Elevii și profesorii Colegiului "Pontica", revoltați de vestea primită

"Ar fi dezastru dacă s-ar desființa liceul nostru!"

11070
17
Tensiunea în rândul profesorilor și elevilor de la Colegiul Tehnic "Pontica" din Constanța, fost Liceul Agricol Palas (inaugurat în 1968), a atins cote nedorite, ca urmare a știrii că se intenționează desființarea unității de învățământ și transformarea ei în centru de formare pentru turism. 


Cu toate că ministrul Turismului, Mircea Dobre, a anunțat, vineri, că la finele acestui an școlar va prelua Colegiul "Pontica" și că inițiativa a fost deja discutată cu autoritățile locale, iar acestea par încântate de idee, ieri, aveam să constatăm că lucrurile nu sunt deloc… încântătoare. 


La Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu se știa nimic despre această inițiativă! Ca atare, prof. Gabriela Neagu, inspector școlar de specialitate învățământ tehnic, nu avea nimic de comentat. 


Ba mai mult, în cifra de școlarizare pentru anul viitor, la clasa a IX-a sunt prevăzute două clase: una cu specializarea veterinar și alta turism, după cum afirma ing. Vasile Anghel, directorul numit în urma promovării concursului. 


"Corect mi se părea să știu și eu ceva. Ironia face că în ziua în care mass media anunța că vom fi desființați, eu mă aflam la Primăria Constanța să preiau contractul de management semnat de primarul Decebal Făgădău. În opinia mea, nu ar trebui în niciun caz să se renunțe la veterinară, singura unitate din județ cu o bază materială bine dotată și cu centru de practică. Ar mai fi la Deleni, dar nu au nici pe sfert din ceea ce avem noi. Plus contractele pe care le avem, inclusiv cu oieria, care este la doi pași, cu farmaciile și cabinetele veterinare din oraș", declara directorul, adăugând că s-ar putea purta o "negociere" pentru activele dezafectate, cum este cazul unuia dintre cămine. 


"La absolvire, elevii au viitorul asigurat. De ce s-a luat această hotărâre?" 
La ora documentării noastre, am surprins un grup de elevi de clasa a X-a care tocmai ce ieșeau de la o oră de practică împreună cu inginerul zootehnist Anișoara Tureac, care predă discipline de specialitate, bazele creșterii animalelor. 


"Am terminat liceul aici, în 1978, am urmat facultatea la Institutul Agronomic «Ion Ionescu de la Brad» din Iași, pe care l-am absolvit în 1982 și m-am întors ca profesoară în această unitate școlară de care mă leagă copilăria mea. Fac meseria aceasta cu dragoste deosebită, pentru că iubesc copiii care își leagă viitorul de acest liceu. Cred că noi, absolvenții acestui liceu, ne-am întors să pregătim în continuare specialialiști pentru agricultură, în ciuda faptului că a ajuns Cenușăreasa economiei românești. 


Am fost grânarul Europei, dar unde am ajuns? Aici, la Constanța, se pregăteau cei mai buni specialiști din țară, participam la concursuri pe meserii, olimpiade în domeniu. Elevii noștri erau spaimă în țară în domeniul pregătirii. Mi-amintesc că am fost cu un elev de clasa a X-a la o olimpiadă la Sibiu, unde erau pregătiți la patru discipline și constănțeanul era spaima. Copiii sunt foarte încântați de ceea ce învață aici, pentru că la absolvire au viitorul asigurat, chiar dacă nu merg mai departe la o facultate. Ei sunt foarte contrariați de cele aflate, pentru că au venit special pentru această meserie. Ca dovadă, sunt dispuși să meargă în practică să învețe meserie și după terminarea orelor. E nedrept să le tăiem aripile copiilor. Nu putem! Unul dintre elevi, Mircea Alexandru Stavarache, mi-a spus că dacă nu se face tehnician veterinar, renunță la școală. De ce s-a luat această hotărâre chiar nu știm!", a declarat cadrul didactic. 


Sunt hotărâți să protesteze 
Elevul Dan Răzvan este din satul Pietreni, comuna Deleni, și tatăl lui l-a îndrumat special spre această meserie. 
"Avem animale în fostul IAS Pietreni și îmi doresc, după terminarea liceului, să continui meseria tatălui meu. Avem modele de personalități publice care au plecat de pe băncile acestui liceu: Gheorghe Albu, Florin Pricop, Adrian Bîlbă, Ilie Floroiu, Mădălin Crăciunică, prof. univ. Sandu Negrea", ne-a explicat elevul. 


Bogdan Turturică este din Năvodari și cu toate că avea un liceu în localitate, și-a dorit să vină la Colegiul Agricol din Constanța pentru a continua o tradiție din familie, mai ales că ei cresc deja animale în curte. Și părinții lui Alexandru Scripcariu, din Poarta Albă, se ocupă cu creșterea animalelor. 


I-am provocat la un exercițiu de imaginație și i-am întrebat ce ar face dacă ar afla că se desființează liceul, moment în care toți cinci au sărit ca arși, declarând că vor merge în fața Primăriei Constanța și vor protesta. 


"Ar fi un dezastru dacă s-ar desființa!", a declarat răspicat Petre Ștefan, din Mihail Kogălniceanu: "Până acum nu am avut animale, dar am prins drag de ele îngrijindu-le pe cele ale unui vecin. Acum îmi dezvolt o fermă și abia aștept să ies tehnician veterinar și să nu depind de nimeni, în primul și primul rând, și să fiu pe picioarele mele". 


v v v


La ora actuală, la Colegiul "Pontica" învață în jur de 480 de elevi în cele 18 clase de la a IX-a la a XII-a plus postliceala, FR plus seral. Colegiul se întinde pe o suprafață de 4,6 hectare, la care se adaugă cele 8 hectare de extravilan. Oare acestea să fie luate la… ochi? Gura lumii-i slobodă! 


