Este nevoie de ISJ? "Directori și inspectori care se cred Dumnezeu pe pământ!"

3828
46
Este nevoie de ISJ?

Articole de la același autor

La recenta conferință națională organizată de Asociația Elevilor din Constanța la Universitatea "Ovidius", cele mai multe voci s-au ridicat împotriva desființării inspectoratelor școlare, începând chiar cu secretarul de stat din Ministerul Educației, Gabriel Ispas.


"Ministerul Educației este împotriva desființării inspectoratelor școlare. Acest punct de vedere a fost comunicat Parla-mentului sub semnătura a doi miniștri - atât domnul Câmpeanu, cât și domnul Curaj. Eu sunt ferm convins că în Senat proiectul legislativ se va discuta cu prioritate și va fi respins. Pe de altă parte, mă pronunț pentru descentralizare, dar aceasta trebuie să fie reală și putem să discutăm despre rolul pe care îl are inspectoratul școlar în gestiunea școlii. Inspectoratele școlare vor rămâne ca entități de coordonare", a mai adăugat Ispas.


Este sau nu nevoie de ISJ?
Un lucru este cert: existența sau inexis-tența inspectoratelor nu este un semn de calitate sau de lipsă de calitate a educației oferite de sistemul respectiv. 


Iată cu ce argument pro și contra a venit Șerban Iosifescu, președintele ARACIP, instituție vizată să preia majoritatea atri-buțiilor. 


Argumente PRO. Descentralizarea înseamnă apropierea deciziei de cei care suportă decizia respectivă și înarmarea autorităților publice locale cu aceste atribuții de decizie. Nivelul inspectoratelor este unul profund politizat, ca urmare nu se pot aplica coerent politici publice în domeniul educației care depășesc coridorul de timp al unei guvernări. Foarte multe autorități publice locale și conduceri de școli sunt deja pregătite pentru descentralizare, ele colaborând deja, dincolo de interesele politice imediate, cu rezultate pozitive. Participarea beneficiarilor la educație în procesul decizional ar fi consolidată, multe atribuții de la ISJ ar trece la autoritățile locale și consiliile de administrație ale școlilor. Dispariția ISJ ar eficientiza administrarea sistemului de învățământ prin realocarea costurilor existente către unitățile școlare - 80% și către nivelul central - 20%. Activitățile de dezvoltare personală sunt oricum des-fășurate de Casele Corpului Didactic care nu vor dispărea, iar inspecțiile de grad ar putea fi desfășurate ca și până acum de către metodiști sau inspectori școlari de-semnați la nivel central. 


Argumente CONTRA. Soluția este mult prea radicală în actualul context cultural național. Nu există capacitate instituțională, nici la nivelul MEN, pentru a organiza activitatea celor 7.000 de unități școlare cu personalitate juridică, nici la nivelul administrației publice locale, existând pericolul recentralizării deciziilor. Există pericolul politizării și mai accentuate a conducerii unității școlare, ca urmare a subordonării manageriale. Chiar pericolul posedării școlii de către autoritatea publică locală și impu-nerea unor interese locale imediate. Ar putea fi afectate drastic evaluările și exa-menele naționale, în cadrul cărora ISJ-urile au un rol important.


"Primim teancuri de sesizări de la profesori și părinți!"
Fostul ministru al Educației, prof. Ecaterina Andronescu, consideră că pentru o idee atât de radicală ar fi trebuit să existe o dezbatere publică, măcar în comisia de învățământ a Camerei De-putaților și să fie dezbătut conținutul, iar în plenul acesteia să existe un vot. "Nu știu de ce 45 de zile colegii mei nu au băgat-o în seamă și s-a ajuns în această situație. Eu personal am reținere de 100% față de această inițiativă legislativă. Este o componentă importantă a reglementării în sistemul de învățământ preuniversitar. Nu poți să reglementezi inspectoratul printr-o inițiativă legislativă și să bulversezi complet Legea învățământului. Consider că trebuie oferită mai multă autonomie decizională și școlilor și inspectoratelor școlare. Trebuie să recunoaștem că sunt directori și există și în inspectorate persoane care se cred Dumnezeu pe pământ și consideră că trebuie să aibă decizie de viață și de moarte asupra oamenilor față de care au anumită responsabilitate. Primim teancuri de sesizări la comisie din partea profesorilor din teritoriu și ale părinților, multe de competența Executivului", a mai declarat actualul președinte al comi-siei pentru învățământ din Senatul Ro-mâniei.


Pe cât este de importantă și complexă această propunere legislativă, pe atât este de discutată, ea urmând cel mai probabil să fie respinsă la Senat, ca dovadă numeroasele argumente aduse chiar și la recenta întâlnire. Dar oare vox populi ce spune?


Comentează știrea

46 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Poteica
26 februarie 2016
o scoala trebuie sa asigure educatie

de ce mai predam la elevi in scoli ca recrutarea si selectarea resurselor umane se face pe criterii stiintifice, cand ministrul Campeanu a facut-o pe criterii empirice. dialogul cu profesorul e fundamental si nu cu profilul lui de pe facebook, lasati profesorii cu vocatie in prima linie si iesiti dogmaticii la periferie , cautati-va job-uri potrivite caracterelor voastre.hai sa ne descoperim dorinta de cunoaste, curiozitatea si voi presa ajutati in mare masura si va multumim.

