Universitarul dr. Marian Zidaru, candidat la șefia MINAC:

"E momentul ca cineva să mai facă ceva pentru acest muzeu"

1783
21

Articole de la același autor

Cel de-al doilea candidat la funcția de director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Marian Zidaru, este profesor la Universitatea "Andrei Șaguna".  Absolvent al Facultății de Științe Economice și al Facultății de Istorie, prof. Zidaru are un doctorat în istorie, cu tema "Relații politice și economice româno-britanice 1939-1947". 


- Au existat controverse legate de doctoratul dvs. 


- Da, l-am realizat conform Legii 84/1995. Nu am stat șapte ani la doctorat, cum s-a scris, ci am obținut o prelungire de un semestru pe lângă cei șase ani, întrucât prof. univ. dr. Viorica Moisuc a considerat că lucrarea poate fi îmbunătățită. În final, am obținut Cum Laude, care este totuși o distincție, față de alții care nici nu au acest doctorat. Nu am obținut Magna pentru că mi s-a explicat că nu figurez în arhivele britanice. Între timp, am fost de trei ori, ultima dată vara aceasta, două săptămâni, împreună cu domnul prof. George Lascu, de unde am venit cu 4.000 de cadre de documente, într-un proiect finanțat de Departamentul pentru românii de pretutindeni cu tema "Românii și aromânii balcanici 1850-1950". 


De asemenea, am mai urmat un curs postuniversitar academic - Relații internaționale și integrare europeană, de doi ani, la Școala națională de studii politice și administrative, finalizat cu o lucrare de diplomă. 


- Ce v-a determinat să candidați pentru acest post? 


- E momentul ca cineva să mai facă ceva pentru acest muzeu, care, din păcate, nu este într-o stare deloc bună și îmi doresc să fac tot ceea ce depinde de mine pentru a-l aduce măcar acolo unde era la începutul anilor ’90. Odată cu trecerea timpului, nu dă semne că și-ar reveni, în schimb se degradează continuu. Eu zic că s-a făcut o mare greșeală, din păcate trebuie să spun încă de pe vremea lui Adrian Rădulescu. Există tendința de a termina cu istoria modernă și contemporană la acest muzeu. Și dacă ne uităm puțin peste gard, la Silistra, Tutrakan, Varna, ei acordă importanță egală istoriei contemporane, cât și arheologiei. Acum șapte sau opt ani, după ce au ieșit cele trei doamne la pensie și nu mai era niciun modernist-contemporaneist în muzeu, m-a întrebat o bulgăroaică de la Silistra unde este secția de modernă-contemporană. Când a aflat că nu mai există, a izbucnit în hohote de râs. Chiar am ajuns de râsul lumii? A fost o concepție complet greșită. Și, după ce au ajuns la Universitatea "Ovidius" contemporaneiștii la putere, au început să marginalizeze arheologia. Nu este o atitudine normală. Vorba profesorului meu Valentin Ciorbea: "În istorie, e loc pentru toată lumea". 


În mod normal, Constanța ar fi trebuit să fie un lider în trei domenii de cercetare: în balcanistică, în dobrogenistică și în studii privind istoria modernă și contemporană a Mării Negre. 


La această oră, în "Ovidius", toată lumea se ocupă de comunism, de geopolitică. 


Am avut niște monștri sacri care s-au ocupat de lucrurile acestea, dar ei sunt aproape de pensie: Stoica Lascu, Gheorghe Dumitrașcu, acum cvasi-pensionar, Ionel Bitoleanu, domnul Valentin Ciorbea mai are școala doctorală… Ce punem în loc? La muzeu mai este Lavinia (Dumitrașcu - n.r.) pe studii dobrogene. Pe balcanistică, zero barat, pe Istoria și civilizația Mării Negre e curs la "Ovidius", e și Masterat, l-am absolvit și eu, în rest nimic. Deci nu-s cercetări, care ar trebui să fie de top în acest muzeu. E grav și rușinos. 


De asemenea, nu cunosc să avem o istorie a stăpânirii otomane în Dobrogea. Și am avea nevoie de oameni care să meargă în arhivele otomane să cerceteze povestea aceasta. 


- Până și turiștii străini afirmă că văd aceleași și aceleași expoziții


- Corect! Ce văd? Arheologie? E foarte necesar să nu se înțeleagă că dau în arheologi, dar numai atât? Se văd numai cercetări de salvare și cele care se desfășoară în fiecare vară atunci când Comisia Națională de Arheologie își mai aduce aminte și mai dă bani. La un moment dat, erau vreo 10 situri arheologice în cercetări, iar acum mai sunt vreo șapte. Iar Ministerul Culturii e din ce în ce mai zgârcit cu așa ceva. 


- Și în aceste condiții, cum veți reuși să aduceți muzeului o schimbare? 


