Ce se întâmplă cu religia în școli. Rugăciuni sau… fizică cuantică?

1738
24
Ce se întâmplă cu religia în școli. Rugăciuni sau… fizică cuantică? - oradereligie-1424367847.jpg

Articole de la același autor

Numai director de școală să nu fii, zilele acestea, când problemele apărute privesc stabilitatea catedrei de religie, dar și iminentele simulări la clasa a VIII-a ori înscrierile la clasa pregătitoare.

S-ar părea că prioritatea zero este ora de religie, care, deși face parte din trunchiul comun de studiu, a devenit… opțională, conform hotărârii Curții Constituționale.

Dacă, până la apariția hotărârii, Legea Educației prevedea că părinții aveau obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, acum, participarea la oră se face pe bază de solicitare scrisă.

Până pe data de 3 martie, diriginții au obligația să organizeze ședințe cu părinții pentru toate clasele, prilej cu care vor prezenta extras din decizia Curții Constituționale nr. 669/2014. De asemenea, diriginții vor pune la dispoziția tuturor părinților cererea-tip și vor prezenta lista cultelor recunoscute. Cererile vor fi înregistrate la secretariatul unității de învățământ până pe 5 martie, data limită de trimitere la Inspectoratul Școlar Județean Constanța fiind 6 martie.

La ora actuală, după cum ne-a informat prof. Daniela Stan, inspector școlar disciplina religie, în județul Constanța sunt 175 de cadre didactice care predau această materie, din care aproximativ 165 sunt titulare, totalul normelor ridicându-se la 184.

"Elevii vor studia în continuare religia și în semestrul al II-lea, urmând ca, din anul școlar viitor, să se decidă în consecință", a declarat prof. Stan, adăugând că în viitoarele consilii de administrație ale școlilor se va stabili ce materii vor frecventa elevii care nu au solicitat scris ora de religie.

După centralizarea tuturor cererilor, se va putea spune cu precizie câți dintre profesorii de religie au reușit să-și atragă simpatia elevilor și să rămână în continuare la catedră și câți au intrat în dizgrație, neștiind să depășească o anume latură doctrinară. Cu certitudine, vor interveni modificări, prea mulți părinți reacționând vehement de-a lungul timpului la articolele care au avut ca subiect ora de religie.

Ce spune Biserica

Patriarhia Română este de părere că singurul aspect mo-dificat de Curtea Constituțională este procedura de participare a elevului la ora de Religie, aceasta presupunând o cerere de înscriere.

"În ceea ce privește celelalte aspecte legale privind importanța și necesitatea orei de Religie, Curtea Constituțională a menținut, motivat și consolidat statutul acesteia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, aflată în planul-cadru de învățământ, obligatorie pentru școală, care trebuie să o prezinte în oferta educațională a școlii, asemenea disciplinelor limba română, matematica, istoria, geografia etc. Prin urmare, ora de religie nu este facultativă pentru școală, ci școala trebuie să respecte statutul legal al acesteia și să creeze toate condițiile pentru desfășurarea ei (conform paragrafului 19 din motivarea Deciziei Curții Constituționale), iar elevul, părinții sau tutorele acestuia solicită în mod liber înscrierea pentru studiul disciplinei Religie. Așadar, Biserica apără și promovează studiul Religiei, fiindcă este solidară cu poporul credincios", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că este de acord cu propunerea Patriarhiei ca cererea de participare la ora de religie pe care o vor depune elevii să fie valabilă pentru un întreg ciclu de învățământ, nu doar pentru un an, așa cum reiese din decizia Curții Constituționale. 

Comentează știrea

24 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
donmarinica
19 februarie 2015
cultura

Sa promovam impreuna campania RELIGIA IN BISERICA, CULTURA IN SCOLI.

Numarul 4
19 februarie 2015
Nu mersi

O ora de educatie civica este mai benefica decat o ora de religie. Urmati modelul de educatie din tarile vestice europene si o sa vedeti performanta.

Andrei
20 februarie 2015
Cultura?

"Fiindca faraon se incapatana si nu voia sa lase israeliti sa plece, Domnul a omorat pe toti intaii-nascuti din tara Egiptului" ( Exodul 13,15 ).

Răspuns la: cultura
Adăugat de : donmarinica, 19 februarie 2015
Sa promovam impreuna campania RELIGIA IN BISERICA, CULTURA IN SCOLI.
job online de acasa
20 februarie 2015
job

Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

DODO
20 februarie 2015
ignoranta

Marea gresala pe care o fac novicii in religie ( expl. Andrei ) este ca preiau ad-literam textele si bineinteles ca nu inteleg mare lucru. Multi se reped sa citeasca Biblia si cad in aceeasi capcana. Totul este simbolic ,filozofic care trebuie interpretat .Totul este un cod de comportament de o moralitate desavirsita. Este adevarat ca au fost cazuri ( ce procent ? ) de preoti care au pacatuit, stricind imaginea bisericii dar nu putem spune ca legile unei tari nu sint bune pentru ca sint magistrati corupti. V-ati intrebat pina la urma ce vrea religia ? ce ne invata ? Care este diferenta dintre educatia civica si religie ? -este doar locul unde se invata aceleasi norme de conduita.Gasiti pe you tube ,, povestiri crestine,, ascultati-le si sigur va veti lumina. Cred ca ar fi bine ca orele de religie sa se faca in cadrul bisericii ( fiecare in confesiunea lui ) dupa madelul american al Scolii de Duminica.Toata criza asta de moralitate de care ne plingem zilnic este rezultatul ateismului comunist care ne-a prostit timp de 50 de ani .

sandu
20 februarie 2015
Ce diferenta ?

