Şezătoare cu cântec, tors şi lecţii despre trecut, la Şcoala "Gheorghe Țițeica"

86820

Articole de la același autor

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României a angrenat elevii Şcolii nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” într-o mulţime de activităţi, întinse pe durata a două zile. Elevii mai mari sau mai mici au purtat cu mândrie, săptămâna aceasta, elemente din portul popular românesc, au cântat cântece populare sau patriotice, au dansat Hora Unirii și au participat la diferite activități organizate de cadrele didactice ale unităţii școlare constănțene.



În ceea ce-i priveşte pe elevii claselor primare, aceştia s-au întrecut la capitolul creativitate, ei fiind implicați în diferite activități care au îmbinat spiritul ludic cu dorința de a transmite adevărul istoric potrivit fiecărui nivel de vârstă, astfel încât copiii să plece acasă bogați și în cunoștințe, dar și în emoții variate: patriotismul, respectul pentru realizările poporului nostru, dorința de a sluji țara cu propriile puteri acum și în viitor. În aceste manifestări s-au întrecut clasele pregătitoare, coordonate de profesorii de învăţământ primar Marioara Pelican, Nicoleta Mustafa, Liliana Gogoașă, Paula Tatu și Raluca Vasile. Micii şcolari au realizat o expoziție de colaje cu tema națională, decorarea de costume populare românești, confecționarea de marionete îmbrăcate în port tradițional, dar au ascultat și intonat și cântece patriotice, întinzând hora „mai aproape de hotare, până-n Basarabia”.



Potrivit consilierului de imagine al şcolii, prof. dr. Veronica-Diana Hagi, clasele I A, I B, I D și I E, sub îndrumarea prof. Gabriela Pisică, Daniela Bârzan, Mirela Cotoarbă și Carmen Pană au vizionat materiale informative despre evenimentul aniversat la 1 Decembrie, au recitat versuri patriotice atent selecționate de către cadrele didactice sau au confecționat ecusoane tricolore pe care și le-au oferit reciproc, descoperind totodată frumusețea portului tradițional românesc.


La rândul lor, cadrele didactice ale elevilor claselor a II-a C, E și F, profesorii Daniela Machedon, Florina Andreiescu și Marieta Lazăr i-au antrenat pe aceștia prin crearea de scurte texte cu tematică patriotică, o expoziție de creații artistico-plastice și au discutat despre simbolurile naționale ale României.




Brățări tricolore pentru beneficiarii Căminul de bătrâni

Mai mari fiind, elevii claselor a III-a E și F, atent supravegheați de prof. Alina Nedelcu și prof. Adriana Dobrin, au vizionat filmulețe cu conținut istoric, „De la Burebista la România Mare”, au participat la un joc de cunoaștere a țării, reactualizându-și astfel informații esențiale despre România: așezarea în Europa, capitală, simboluri naționale, formațiuni geografice reprezentative, obiceiuri și tradiții, personalități culturale, eroi ai neamului și inventatori romani.

În sfârșit, cei mai mari dintre elevii ciclului primar, elevii claselor a IV-a A, E și F au fost antrenați de coordonatoarele claselor, prof. Anca Medeșan, Iuliana Badiu și Tamara-Lavinia Cășuneanu-Păunescu spre a confecționa semne de carte cu motive populare și păpuși din lemn pe care le au îmbrăcat în costum popular ori au participat la o șezătoare cu cântec, tors și voie bună, în care au aflat povesti din trecutul bunicilor, notând, la final, multe motive pentru care sunt mândri că sunt romani. Evident, s-a cântat și dansat împreuna hora românească. Fiecare activitate a fost acompaniată de degustarea unor produse tradiționale românești, momentul dulce încununând cu succes activitățile și răsplătindu-i pe elevi pentru implicarea lor.




De precizat că clasele gimnaziale au fost antrenate toate într-o amplă acțiune de voluntariat, o parte dintre elevii ciclului gimnazial împletind aproximativ 1.700 de brățări tricolore pe care le-au dăruit tuturor elevilor școlii, profesorilor și persoanelor vârstnice de la Căminul de bătrâni, dorind să creeze o punte între generații și să formeze un lanț al mâinilor unite prin aceste obiecte simbolice. Desigur, acestea sunt doar o parte dintre frumoasele activităţi la care copiii au participat, ele fiind mult mai multe şi toate la fel de interesante.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2346 secunde