al Universității "Ovidius" din Constanța, dar și licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității Române de Științe și Arte "Gheorghe Cristea".

- Aveți reputația unui dascăl dedicat catedrei și elevilor săi. Veți rezista departe de cele două?

- Am 16 ani de carieră la catedră, dintre care 15 sunt ca titular în aceeași școală din Mangalia. Mă mândresc cu acest lucru, căci dintotdeauna mi-am făcut meseria cu pasiune și consider că această profesie implică vocație și dăruire. Nu a fost zi în care să nu simt bucurie, dar și emoție, implicându-mă în munca alături de copii. Nu voi fi niciodată departe nici de școala în care m-am definit ca profesor, nici de elevii mei, care an de an mi-au demonstrat că sunt printre cei mai buni din municipiu și din județ.

Chiar în această nouă poziție, voi continua să fiu în primul rând dascăl. Acesta este unghiul din care voi aborda problemele pe care le voi avea de gestionat la ISJ Constanța: perspectiva cadrului didactic care cunoaște dificultățile cu care se confruntă colegii săi, elevii și părinții, profesorul care încearcă să eficientizeze, să optimizeze parcursul educațional al fiecărui elev, beneficiarul direct al demersurilor sale.

În mod sigur nu voi sta departe de elevii mei și de catedră. Deși voi avea mai puțin timp la dispoziție, tot sala de clasă va fi pentru mine locul în care identifici cel mai bine calea de urmat în traseul educațional. Noua postură îmi va da posibilitatea să am un dialog constant cu mult mai mulți elevi constănțeni și să mă implic direct în rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

- Cum comentați retragerea dvs. din concursul de la Ministerul Educației și apoi numirea în funcția de inspector școlar general adjunct?

- Am luat decizia de a accepta să devin inspector școlar general adjunct pentru că atât pregătirea profesională, cât și cariera didactică mă îndreptățesc să mă consider pregătit pentru această provocare, pe care, așa cum am mai afirmat, o consider o confirmare a faptului că tot ce am realizat în acești ani este corect. Un prieten drag mie îmi spunea că, atât timp cât ești mulțumit de ceea ce reprezinți și nu ai nimic să îți reproșezi, trebuie ca singura constantă în viața ta să fie schimbarea.

M-am retras din concursul de inspector școlar general adjunct, dar vreau să subliniez că am obținut, la proba scrisă, una dintre cele mai mari note, în condițiile în care la această probă cel puțin 70% dintre candidați au avut dificultăți și nu au promovat. Departe de mine gândul de a discredita pe cineva, vreau doar să subliniez faptul că sunt pregătit în domeniul managerial care, în fond, este cerința esențială pentru această funcție. Sunt un om de substanță, de conținut, care pune mai puțin accent pe formă și de aceea am avut unele probleme legate de modul de prezentare a CV-ului. Doar pentru acest motiv am decis să mă retrag. Știu că mi-au fost apreciate profesionalismul și cunoștințele din domeniul managementului educațional și de aceea mi s-a dat această șansă și mă bucur de faptul că am putut accede în această poziție fără vreun sprijin. Îmi voi face datoria tot cu seriozitatea, tenacitatea și transparența care mi-au caracterizat munca de dascăl.

- Ce atribuții vă revin în noua calitate?

- Într-o astfel de funcție, este important ce îți propui să faci, cum îți stabilești prioritățile și obiectivele. Așa că aș vrea să discutăm mai puțin de atribuții și mai multe despre planuri.

În activitatea mea de la inspectorat voi pune accentul pe: dezvoltare, implicare, responsabilizare, eficiență, comunicare și transparență. Aceste opțiuni strategice constituie un mod direct de a aborda aspectele relevante și problemele acute ale învățământului constănțean, așa cum voi demonstra prin acțiunile mele. Nu sunt alese întâmplător, ci constituie un traiect și un crez personal.

Pentru ca aceste deziderate să își dovedească eficacitatea, voi lucra în echipă cu întregul colectiv al inspectoratului, dar și cu elevii, cu părinții. De asemenea, voi colabora cu toți cei care vor să se implice pentru îmbunătățirea rezultatelor școlii constănțene. Avem elevi cu performanțe deosebite, avem profesori excepționali, așadar premisele obținerii plusvalorii există. Din păcate, se observă adesea lipsa de solidaritate, de parteneriat pentru performanță, de dialog. Deschiderea unor căi de comunicare eficientă și transparentă, asumarea responsabilităților, dar și un management consecvent și riguros sunt principii ce stau la baza acțiunilor pe care le întreprind.