EDUCATIA CIVICA = EDUCATIA RELIGIOASA !!!

obiectiv
20 februarie 2015
Pentru Religie

Disciplina Religie este necesara avand un caracter formativ, fiind totodata o latura esentiala a culturii generale. La Religie elevii nu sunt indoctrinati cum se zice. Ei invata istoria religiilor si obtin raspunsuri la intrebari care tin de cultura generala si istorie. Sunt pentru Religie in scoli.

Mihai
20 februarie 2015
cultura

poate inveti sa folosesti â in loc de î (unde e cazul) si sunt in loc de sint....

Răspuns la: ignoranta
Adăugat de : DODO, 20 februarie 2015
Marea gresala pe care o fac novicii in religie ( expl. Andrei ) este ca preiau ad-literam textele si bineinteles ca nu inteleg mare lucru. Multi se...
Mihai
20 februarie 2015
Pentru istoria religiilor

" La Religie elevii nu sunt indoctrinati cum se zice. Ei invata istoria religiilor si obtin raspunsuri la intrebari care tin de cultura generala si istorie" Eu nu am invatat nimic de istoria religiilor in afara de cea ortodoxa... Daca ar fi asa cum zici, manualul ar fi copie dupa o carte celebra a lui Eliade...

Răspuns la: Pentru Religie
Adăugat de : obiectiv, 20 februarie 2015
Disciplina Religie este necesara avand un caracter formativ, fiind totodata o latura esentiala a culturii generale. La Religie elevii nu sunt...
unul
20 februarie 2015
Religia in scoli e un abuz inadmisibil din partea popilor perverși si vesnic flămînzi

1. Religia in scoli e o minunata ocazie de a indopa copiii cu prafurile si minciunile nerusinate ale popilor vesnic doritori de inavutire. Religia in scoli e o minunata ocazie de a continua cretinizarea speciei umane. Se realizeaza o traire intensa prin inchinarea la femei care au avut o inima atit de mare incit i-au iubit pe toti barbatii din vremea lor. Deoarece in urma acestei iubiri infocate a rezultat cea mai mincinoasa si perversa creatura a tuturor timpurilor, cel mai mare dusman al tuturor timpurilor al Dumnezeului Cel Adevarat, creatură care s-a numit pe sine dumnezeu, si deoarece acelei femei i-a fost imposibil sa-si aminteasca cu cine dracu a facut respectiva creatura, a acuzat pe un oarecare duh sfint ca a pîrlit-o. Asa se face ca datorita minciunilor nerusinate ale popilor vesnic flaminzi, azi sarbatarim o zi pt. un duh sfint exact de ziua IELELOR (adica niste forme de strigoi feminini din mitologia populara). Intre Vechiul Testament si Noul Testament nu este absolut nimic, mai precis "invatatura" din Noul Testament este la 180 grade fata de invatatura din Vechiul Testament (chiar si aceea din Vechiul Testament e afectata de interpolari ulterioare). Ceea ce, in Vechiul Testament , a fost sarpele pt. Eva, exact acelasi lucru a fost Marele Amăgitor din Noul Testament pt. intreaga lume. Eu am scris doar citeva cuvinte si, evident ca acestea nu pot contrabalansa riurile de cerneala pe care popii blasfemitori le-au consumat in ultimele doua mii de ani pt. a justifica blasfemiile bestiale si absurditatile pe care le debiteaza ; scopul lor esential este jaful, in special in cele mai cumplite momente din viata voastra, cum sunt inmormintarile. 2. @ Mihai.E corect "sunt", nu "sînt", aici ai dreptate. Dar termina cu glumele astea proaste: "poate inveti sa folosesti â in loc de î". Intotdeauna se foloseste î, exceptind Romania. In urma cu un nr, de ani s-au gasit citiva cretinoizi si taietori de frunza la ciini care, pt. a-si justifica (in)activitatea si pt. a incurca lucrurile au adus aceasta imbecila modificare. Vi s-a pus un excrement in față si voi l-ati inghitit cu dragoste.

24 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : De ce îl cinstim  pe Sfântul Ioan
Marţi, 17 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Noi discuții despre ora de religie
Marţi, 13 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : În acest week-end, o nouă olimpiadă
Pagina a fost generata in 1.647 secunde