- Se pot obține fonduri, să accesăm proiecte de cercetare de la CNCSIS - Unitatea Executivă de Finanțare a Învățământului Superior, fie singuri, fie în parteneriat cu alte muzee, pentru a crește gradul utilizării cercetării științifice. De asemenea, pe istoria contemporană și modernă se pot face studii cu privire la diverse aspecte alte vieții economice, sociale politice dobrogene tot pe aceste proiecte finanțate de Ministerul Educației. Se mai pot accesa fonduri, cum am reușit noi vara aceasta, de la Departamentul românilor de pretutindeni. 


Mai sunt fondurile europene și meca-nismul de finanțare al spațiului economic european, dat de fostele țări AELS. În Transilvania, am studiat și am descoperit că Muzeul Astra din Sibiu a accesat aceste fonduri, chiar și Brukenthal. 


- Care sunt punctele forte ale proiectului dvs. managerial?


 
- 1. Intrarea în legalitate. 2. Reorganizarea despre care am vorbit până acum. 3. Un management mai aplicat spre cel modern, nu neapărat management strategic. Ceva mai spre cultural, chiar dacă nu aduce profit și consumă… Dar cultura educă, iar fără educație, vedeți unde ajungem… la manelism. 


Sunt deschis tuturor colaborărilor, în special cu ordonatorul de credit, care înțeleg că are niște proiecte. 


Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Decebal
10 octombrie 2016
Fagadau

un primar penal si mincinos asa se intampla! Pe cand ne dati si noua detalii domnule Fagadau despre : 1.,,Demisia daca Bd. Tomis nu va fi gata la timp’’ 2. Dosarul retrocedarilor ilegale in care sunteti implicat - ni se pare noua sau ar trebui sa va dati demisia de onoare? Bine dumneavoastra nici onoare nu aveti…… 3. Parerea dumneavoastra despre faptul ca orasul al carui primar sunteti, este plin de gropi si de gunoaie. 4. Locuitorii din Henri Coanda care zi de zi cauzeaza numai probleme si se ocupa de furturi.ne este frica sa venim si de la munca seara ca se iau de noi…unde este politia locala??? Ce paziti domnule fagadau? Ca primar nu va mai pot spune. 5. VORBEATI IN CAMPANIE DESPRE PROMOVAREA TINERILOR – se vede domnule FAGADAU ca dumneavoastra prin promovarea tinerilor intelegeti sa va promovati pe liste PE AMANTA TEODORU. NU VA ESTE RUSINE DOMNE SA ADUCETI IN PRIM PLANUL CONSTANTEI PE AMANTA DUMNEAVOASTRA?? SA FIM SERIOSI…TOTI AVEM CATE O SUGATIVA DA II PLATIM O CHIRIE SI O TINEM ASCUNSA NU SUPARAM TOATA ORGANIZATIA MUNICIPIULUI SI NU NUMAI PENTRU O FEMEIE USOARA careia ii dai tu in buba cretinule! O sa ai de tras din cauza lui teodoru tovarase

Pilat de la Potul Euxin
10 octombrie 2016
Solomononiada

Estimind ca unii candidații au șanse mai mari decit altii zic: actualul director va fi reselectat pentru perioada de 4 ani iar la sfirsitul primului an, la evaluare, se va constata ca n-a trecut clasa. Se va face un nou concurs, se va inscrie si cine trebuie si va fi anuntat si cistigatorul care este, pentru unul sau mai multe mandate...

Andrei
10 octombrie 2016
gluma buna

Daca va fi manager cum este cadru didactic atunci ne spunem adio de la muzeu insa vom sti unde e domnul dupa mirosul de usturioi

parvan
10 octombrie 2016
concurs

Bai frate, esti nebun? Asa a ajuns muzeul asta ? In halul asta vreti voi sa fie condus acest muzeu, care de bine de rau este totusi unul national??? Asta s-a batut cu sefa de la Cultura, Tita Magdalena, pe bune, cu Lungu Virgil alt sef la cultura, cu pumni si procese in instanta, cu inspectorii de la Directie, una de acolo. Acum doctoratele nu mai inseamna nimic, vedeti tot ce se intampla.... Lasati comentariile si puneti mana pe carte si mai cititi ce se mai intampla prin tara, prin lume, prin muzee, cam ce este aia arheologia...Hai, PA!!

prof univ
10 octombrie 2016
teza de dcotorat

Dle Zidaru! Am in mana teza dvs de doctorat. 118 pg cu tot cu anexe, cu caractere neconventionale de tipar. Ori va cereti scuze cititorilor pentru afirmatii, lauda penibila!!!, ori o dau presei sa vada tot omul cam cu ramane cu adevarul stiintific si cu interviurile de ocazii triste. Notele de subsol abunda de "ibidem" iar plansele vin din buletinele oficiale ale unor institutii de statistica. Oameni buni, ceea ce cititi si vi se spune, nu este de regula adevarat! Dle Palas, mai usor cu istoria pe scari ca va ardeti!!

