Ce se întâmplă cu religia în școli. Rugăciuni sau… fizică cuantică?

1738
24
Ce se întâmplă cu religia în școli. Rugăciuni sau… fizică cuantică? - oradereligie-1424367847.jpg

Articole de la același autor

Numai director de școală să nu fii, zilele acestea, când problemele apărute privesc stabilitatea catedrei de religie, dar și iminentele simulări la clasa a VIII-a ori înscrierile la clasa pregătitoare.

S-ar părea că prioritatea zero este ora de religie, care, deși face parte din trunchiul comun de studiu, a devenit… opțională, conform hotărârii Curții Constituționale.

Dacă, până la apariția hotărârii, Legea Educației prevedea că părinții aveau obligația de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, acum, participarea la oră se face pe bază de solicitare scrisă.

Până pe data de 3 martie, diriginții au obligația să organizeze ședințe cu părinții pentru toate clasele, prilej cu care vor prezenta extras din decizia Curții Constituționale nr. 669/2014. De asemenea, diriginții vor pune la dispoziția tuturor părinților cererea-tip și vor prezenta lista cultelor recunoscute. Cererile vor fi înregistrate la secretariatul unității de învățământ până pe 5 martie, data limită de trimitere la Inspectoratul Școlar Județean Constanța fiind 6 martie.

La ora actuală, după cum ne-a informat prof. Daniela Stan, inspector școlar disciplina religie, în județul Constanța sunt 175 de cadre didactice care predau această materie, din care aproximativ 165 sunt titulare, totalul normelor ridicându-se la 184.

"Elevii vor studia în continuare religia și în semestrul al II-lea, urmând ca, din anul școlar viitor, să se decidă în consecință", a declarat prof. Stan, adăugând că în viitoarele consilii de administrație ale școlilor se va stabili ce materii vor frecventa elevii care nu au solicitat scris ora de religie.

După centralizarea tuturor cererilor, se va putea spune cu precizie câți dintre profesorii de religie au reușit să-și atragă simpatia elevilor și să rămână în continuare la catedră și câți au intrat în dizgrație, neștiind să depășească o anume latură doctrinară. Cu certitudine, vor interveni modificări, prea mulți părinți reacționând vehement de-a lungul timpului la articolele care au avut ca subiect ora de religie.

Ce spune Biserica

Patriarhia Română este de părere că singurul aspect mo-dificat de Curtea Constituțională este procedura de participare a elevului la ora de Religie, aceasta presupunând o cerere de înscriere.

"În ceea ce privește celelalte aspecte legale privind importanța și necesitatea orei de Religie, Curtea Constituțională a menținut, motivat și consolidat statutul acesteia ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun, aflată în planul-cadru de învățământ, obligatorie pentru școală, care trebuie să o prezinte în oferta educațională a școlii, asemenea disciplinelor limba română, matematica, istoria, geografia etc. Prin urmare, ora de religie nu este facultativă pentru școală, ci școala trebuie să respecte statutul legal al acesteia și să creeze toate condițiile pentru desfășurarea ei (conform paragrafului 19 din motivarea Deciziei Curții Constituționale), iar elevul, părinții sau tutorele acestuia solicită în mod liber înscrierea pentru studiul disciplinei Religie. Așadar, Biserica apără și promovează studiul Religiei, fiindcă este solidară cu poporul credincios", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța că este de acord cu propunerea Patriarhiei ca cererea de participare la ora de religie pe care o vor depune elevii să fie valabilă pentru un întreg ciclu de învățământ, nu doar pentru un an, așa cum reiese din decizia Curții Constituționale. 

Comentează știrea

24 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Mihai
20 februarie 2015
Pt dinu cap de pluta

Si totusi rezolutia a fost aprobata, in prezent (din 1993 de la aplicarea actului) se foloseste â si sunt, Daca inca nu ai aflat intoarce-te in cotlonul ala de tara unde s-a dar net la ciobani....

Răspuns la: Pt. nea mihai nebunul
Adăugat de : Dinu, 20 februarie 2015
Trebuie sa fii cel putin imbecil ca sa insisti la nesfirsit pe tema asta neaducind practic niciun argument rational si aplaudind niste scursori care...
Mihai
20 februarie 2015
articol

Saraca autoare o fi fost si ea nebuna ca a scris cu â si sunt ,,,

Roxana
21 februarie 2015
Domnule Mihai

Discutia contradictorie in privinta scrierii a inceput de la comentaruil 10, "unul". Nu inteleg de ce dv. insistati asupra scrierii corecte a cuvintului "sunt" atit timp cit el a scris : "@ Mihai. E corect "sunt", nu "sînt", aici ai dreptate." Cit priveste cealalta problema, folosirea a doua litere pentru a desemna un sunet, dv. faceti apel la articolul "Ortografia limbii române" din Wikipedia, mai precis la fraza care e in dreptul anului 1993. Eu va recomand sa cititi sub aceasta fraza si veti observa ca incepind cu Titus Maiorescu in 1880 si pina la Alexandru Graur, Ion Coteanu, Emanuel Vasiliu, toti oamenii de valoare care au analizat problema asta pe parcursul deceniilor NU au fost de acord sa existe doua litere pentru sunetul "î", exceptind Romania. Fără indoiala, cei care au impus in mod aberant in 1993 utilizarea acestor doua litere au facut acest lucru la ordin si in mod rauvoitor. De altfel, exemple de legi catastrofale si dusmanoase pt. poporul roman, care au fost aprobate cu seninatate de tradatorii de tara, avem cu nemiluita.

Munca la domiciliu
27 aprilie 2015
Sintem tot mai multi

Daca ai nemulltumiri, poti declansa ACUM schimbarea, pentru ca viitorul tau sa fie altul."Cea mai buna cale pentru a-ti indeplini visele este sa te trezesti"zice PAUL VALERY.Timp de lucru in functie de propriile posibilitati. Nu este necesara experienta.Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice,cereti detalii "PROIECT" la adresa de email: [email protected] Oferim si solicitam seriozitate!

24 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 06 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : De ce îl cinstim  pe Sfântul Ioan
Marţi, 17 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Noi discuții despre ora de religie
Marţi, 13 Ianuarie 2015
Stire din Cultură-Educație : În acest week-end, o nouă olimpiadă
Pagina a fost generata in 1.176 secunde