- Intenționați să concurați la o nouă rundă a concursului de inspector general adjunct sau chiar general?

- Consider că am pregătirea și viziunea pentru a fi un bun inspector. De aceea nu voi ezita să duc la bun sfârșit ceea ce am început. În momentul în care va fi programat un nou concurs, voi regla chestiunile de formă care mi-au creat probleme ultima dată și voi căuta să confirm că sunt o alegere bună pentru ISJ Constanța.

Deocamdată vreau să-mi fac bine treaba ca inspector general adjunct. Abia după ce voi simți că mi-am făcut aici datoria, voi lua în calcul alte posibilități.

Comentează știrea

230 comentarii. Pagina 23 din 23. Click pe pagina dorită : 1 ...22 23 
Paideuma
24 iunie 2015
...din tribulațiile unui habarnist!

Stimate DomnuleDoamnă obligat/ă să suporți...! Până la mesajul dumitale, am oscilat în a lua atitudine (în scris!). Cum toate mesajele "anti-" par a fi variante ale aceluiași concert al ipocriziei, al neputinței, al invidiei, pemite-mi să te compătimesc! Cât de dureros trebuie că resimți apariția unui om (într-o funcție de conducere de reper!) de altă factură decât Domnia Ta...Domnia Ta care (acum!) știi ce este acela un plan de dezvoltare instituțional (P.D.I.), dar care, la vremea debutului nici măcar că există așa ceva NU știai...Ce să mai spun de dihotomia P.D.I. - P.A.Ș. ...Ce competență te validează ca evaluator, "cântăritor" de calități/noncalități umane? Cunoști pe cineva (din tot I.Ș.J.-ul constănțean!) care este specialist (confirmat printr-o licență) în management? De ce nu suporți D-ta (și ceilalți asemenea D-tale) că, și un "profesoraș de provincie" poate performa conform unor principii (demult uitate/neștiute de Măria Ta, atoateștiitorul/știitoarea!)??? Ce-ai face dacă, atunci când te uiți în oglindă, în loc de înfățișarea Domniei Tale, ți-ar apărea caracterul? Nu-mi răspunde, nu-ți mai irosi energiile (și acelea secătuite de pizma-ți congenitală)... Doar PRIVEȘTE-TE! ȘI apoi, dacă reușești să-ți ridici cugetul, PRIVEȘTE-I pe ceilalți!

Răspuns la: Habar n-am si prietenii lui
Adăugat de : unul care trebuie sa il suporte pe acest adjunct, 23 iunie 2015
😁 Asta saracu' e picat din copac. Cred ca nu stie ce e un PDI si are impresia ca, daca vorbeste frumos, are si habar. Oare nu isi da seama ca...
Paznic de far
25 iunie 2015
Licență în management educațional și comunicare instituțională

Domnule/ doamnă PAIDEUMA , în județul Constanța sunt cel puțin 20 de profesori care au licență în MANAGEMENT . Aceștia nu au avut ȘANSA să fie promovați de UNPR. Lăsați deoparte limbajul acesta prețios ! Exprimați-vă așa la ședințele de partid . Acolo , sigur veți impresiona auditoriu.

Răspuns la: ...din tribulațiile unui habarnist!
Adăugat de : Paideuma, 24 iunie 2015
Stimate DomnuleDoamnă obligat/ă să suporți...! Până la mesajul dumitale, am oscilat în a lua atitudine (în scris!). Cum toate...
Paideuma
25 iunie 2015
...Domnului Paznic...

...Faceți cumva parte dintre cei "cel puțin 20"? P.S.: Dincolo de aceste "contre" ocultate prin pseudonim, ce altceva ați făcut pentru a vă pune în valoare harurile? Dacă sunteți recunoscut între ai Dvs. colegi, atunci REPREZENTAȚI CEVA! Altfel, rămâneți un om a cărui suferință se va acutiza. Din nefericire!

Răspuns la: Licență în management educațional și comunicare instituțională
Adăugat de : Paznic de far, 25 iunie 2015
Domnule/ doamnă PAIDEUMA , în județul Constanța sunt cel puțin 20 de profesori care au licență în MANAGEMENT . Aceștia nu au avut ȘANSA...
Paznic la stâna (fara nici o legatura cu Paznic de far)
26 iunie 2015
....Domnului Paideuma...