Autentic
26 februarie 2016
intrebati-o pe bucovala poate ea stie

simona anghel daca tu nu stii raspunsul intreab-o pe bucovala daca mai cunoaste si alte sisteme din lume cum functioaneaza, au sau n-au inspectorate? e adevarat ca unele sunt preluate de primarii? care tari procedeaza asa? si mai verifici si tu si cultura generala a "generalilor" nostri, intelegi? si-ai sa vezi cum isi taie craca de sub picioare singura ca Udrea. asa va prindeti nasul cand va bagati unde ar trebui practic sa fugiti de sa mancati pamantul!!!

pavel
26 februarie 2016
hai sa scoatem manualele somitatilor recunoscute si sa introducem cele ale lui Campeanu

poate a aparut acum ceva nou ca se face concursul pe functii dupa modelul lui Sorin Campeanu si noi am ramas prosti si nestiutori. s-or fi scos alte manuale dupa gandirea astora:POPESCU RADUCU, SORIN CAMPEANU, BUCOVALA....

Răspuns la: o scoala trebuie sa asigure educatie
Adăugat de : Poteica, 26 februarie 2016
de ce mai predam la elevi in scoli ca recrutarea si selectarea resurselor umane se face pe criterii stiintifice, cand ministrul Campeanu a facut-o pe...
DUMNEZEU SI INGERII LUI
26 februarie 2016
Bucovala si NITU, CODREANU, NEAGU

Dumnezu, ingerii si sfintii: Elena nitu, gabriela neagu, d-na simona anghel chiar ne amuzati deja cu articolele astea de weekend. multumim ca va mai ganditi si la noi si ca ne mai dati prilejul sa glumim...felicitari, aveti o imaginatie bogata ...e bine ca ziarist sa exploatezi asa oportunitate ca acest eveniment. puteti castiga mult din aceste articole dar....de schimbat daca doriti sa puneti umarul, va mai trebuie putin CURAJ (ADRIAN) ....

BUCOVALA
26 februarie 2016
MAREA DEMASCARE...

n-o sa reusiti sa ne demascati. ha, haaaaaaaa!

Răspuns la: Bucovala si NITU, CODREANU, NEAGU
Adăugat de : DUMNEZEU SI INGERII LUI, 26 februarie 2016
Dumnezu, ingerii si sfintii: Elena nitu, gabriela neagu, d-na simona anghel chiar ne amuzati deja cu articolele astea de weekend. multumim ca va mai...
profesor
26 februarie 2016
vrem sa stim

Doamna profesoara de la liceul Madgearu a fost pro sau contra? dar sindicatul? cam plictisitoare intalnirea. m-am trezit abia cand a vorbit profesoara asta si-a zis ca vrea pe loc un studiu de caz cu participarea tuturor invitatilor la eveniment si cu brainstorming-ul d-lui din foto, moderatorul, iar actorii erau DUMNEZEII ISJ-ului Constanta. in rest bla, bla,bla.....

profesor pensionar
26 februarie 2016
aranjamente pe grupuri de interese

mai profesorilor, intrati la ore si scurtati-le,mai stati la povesti cu copiii si vedeti-va de familiile voastre, intrati tarziu la clase si iesiti mai devrfeme ca sa mai prindeti si pensia...ca vatafii ISJ stau bine prinsi precum capusele in sangele nostru. iei prind pensia ca sunt nesimtiti si noi ne dam sufletul la ore ca sa nu mai prindem sa-i crestem pe nepoti.

sterea
27 februarie 2016
interese dubioase ale lui popescu si bucovala...na c-au fost demascati

ia uite ce intorsatura a luat intentia lui popescu si-a lui campeanu. na ca profesoara asta le-a cam dat planurile peste cap si a intors tema "isj pro si contr" din campanie electorala a lui andronescu, nstor si campeanu, in motiv de intalnire perfect ptr a spune rahaturile din concursuri regizate si functii cumparate de pilosi. bravo doamna, cine v-a invatat sau cu cine va sfatuiti sau daca asta-i stilul autentic al dumitale, esti un om de nota 10. a mai vorbit si altii asa? vrem sa stim simona anghel daca a sustinut-o cineva pe acesta doamna in cele spuse pe acolo? hai cu schimbarea, ha!

Stan ce zice?
27 februarie 2016
Este de acord?

Sau a ramas blocata pe articolul de ieri. Ea chiar este o voce in invatamantul constantean, asa ca, fuguta, o parere rapida, sa stim si noi ce avem de facut. Fara indemnul ei suntem dezorientati!

BABU
27 februarie 2016
fie te ascunci, fie stai in picioare

daca te ascunzi si mai si faci rau improscand cu noroi aici pe cei curajosi, e grav. dar daca te ridici in picioare si spui lucrurilor pe nume se vor schimba in timp scurt oamenii falsi si tot ce-au cladit bolnav in invatamantul constantean. bravo d-nei care i-a facut pe greii invitati sa se simta inconfortabil. vorbiti-ne mai des de asa oameni, in articole. ca de nulitati suntem satui. faceti ceva folositor copiilor nostri.

46 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5945 secunde