Cum și de ce sunt schimbați directorii de școli

6002
75
Cum și de ce sunt schimbați directorii de școli - gabrielabucovalaisj6-1453646910.jpg

Articole de la același autor

- interviu cu inspectorul școlar general prof. Gabriela Bucovală -

Înainte de a avea calitatea de inspector școlar general, prof. Gabriela Bucovală se consideră un dascăl interesat de soarta elevilor săi, la recenta dezbatere publică pe tema planului cadru propus pentru gimnaziu declarând că ar renunța la o oră de matematică în beneficiul unui opțional dorit de elevi. Cum se vede învățământul constănțean din calitatea de inspector general cu concurs ne-a răspuns în continuare.

- Cu ce provocări v-ați confruntat de la numirea dvs. și până în prezent?

- Am ales să particip la concursul pentru ocuparea funcției de inspector școlar general, în anul 2015, întrucât cunoșteam foarte bine sistemul preuniversitar constănțean, știam punctele nevralgice ale acestuia și, mai ales, aveam convingerea că pot contribui la construcția unui învățământ modern și de calitate în Constanța. Prin urmare, "provocările" - așa cum le numiți dumneavoastră - au fost, de fapt, aspecte la care mă așteptam și pe care le cunoșteam foarte bine și pentru care am avut soluții optime.

- Care a fost cea mai importantă decizie pe care considerați că ați luat-o în cele câteva luni de mandat?

- Consider că fiecare decizie pe care am luat-o împreună cu membrii Consiliului de administrație și cu echipa Inspectoratului Școlar Județean Constanța a fost importantă, chiar dacă a vizat numirea prin detașare în interesul învățământului a unor cadre didactice pe funcția de director, organizarea examenului de bacalaureat sau concursul de ocupare a posturilor didactice vacante.

- Ați fost nevoită să schimbați directori de instituții de învățământ?

- Unele puncte slabe identificate - disfuncții apărute într-o comunitate, în colaborarea și comunicarea dintre managerii unităților școlare și autoritățile locale, precum și neasumarea, în unele cazuri, a responsabilității în exercitarea actului managerial - au fost cauze pentru care, împreună cu membrii Consiliului de administrație, am hotărât încetarea detașării pe funcția de conducere a directorului de la Școala Gimnazială "Viceamiral I. Murgescu" din Valu lui Traian și a celui de la Liceul Teoretic din Băneasa. Din punctul meu de vedere, directorul trebuie să fie un model de profesionalism și de conduită morală pentru elevi, părinți și profesori.

- Aveți noutăți legate de organizarea concursurilor de directori de unități școlare?

- În cadrul videoconferinței de la începutul anului, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, prof. univ. dr. Adrian Curaj, a declarat că, mai întâi, vor avea loc concursurile pentru inspectorii școlari generali, inspectorii școlari generali adjuncți și directorii Caselor Corpului Didactic, urmând ca, după ce se vor finaliza acestea, să fie anunțat și concursul de ocuparea a funcțiilor de directori și directori adjuncți pentru unitățile de învățământ.

- Va influența creșterea costului standard per elev starea învățământului constănțean?

- Inspectoratul Școlar Județean Constanța a fost chiar una dintre instituțiile care a susținut creșterea costului standard per elev, deoarece aceasta se va reflecta în finanțarea de bază a unităților școlare. Conform Legii Educației Naționale, finanțarea de bază a învățământului preuniversitar se face după principiul "resursa financiară urmează elevul", în baza căruia alocația bugetară aferentă unui elev sau unui preșcolar se transferă la unitatea de învățământ la care acesta învață. În anul școlar 2015-2016, în învățământul preuniversitar de stat constănțean, sunt înscriși peste 111.000 de elevi și ne dorim să nu mai existe unități de învățământ care să înregistreze arierate și să poată face mai multe investiții.

- Cum comentați intențiile de a scoate în afara legii fondul școlii și chiar fondul clasei?