Mai Sorinele, mai baiatule, tu chiar nu vrei sa te potolesti? Ai cazut de fazan, ai cazut. Ce tot o dai cotita si-nvartita. Stiu, e grea infrangerea. Aplici metoda des uzitata in fotbal: cea mai buna aparare e atacul. Dar cu acest articol ti-ai taiat craca de sub picioare. Partidul care te sustine, la un moment dat se va debarasa de tine. Sa-ti intre bine in cap asta! Ai sa ajungi precum deputatul ala al PC filiala Buzau, domnul Auto. Partidul din care facea parte nu l-a aparat pentru simplul motiv ca era prost. Cam asa ai sa ajungi si tu, in ciuda faptului ca esti plin de viziune.

Răspuns la: ...Domnului Paznic...
Adăugat de : Paideuma, 25 iunie 2015
...Faceți cumva parte dintre cei "cel puțin 20"? P.S.: Dincolo de aceste "contre" ocultate prin pseudonim, ce altceva ați făcut pentru a vă...
Paideuma
26 iunie 2015
...

Câtă încrâncenare! Câtă suferință! Te compătimesc sincer, D. /D.nă Paznic (...de ce vrei d-ta...)! Trebuie că disperarea, fricile ce te stăpânesc și, poate, Dumnezeu știe, carențele grave de ordin psiho-afectiv, îți tulbură profund viața...Păcat În loc să valorizezi timpul și resursele pe care ți le crezi demne de apreciat, excelezi în mesaje impregnate (până la semnele de punctuație!) de PUȚINUL pe care îl posezi! În altă ordine de idei, Stimate, /Stimată, n-ar avea nicio relevanță dacă ți-aș spune cine sunt! Ești atât de autosuficient/autosuficientă, încât nici să-mi declin reperele personale, nu m-ai vedea decât sub chipul obsesiei (deja!) tale: M. S.!

profesor
28 iunie 2015
pregatire si viziune

abia cam in 15 ani vei putea afirma ca ai/n-ai pregatire, ptr ca acum ai doar "INTERESE". AICI SI ACUM tu ai doar ....INTERESE. La ce folos aplauzele daca tu in sinea ta stii ca nu ti-a reusit.

Prazman
30 iunie 2015
Comentatori

Ma uitam la cei care au comentat pe FB acest articol. Toti din Slatina... Oltenii isi dau cu parerea despre (acum cred ca pot afirma) acest mic (deocamdata) borfas, care doreste sa conduca invatamantul constantean. Din gandirea emanata de comentatori "Dulce sau amara, cuminte sau vulgara, sunt o fiinta rara...Si raman originala!""... Asa sustinatori, asa candidat :)

PAideuma
30 iunie 2015
CEAPĂman

...din ciclul: "Spune-mi cu cine te împrietenești, ca să-ți spun cine ești!" (ca și cum acești comentatori/părerologi sunt din camarila celui invectivat...) sau, într-un registru mai elevat, extrapolarea motivului indumentului (inițiații vor înțelege!). Conclusiv, doresc LUMINĂ tuturor (în special celor care sunt încă munciți de moira megieșilor!)!

Tavi
6 august 2015
Munca la domiciliu

Cautam colaboratori pentru anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi,in functie de abilitati. Cerinte: -necesar calculator -conexiune internet -rabdare -cunostinte minime PC -seriozitate -perseverenta -atentie la detalii Instruire GRATUITA oferita sub forma unor lectii prin mail Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti o sa incepeti sa munciti. Program part-time ori full-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul "Info" la adresa de email: octaviangurza@gmail.com Oferim si solicitam seriozitate ! In caz ca nu primiti o lectie din cauza unor probleme tehnice va rog sa ma anuntati !

Din popor
10 iunie 2016
Rusine, bai functionarule numit politic

Pacat ca ti-a trecut! ISJ-Constanta are loc suficient pentru jigodii ca tine. La cat de prost esti, probabil in politica mai ai ceva sanse. Conditia pentru un post in ISJ Constanta este: sustinere politica si doza de jigodism strict mai mare decat prostia.

230 comentarii. Pagina 23 din 23. Click pe pagina dorită : 1 ...22 23 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4837 secunde