Prof. Sorin Mihai, de la Școala "Gala Galaction", la "cârma" ISJ Constanța:

"Am pregătirea și viziunea pentru a fi un bun inspector!"

7670
230
Profesorul de limba și literatura română Sorin Mihai, a ajuns, de puțină vreme, de la catedra Școlii Gimnaziale "Gala Galaction" din Mangalia, în funcția de inspector școlar general adjunct.

Este absolvent al Universității "Ovidius" din Constanța, dar și licențiat al Facultății de Drept din cadrul Universității Române de Științe și Arte "Gheorghe Cristea".

- Aveți reputația unui dascăl dedicat catedrei și elevilor săi. Veți rezista departe de cele două?

- Am 16 ani de carieră la catedră, dintre care 15 sunt ca titular în aceeași școală din Mangalia. Mă mândresc cu acest lucru, căci dintotdeauna mi-am făcut meseria cu pasiune și consider că această profesie implică vocație și dăruire. Nu a fost zi în care să nu simt bucurie, dar și emoție, implicându-mă în munca alături de copii. Nu voi fi niciodată departe nici de școala în care m-am definit ca profesor, nici de elevii mei, care an de an mi-au demonstrat că sunt printre cei mai buni din municipiu și din județ.

Chiar în această nouă poziție, voi continua să fiu în primul rând dascăl. Acesta este unghiul din care voi aborda problemele pe care le voi avea de gestionat la ISJ Constanța: perspectiva cadrului didactic care cunoaște dificultățile cu care se confruntă colegii săi, elevii și părinții, profesorul care încearcă să eficientizeze, să optimizeze parcursul educațional al fiecărui elev, beneficiarul direct al demersurilor sale.

În mod sigur nu voi sta departe de elevii mei și de catedră. Deși voi avea mai puțin timp la dispoziție, tot sala de clasă va fi pentru mine locul în care identifici cel mai bine calea de urmat în traseul educațional. Noua postură îmi va da posibilitatea să am un dialog constant cu mult mai mulți elevi constănțeni și să mă implic direct în rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă.

- Cum comentați retragerea dvs. din concursul de la Ministerul Educației și apoi numirea în funcția de inspector școlar general adjunct?

- Am luat decizia de a accepta să devin inspector școlar general adjunct pentru că atât pregătirea profesională, cât și cariera didactică mă îndreptățesc să mă consider pregătit pentru această provocare, pe care, așa cum am mai afirmat, o consider o confirmare a faptului că tot ce am realizat în acești ani este corect. Un prieten drag mie îmi spunea că, atât timp cât ești mulțumit de ceea ce reprezinți și nu ai nimic să îți reproșezi, trebuie ca singura constantă în viața ta să fie schimbarea.

M-am retras din concursul de inspector școlar general adjunct, dar vreau să subliniez că am obținut, la proba scrisă, una dintre cele mai mari note, în condițiile în care la această probă cel puțin 70% dintre candidați au avut dificultăți și nu au promovat. Departe de mine gândul de a discredita pe cineva, vreau doar să subliniez faptul că sunt pregătit în domeniul managerial care, în fond, este cerința esențială pentru această funcție. Sunt un om de substanță, de conținut, care pune mai puțin accent pe formă și de aceea am avut unele probleme legate de modul de prezentare a CV-ului. Doar pentru acest motiv am decis să mă retrag. Știu că mi-au fost apreciate profesionalismul și cunoștințele din domeniul managementului educațional și de aceea mi s-a dat această șansă și mă bucur de faptul că am putut accede în această poziție fără vreun sprijin. Îmi voi face datoria tot cu seriozitatea, tenacitatea și transparența care mi-au caracterizat munca de dascăl.

- Ce atribuții vă revin în noua calitate?

- Într-o astfel de funcție, este important ce îți propui să faci, cum îți stabilești prioritățile și obiectivele. Așa că aș vrea să discutăm mai puțin de atribuții și mai multe despre planuri.

În activitatea mea de la inspectorat voi pune accentul pe: dezvoltare, implicare, responsabilizare, eficiență, comunicare și transparență. Aceste opțiuni strategice constituie un mod direct de a aborda aspectele relevante și problemele acute ale învățământului constănțean, așa cum voi demonstra prin acțiunile mele. Nu sunt alese întâmplător, ci constituie un traiect și un crez personal.

Pentru ca aceste deziderate să își dovedească eficacitatea, voi lucra în echipă cu întregul colectiv al inspectoratului, dar și cu elevii, cu părinții. De asemenea, voi colabora cu toți cei care vor să se implice pentru îmbunătățirea rezultatelor școlii constănțene. Avem elevi cu performanțe deosebite, avem profesori excepționali, așadar premisele obținerii plusvalorii există. Din păcate, se observă adesea lipsa de solidaritate, de parteneriat pentru performanță, de dialog. Deschiderea unor căi de comunicare eficientă și transparentă, asumarea responsabilităților, dar și un management consecvent și riguros sunt principii ce stau la baza acțiunilor pe care le întreprind.

