Ce se întâmplă cu religia în școli. Rugăciuni sau… fizică cuantică?

1739
24
Ce se întâmplă cu religia în școli. Rugăciuni sau… fizică cuantică? - oradereligie-1424367847.jpg

Articole de la același autor

Numai director de școală să nu fii, zilele acestea, când problemele apărute privesc stabilitatea catedrei de religie, dar și iminentele simulări la clasa a VIII-a ori înscrierile la clasa pregătitoare.

S-ar părea că prioritatea zero este ora de religie, care, deși face parte din trunchiul comun de studiu, a devenit… opțională, conform hotărârii Curții Constituționale.

Dacă, până la apariția hotărârii, Legea Educației prevedea că părinții aveau obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, acum, participarea la oră se face pe bază de solicitare scrisă.

Până pe data de 3 martie, diriginții au obligația să organizeze ședințe cu părinții pentru toate clasele, prilej cu care vor prezenta extras din decizia Curții Constituționale nr. 669/2014. De asemenea, diriginții vor pune la dispoziția tuturor părinților cererea-tip și vor prezenta lista cultelor recunoscute. Cererile vor fi înregistrate la secretariatul unității de învățământ până pe 5 martie, data limită de trimitere la Inspectoratul Școlar Județean Constanța fiind 6 martie.

La ora actuală, după cum ne-a informat prof. Daniela Stan, inspector școlar disciplina religie, în județul Constanța sunt 175 de cadre didactice care predau această materie, din care aproximativ 165 sunt titulare, totalul normelor ridicându-se la 184.

"Elevii vor studia în continuare religia și în semestrul al II-lea, urmând ca, din anul școlar viitor, să se decidă în consecință", a declarat prof. Stan, adăugând că în viitoarele consilii de administrație ale școlilor se va stabili ce materii vor frecventa elevii care nu au solicitat scris ora de religie.

După centralizarea tuturor cererilor, se va putea spune cu precizie câți dintre profesorii de religie au reușit să-și atragă simpatia elevilor și să rămână în continuare la catedră și câți au intrat în dizgrație, neștiind să depășească o anume latură doctrinară. Cu certitudine, vor interveni modificări, prea mulți părinți reacționând vehement de-a lungul timpului la articolele care au avut ca subiect ora de religie.

Ce spune Biserica

Patriarhia Română este de părere că singurul aspect mo-dificat de Curtea Constituțională este procedura de participare a elevului la ora de Religie, aceasta presupunând o cerere de înscriere.

"În ceea ce privește celelalte aspecte legale privind importanța și necesitatea orei de Religie, Curtea Constituțională a menținut, motivat și consolidat statutul acesteia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, aflată în planul-cadru de învățământ, obligatorie pentru școală, care trebuie să o prezinte în oferta educațională a școlii, asemenea disciplinelor limba română, matematica, istoria, geografia etc. Prin urmare, ora de religie nu este facultativă pentru școală, ci școala trebuie să respecte statutul legal al acesteia și să creeze toate condițiile pentru desfășurarea ei (conform paragrafului 19 din motivarea Deciziei Curții Constituționale), iar elevul, părinții sau tutorele acestuia solicită în mod liber înscrierea pentru studiul disciplinei Religie. Așadar, Biserica apără și promovează studiul Religiei, fiindcă este solidară cu poporul credincios", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că este de acord cu propunerea Patriarhiei ca cererea de participare la ora de religie pe care o vor depune elevii să fie valabilă pentru un întreg ciclu de învățământ, nu doar pentru un an, așa cum reiese din decizia Curții Constituționale. 

Comentează știrea

24 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Mihai
20 februarie 2015
reply

"In urma cu un nr, de ani s-au gasit citiva cretinoizi si taietori de frunza la ciini care" câțiva http://dexonline.ro/definitie/c%C3%A2%C8%9Biva câini http://dexonline.ro/definitie/câine/843366 pune mana pe gramatica,,,

Răspuns la: Religia in scoli e un abuz inadmisibil din partea popilor perverși si vesnic flămînzi
Adăugat de : unul, 20 februarie 2015
1. Religia in scoli e o minunata ocazie de a indopa copiii cu prafurile si minciunile nerusinate ale popilor vesnic doritori de inavutire. Religia in...
unul
20 februarie 2015
@ Mihai

Daca pina in urma cu citeva minute aveam unele indoieli in privinta deficientelor tale intelectuale, ei bine, afla ca aum nu mai am. Se vede clar ca in afara de a repeta dobitoceste si cu exces de nesimtire aceiasi cretinitate (pune mina pe gramatica) altceva nu esti in stare sa scoti. Păi bine măi , nobil rateu uman, eu tocmai asta ti-am explicat, anume ca modificarile au fost facute de taietori de frunza la ciini si de tradatori de tara in mod rauintentionat, iar tu aduci argumente luate exact din vomitatura lor. Iti repet, ti s-a pus un excrement in față si tu l-ai inghitit cu dragoste.

Angela
20 februarie 2015
Multi arunca cu pietre ...