Vom urmări cu mare atenție derularea evenimentelor! 


Comentează știrea

17 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
De ce ? N-auziti ce spune ?
8 martie 2017
Blestemul pamantului

Are 4,6 hectare intravilan si 8 hectare in extravilan.Pesedeul are nevoie de bani,trebuie sa manance si gura lor ceva.Uitati-va cine se ocupa de demolarea Liceului Agricol :Dobre &Tatii pe o parte si Decebal Fagadau pe alta parte,in faza a doua.Pesedeul nu da doi bani pe curul lor daca astia intra la puscarie.Asa cum Mazare(prostul) a foast sacrificat pe altarul Pesedeului asa vor fi sacrificati si prostii astia doi.Mare scofala ca Fagadau si Dobre vor sfarsi pe cruce sau in temnitele "sorosistilor" .PSD e vesnic. Dobre si Fagadau vor da numele unei strazi sau a unui bulevard din Constanta sau se vor alege cu o statuie in Mamaia.In schimb,PSD nu moare.

Răspuns la: Mizerie de decizie
Adăugat de : Ștefan Andrei, 8 martie 2017
Deschideți,prieteni,secție de turism că nu sunt destule în Constanța! Ce scârba ordinară să fii sa le iei copiilor posibilitatea la un viitor...
Liviu Burebista
8 martie 2017
unde esti tu Tepes Doamne

Tara asta a incaput pe mainile hotilor si a tradatorilor de neam si tara. Totul este voit, sa se distruga totul; industrie,agricultura ,educatie, sanatate. Am ajuns in sapa de lemn din cauza politicienilor hrapareti, care nu se mai satura de furat. Hotii, incompetentii si tupeistii conduc sarmana tara.

Alexandru
8 martie 2017
Liceul

Este un domn "nelu" care a spus sa se inchida liceul 4. De ce? Este un liceu bun,daca intra copii cu deficiente unde nu sunt primiti ? Am in clasa 2 copii cu sechele si cu handicap. Nu.i primeste nimeni. De ce sa le luam dreptul de a invata? Am cunostinte bune "pt un elev de la liceul 4" . Multi am participat la olimpiade si concursuri la care unii nici n au ce cauta. De ce sa.l inchideti? Suntem scoala europeana. Doar 3 licee sunt in toata constanta , "licee europene". Nu inchideti liceele. Daramati bisericile neterminate sau cele una langa alta. Daramati jumatate din toate bisericile si aveti loc de spitale si scoli cate se poate. Profesorii de la liceul 4 sunt mai culti de cat alti profesori care i-am intalnit si am asistat la orele lor.

Un cetățean
10 martie 2017
Hotia

Gradinite abc sa desființat era în centrul Ctei sc nr2 ,are propietar tot ce-i bun desfintam după accea nu avem unde sa ducem copii la sc ,grădinițe că apar cele private ,aftershave scopul de stat nu avem oare toată lumea o avea salarii astrologice rușine

iliescu
13 martie 2017
Mare dezastru

Liceul de capre. Se poate intra cu medie sub 4 (da, este posibil asa ceva). Rezultate? Din clasa aia 32, doar 4 au luat BAC-ul. Cam asta este celebrul liceu.

michel34
14 martie 2017
oferta de împrumut

Suntem bancheri în mai multe domenii de activitate. Din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă mai multe persoane din întreaga lume ne-am decis împreună cu avocații și notarii noastre în scopul de a acorda împrumuturi între persoane fizice și de la toți oamenii care sunt în nevoie. Deci pentru al tău nevoie de împrumuturi între persoane fizice pentru a face față dificultăților financiare, fie pentru a revigora activitatea dvs. sau pentru realizarea unui proiect, pentru a rupe în cele din urmă din impas care cauza băncilor de respingerea de înregistrări cerere de credite, vom putea face împrumuturi variază de la €10.000, cu o rată a dobânzii de 3 % la suma pe care aveți nevoie și cu termene de rambursare, care va face viața mai ușoară. Deci, dacă aveți nevoie de împrumut nu ezitati sa ne contactati pentru a afla mai multe despre condițiile noastre. Pentru orice alte informatii va rugam sa ne contactati: E-mail: [email protected] cu stimă

michel34
14 martie 2017
oferta de împrumut

Suntem bancheri în mai multe domenii de activitate. Din cauza dificultăților financiare cu care se confruntă mai multe persoane din întreaga lume ne-am decis împreună cu avocații și notarii noastre în scopul de a acorda împrumuturi între persoane fizice și de la toți oamenii care sunt în nevoie. Deci pentru al tău nevoie de împrumuturi între persoane fizice pentru a face față dificultăților financiare, fie pentru a revigora activitatea dvs. sau pentru realizarea unui proiect, pentru a rupe în cele din urmă din impas care cauza băncilor de respingerea de înregistrări cerere de credite, vom putea face împrumuturi variază de la €10.000, cu o rată a dobânzii de 3 % la suma pe care aveți nevoie și cu termene de rambursare, care va face viața mai ușoară. Deci, dacă aveți nevoie de împrumut nu ezitati sa ne contactati pentru a afla mai multe despre condițiile noastre. Pentru orice alte informatii va rugam sa ne contactati: E-mail: [email protected] cu stimă

17 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8192 secunde