- Din punctul meu de vedere, "fondul clasei" sau "fondul școlii" nu mai există în realitate. În prezent, vorbim despre Comitetul de părinți de la nivelul unităților de învățământ care are printre atribuții: atragerea de persoane fizice sau juridice care, prin contribuții financiare sau materiale, susțin programe de modernizare a activității educative și a bazei materiale din clasă și din unitatea de învățământ; sprijinirea conducerii unității de învățământ și profesorilor și implicarea activă în întreținerea, dezvoltarea și modernizarea bazei materiale a clasei și a unității de învățământ. Tot Comitetul de părinți are ca atribuție și implicarea activă în asigurarea securității elevilor pe durata orelor de curs, precum și în cadrul activităților educative, extrașcolare și extracurriculare.

- Care sunt intențiile dvs. cu care ați intrat în noul an 2016?

- Consolidarea rolului școlii constănțene ca principală instituție de educație și învățământ, promovarea unei exigențe sporite în caz de neasumare a responsabilității de către managerii de unități școlare în exercitarea actului managerial, implementarea unor programe specifice în scopul diminuării absenteismului, a abandonului școlar și a părăsirii timpurii a sistemului de educație sunt doar câteva dintre intențiile mele, dar care vreau să subliniez că sunt realizabile alături de oameni care înțeleg că educația este o prioritate națională. 

Comentează știrea

75 comentarii. Pagina 8 din 8. Click pe pagina dorită : 1 ...7 8 
Cine e
27 ianuarie 2016
"Adevar"?

E stan de la 28, saraca! Scrie si ea ce-i trece prin creieras cand e sedata!

Răspuns la: ca esti nebun, bai adevar
Adăugat de : Adevar, 27 ianuarie 2016
Doamne Fereste si Pazaste! Cata nebunie cu ADEVAR asta! Cum sa scrii asa ceva? Ce vrei, domnule? Esti tacanit? Ce tot ii tragi cu traficul de femei?...
Cititor
28 ianuarie 2016
Scoala 12 -probleme grave

Stie doamna Bucovala ca parintii de la Scoala 12 vor sa-si mute copiii la Scoala 7 din cauza managementului superb al d-nei Popa? Ieri am umplut holurile scolii pentru a o convinge sa nu ne schimbe invatatoarea in clasa a IV-a! Ba ca inv. lasa clasa ca e prea slaba, ba ca e prea valolroasa doamna si trebuie pusa musai la pregatitoare.... Doamna director a auzit de Legea Educatiei, de continuitatea la clasa? Alta bomba: desfiinteaza clasele de Step by Step pentru ca "are probleme cu parintii de la aceste clase, sunt recalcitranti". Poate ca nu stie doamna Popa cum sa vorbeasca, cum sa se impuna fara sa tipe, fara sa jigneasca, fara sa se dea mare ca e o personalitate apreciata de I.S.J.!!!

Daca sunteti mai multi,
28 ianuarie 2016
faceti greva!

E singura solutie, ca altfel se fac ca nu vad si nu aud! Si chemati si presa si televiziunile!

Răspuns la: Scoala 12 -probleme grave
Adăugat de : Cititor, 28 ianuarie 2016
Stie doamna Bucovala ca parintii de la Scoala 12 vor sa-si mute copiii la Scoala 7 din cauza managementului superb al d-nei Popa? Ieri am umplut...
eu
28 ianuarie 2016
scoala 12

Cine va merge la Mihai in clasa sau la Tapu? stiam ca au lasat clasa, nu avem incredere...

Ema
3 februarie 2016
BANI

Castiga bani de acasa. Aceasta poate fi o mare oportunitate pentru tine! Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa, maximum 3 ore pe zi, in funtie de abilitati. Cerinte: - calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta Nu este necesara experienta.Oferim instruire gratuia sub forma unor lectii prin e-mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi, dacă doriti, veti incepe sa lucrati. Pentru mai multe detalii lasati mesaj cu textul "INFO " la adresa de e-mail : [email protected]

75 comentarii. Pagina 8 din 8. Click pe pagina dorită : 1 ...7 8 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9961 secunde