- Intenționați să concurați la o nouă rundă a concursului de inspector general adjunct sau chiar general?

- Consider că am pregătirea și viziunea pentru a fi un bun inspector. De aceea nu voi ezita să duc la bun sfârșit ceea ce am început. În momentul în care va fi programat un nou concurs, voi regla chestiunile de formă care mi-au creat probleme ultima dată și voi căuta să confirm că sunt o alegere bună pentru ISJ Constanța.

Deocamdată vreau să-mi fac bine treaba ca inspector general adjunct. Abia după ce voi simți că mi-am făcut aici datoria, voi lua în calcul alte posibilități.

Comentează știrea

230 comentarii. Pagina 3 din 23. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 ...23 
Daniel
15 iunie 2015
pentru voi toti

Drama acestui neam este ca oameni adevarati nu vor sa intre in politica, iar cand unul indrazneste sa faca un prim pas, i se da in cap. NE MERITAM SOARTA! SUCCES DOMNULE PROFESOR!

George
15 iunie 2015
George

Lucrurile ar putea sa mearga mult mai bine cu oameni ca dumneavoastra!

Gabi
15 iunie 2015
Jos palaria!

Nu il cunosteam pe domnul profesor, dar m-a surprins placut. Stie ce vorbeste, are viziune - asa cum observa si jurnalistul - si, cel mai important, are cele mai bune intentii pentru invatamantul constantean. Inainte de a critica un om, cred ca merita o sansa. Ceea ce spune in acest interviu il recomanda pe deplin pentru aceasta functie si pentru multe altele. Succes, domnule profesor!

Marian
15 iunie 2015
Marian

Dupa cate vad le incurcati ploile domnule profesor.

Imi pare rau tuturor! MERITA!
15 iunie 2015
Prof. Mihai Sorin

Toti cei care comentati fara sa stiti despre cine vorbiti ati face bine sa taceti. Acest om este unul drept si bine pregatit, mai ales in limba si literatura romana. D-na prof. dr. Cirligeanu Anca Evelina si Mihai Sorin sunt cei mai pregatiti in domeniul limbii romane, avand, de asemenea, o serie numeroasa de olimpici. Este un om ce se implica trup si suflet in formarea elevilor. Pe langa faptul ca preda exceptional si ii determina pe copii sa invete, prezinta un simt al umorului dezvoltat. In plus, merita sa ocupe aceasta pozitie, deoarece, asa cum a declarat, are "pregatirea si vizunea pentru a fi un bun inspector". Pentru mine a fost un mentor desavarsit si un om ce are "coloana vertebrala". In alta ordine de idei, nu ar trebui sa mai fie judecat referitor la metoda cum a obtinut functia, deoarece nu conteaza. Oriunde in lume ai nevoie de sprijin pentru a excela, iar acesta ti-l faci singur prin implicarea in diverse activitati, grupuri, partide politice etc. Din partea mea, d-l prof. Mihai Sorin are toata stima si respectul. Spun toate acestea, deoarece am fost elevul lui si ii cunosc atitudinea de om corect si "de cuvant". Sunt sigur ca se va implica suficient de mult, incat sa dezvolte invatamantul, atat din Constanta, cat si din Romania.

Mihai G
16 iunie 2015
Cuibul de viespi

Stau si ma intreb de unde acest val subit de critici la adresa unui om tocmai intrat in arena. Pe cine deranjeaza el? Peste ce cuib de viespi a dat? Asta-mi aduce aminte de alegerile din toamna trecuta, cand toti se aliasera impotriva lui Iohannis. Greseala acestor oameni care cauta nod in papura e ca se gandesc ca toata lumea e la fel. Nu e si de aceea apar surprize. Pastrand evident proportiile, si domnul profesor este o surpriza placuta. Cu o singura conditie: sa nu se lase induplecat sau intristat de astfel de critici. Cat timp sunt atat de fara obiect, merita ignorate.

Virban Alexandru
16 iunie 2015
Exemplu

Sunt foarte foarte putini cei care sunt asa , acesta e un exemplu care trebuia luat in seama , asa se fac lucrurile corect si asa ar trebui sa procedeze toata lumea!

Ispas Stefan
16 iunie 2015
Asa da

Cu astfel de oameni evoluam ca si popor Cate unul ca domn' profesor in fiecare bloc, casa si o sa ajungem undeva

Mine
16 iunie 2015
Pt voi

Gura mica! Daca sunete.ți așa buni, ieșiți in față! Pana atunci gura mică, neam distrugători de conducatori ce sunete.ți! Succes D. Profesor!

Mine
16 iunie 2015
Pt voi

Gura mica! Daca sunete.ți așa buni, ieșiți in față! Pana atunci gura mică, neam distrugători de conducatori ce sunete.ți! Succes D. Profesor!

230 comentarii. Pagina 3 din 23. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 ...23 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2677 secunde