Pentru cei ce posteaza, as avea urmatoarele intrebari la care sa mediteze: 1. V-au fost copii abuzati de preotul de religie, respectiv de prof.de religie? In ce fel? Cum ati reactionat? 2. Stiti ca in ciclul primar se studiaza educatie civica, fiind disciplina obligatorie? 3. Cunoasteti programa analitica a disciplinei ? 4. Doriti ingradirea libertatilor de constiinta / religioase a majoritatii crestine-ortodoxe din România ? 5. Stiti ca drepturile omului prevad ca parintii au dreptul de prioritate in alegerea felului de invatamint pentru copiii lor minori, conform convingerilor ? 6. Stiti ca libertatea de a-ti manifesta religia cuprinde si sfera invatamantului (drepturile omului) ? 7. Stiti ca in majoritatea tarilor europene (cu cateva exceptii) se studiaza religia si chiar este incurajat acest lucru? 8. Chiar credeti ca aceasta este adevarata problema a acestei tari si din cauza ei nu prosperam?

Mihai
20 februarie 2015
@ unul

mai bine decat unul analfabet care nu s-a acomodat in 22 de ani cu folosirea corecta a limbii romane "În 1993 Academia Română a decis printr-un vot revenirea la grafia cu litera  în loc de Î în anumite poziții ale cuvintelor și la scrierea formelor sunt, suntem, sunteți în loc de sînt, sîntem, sînteți. " se pare ca matale ai deficiente intelectuale....

Răspuns la: @ Mihai
Adăugat de : unul, 20 februarie 2015
Daca pina in urma cu citeva minute aveam unele indoieli in privinta deficientelor tale intelectuale, ei bine, afla ca aum nu mai am. Se vede clar ca...
Carnen
20 februarie 2015
Pt. domnul Mihai, omul care aduce argumente puerile si penibile

D-le Mihai mi-ati stirnit zimbetul. D-ul Mihai este un infocat consumator de manele care s-a gindit sa-si dezvolte orizontul de cunoastere citind Sandra Brown, Rocambole si facind incursiuni pe Net. Va recomand sa cititi Le bourgeois gentilhomme (Burghezul Gentilom) de Moliere ( il stiti si dv. pe acest Moliere, a jucat la FC Craiova). Veti constata ca semanati leit cu personajul de acolo.

Mihai
20 februarie 2015
Pt. Carmen care inca nu stie care e diferenta intre â si î

"D-le Mihai mi-ati stirnit zimbetul." varianta a la manelist "D-le Mihai mi-ați stârnit zâmbetul." varianta celor care au trecul cel putin bacul

Răspuns la: Pt. domnul Mihai, omul care aduce argumente puerile si penibile
Adăugat de : Carnen, 20 februarie 2015
D-le Mihai mi-ati stirnit zimbetul. D-ul Mihai este un infocat consumator de manele care s-a gindit sa-si dezvolte orizontul de cunoastere citind...
Dinu
20 februarie 2015
Pt. nea mihai nebunul

Trebuie sa fii cel putin imbecil ca sa insisti la nesfirsit pe tema asta neaducind practic niciun argument rational si aplaudind niste scursori care au facut aceasta modificare pt. ca au fost niste vinzatori de tara. Se vede azi unde a fost adusa tara de astfel de scursori. Daca tot nu esti in stare de altceva decit sa dai un citat din Wikipedia, da-l complet : "În 1993 Academia Română a decis printr-un vot revenirea la grafia cu litera  în loc de Î în anumite poziții ale cuvintelor și la scrierea formelor sunt, suntem, sunteți în loc de sînt, sîntem, sînteți. La vot au participat toți membrii Academiei, indiferent de specialitate. La momentul respectiv Academia avea doi membri lingviști: Ion Coteanu, care s-a abținut, și Emanuel Vasiliu, care a votat împotrivă." Deci, singurii care erau in masura sa se pronunte in mod just in problema asta au dovedit ca sunt oameni, nu zdrente (ca tine) si nu au fost de acord.

Mihai B. (NU NU ALA)
20 februarie 2015
Mi-ati insorit ziua ;)

Carmen , Dinu ca sa nu-l mai numesc (si totusi , DA) pe UNUL - Multumesc ! In special (daca-mi permiteti sa citez " Va recomand sa cititi Le bourgeois gentilhomme (Burghezul Gentilom) de Moliere ( il stiti si dv. pe acest Moliere, a jucat la FC Craiova). Veti constata ca semanati leit cu personajul de acolo." Splendid - Asta da , replicã ! Mai vreau....

RODICA
20 februarie 2015
super-oferta de lucru pentru toti!

Super-oferta de lucru pentru toti! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

donmarinica
20 februarie 2015
out

De cand e lumea, religia se studiaza DOAR in Biserica. La scoala e doar o sursa de bani pentru popi (multi ii sperie pe copii cu povesti fanteziste), pentru elevi e sursa de a isi umfla media anuala sau mistocareala pe fata. Dovada clara ca ora de religie e inutila in scoala: nu exista saptamana sa nu fie batai in scoli intre elevi, conflicte elevi-profesori, elevi tatuati, belcigati, frezati, vopsiti, eleve cu decolteuri etc. Stau si ma intreb atunci care e rolul religiei in scoli. In plus majoritatea popilor au obiceiul sa nu vina la ore pe motiv ca are maslu, hramul bisericii, boboteaza, sfantul haralambie, dragobete etc. In schimb daca li se taie ora sar de fund in sus de darama tavanul scolii si ies pe acoperis. Si un alt lucru, ei au alt loc de munca, biserica.

24 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : De ce îl cinstim  pe Sfântul Ioan
Marţi, 17 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Noi discuții despre ora de religie
Marţi, 13 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : În acest week-end, o nouă olimpiadă
Pagina a fost generata in 0.4208 secunde