Vechi
10 octombrie 2016
alte comentarii penibile

Domnu Pilat de la Pontvl Evxin e bine informat. Așa o să și fie. Răfuielile de aici sunt penibile pentru orice om de bun-simț. Parcă nu știm cine sunt și ce au făcut fiecare. Zidaru e un cercetător onorabil, teza lui de doctorat e peste medie, dar foarte onestă, a și fost publicată de o grămadă de timp, subiectul era unul de greutate sporită, omul NU e un impostor, e unul din istoricii reali ai Constanței. Nu-l ajută alte lucruri, asta e adevărat, dacă aș vrea să dau în el, de asta m-aș lega, dar să insinuezi lipsa calității profesionale e o mizerie. Și, oricum e o chestie irelevantă în economia concursului, aici nu e vorba de calități științifice. Rușinos este că generația de 40-50 de ani din Muzeu este complet impotentă și/sau total nesimțită. Dacă au ajuns Zidaru și Delia să se lupte la baionetă, ca să câștige o cvasimediocritate total decrepită, e jalnic. În altă ordine de idei, decizia politică de numire a uni director ar trebui să fie asumată, circul ăsta de-a proiectul e total jenant.

Catalin
10 octombrie 2016
Si totusi ...

Marian Zidaru este un meserias in ale istoriei contemporane ! Are studiile necesare ocuparii postului de director al muzeului , si mai mult , este peste ce a avut muzeul pana acum , fiind cu mult si peste contracandidatii sai . Este un bun organizator , un bun administrator si a inteles ceea ce presupune existenta si rolul unui muzeu in secolul informatiei . Are si o calitate superba din nastere - caracteristica celor din zodia Taurului - aceea ca este incapatanat in realizarea obiectivelor propuse . Daca precizam si ca este oltean , un bun parinte si un roman adevarat , nu este suficient sa-l acceptam ca si candidat , fara sa-i punem calificative nemeritate ? Este destul de matur si nu risca nimeni nimic acordandu-i o sansa ... Il cunosc de 25 de ani si intotdeauna am fost bucuros sa-l stiu un corect si avizat interlocutor . Ca un coleg mai batran , il apreciez ca intelectual , ca om de incredere si ca om loial cuvantului dat . Ce trebuie sa mai aiba un barbat cu capul pe umeri , care se obliga la o asa munca istovitoare ?

gica contra
11 octombrie 2016
santaj de dobitoc

Teza de doctorat a lui Zidaru are vreo 400 de pagini. Asa ca mai incearca cu altceva dobitocule.

Răspuns la: teza de dcotorat
Adăugat de : prof univ, 10 octombrie 2016
Dle Zidaru! Am in mana teza dvs de doctorat. 118 pg cu tot cu anexe, cu caractere neconventionale de tipar. Ori va cereti scuze cititorilor pentru...
andreea
17 octombrie 2016
pt. prof univ.

Tare sunt curioasă cine e acest "prof, univ", care aruncă cu lăturile auzite de la "Radio Șanț". Eu am fost la susținerea doctoratului lui Zidaru. Lucrarea este în jur de 400 p., cu note multe de subsol, cu surse din arhive. Ibidem-ul există, este obligatoriu când citați lucrarea de dinaintea lui - adică același autor, aceeași lucrare -. Conform normelor Academiei Române. În caz că nu știți. O lucrare foarte bună, cu multe informații inedite. Domnule "prof. univ.", sunteți dezinformat și dezinformați la rândul dvs. Zidaru este un istoric de-adevăratelea. Și cu operă de-adevăratelea! Sper să fi fost doar o scăpare din partea dvs. Sfatul meu este să vă documentați înainte de a emite o "bârfă" ca adevăr absolut. Iar, chestia cu scuzele: de la dvs. le așteptăm, cu nerăbdare! Repet: tare sunt curioasă cine sunteți...aveți curajul de a vă da numele? Măcar atât!

Răspuns la: teza de dcotorat
Adăugat de : prof univ, 10 octombrie 2016
Dle Zidaru! Am in mana teza dvs de doctorat. 118 pg cu tot cu anexe, cu caractere neconventionale de tipar. Ori va cereti scuze cititorilor pentru...
Andreiana
17 octombrie 2016
coleg al cui?

eu nu cred că ești coleg cu istoricii constănțeni. Dar, pt. a te informa, caută notele luate de Zidaru la titularizări și, apoi, tornă-ți cenușă în cap! "Numia" - ce cuvânt este? În DEX nu există, "colegul cui?"!

Răspuns la: ba esti nebun
Adăugat de : colegu, 10 octombrie 2016
bai pe bune? penibilul asta vrea director? a incercat de nu stiu cate ori sa dea concurs sa intre in invatamantul preuniversitar si a luat numia 1 si...
21 comentarii. Pagina 2 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2928 secunde