Este nevoie de ISJ? "Directori și inspectori care se cred Dumnezeu pe pământ!"

3840
46
Este nevoie de ISJ?

Articole de la același autor

La recenta conferință națională organizată de Asociația Elevilor din Constanța la Universitatea "Ovidius", cele mai multe voci s-au ridicat împotriva desființării inspectoratelor școlare, începând chiar cu secretarul de stat din Ministerul Educației, Gabriel Ispas.


"Ministerul Educației este împotriva desființării inspectoratelor școlare. Acest punct de vedere a fost comunicat Parla-mentului sub semnătura a doi miniștri - atât domnul Câmpeanu, cât și domnul Curaj. Eu sunt ferm convins că în Senat proiectul legislativ se va discuta cu prioritate și va fi respins. Pe de altă parte, mă pronunț pentru descentralizare, dar aceasta trebuie să fie reală și putem să discutăm despre rolul pe care îl are inspectoratul școlar în gestiunea școlii. Inspectoratele școlare vor rămâne ca entități de coordonare", a mai adăugat Ispas.


Este sau nu nevoie de ISJ?
Un lucru este cert: existența sau inexis-tența inspectoratelor nu este un semn de calitate sau de lipsă de calitate a educației oferite de sistemul respectiv. 


Iată cu ce argument pro și contra a venit Șerban Iosifescu, președintele ARACIP, instituție vizată să preia majoritatea atri-buțiilor. 


Argumente PRO. Descentralizarea înseamnă apropierea deciziei de cei care suportă decizia respectivă și înarmarea autorităților publice locale cu aceste atribuții de decizie. Nivelul inspectoratelor este unul profund politizat, ca urmare nu se pot aplica coerent politici publice în domeniul educației care depășesc coridorul de timp al unei guvernări. Foarte multe autorități publice locale și conduceri de școli sunt deja pregătite pentru descentralizare, ele colaborând deja, dincolo de interesele politice imediate, cu rezultate pozitive. Participarea beneficiarilor la educație în procesul decizional ar fi consolidată, multe atribuții de la ISJ ar trece la autoritățile locale și consiliile de administrație ale școlilor. Dispariția ISJ ar eficientiza administrarea sistemului de învățământ prin realocarea costurilor existente către unitățile școlare - 80% și către nivelul central - 20%. Activitățile de dezvoltare personală sunt oricum des-fășurate de Casele Corpului Didactic care nu vor dispărea, iar inspecțiile de grad ar putea fi desfășurate ca și până acum de către metodiști sau inspectori școlari de-semnați la nivel central. 


Argumente CONTRA. Soluția este mult prea radicală în actualul context cultural național. Nu există capacitate instituțională, nici la nivelul MEN, pentru a organiza activitatea celor 7.000 de unități școlare cu personalitate juridică, nici la nivelul administrației publice locale, existând pericolul recentralizării deciziilor. Există pericolul politizării și mai accentuate a conducerii unității școlare, ca urmare a subordonării manageriale. Chiar pericolul posedării școlii de către autoritatea publică locală și impu-nerea unor interese locale imediate. Ar putea fi afectate drastic evaluările și exa-menele naționale, în cadrul cărora ISJ-urile au un rol important.


"Primim teancuri de sesizări de la profesori și părinți!"
Fostul ministru al Educației, prof. Ecaterina Andronescu, consideră că pentru o idee atât de radicală ar fi trebuit să existe o dezbatere publică, măcar în comisia de învățământ a Camerei De-putaților și să fie dezbătut conținutul, iar în plenul acesteia să existe un vot. "Nu știu de ce 45 de zile colegii mei nu au băgat-o în seamă și s-a ajuns în această situație. Eu personal am reținere de 100% față de această inițiativă legislativă. Este o componentă importantă a reglementării în sistemul de învățământ preuniversitar. Nu poți să reglementezi inspectoratul printr-o inițiativă legislativă și să bulversezi complet Legea învățământului. Consider că trebuie oferită mai multă autonomie decizională și școlilor și inspectoratelor școlare. Trebuie să recunoaștem că sunt directori și există și în inspectorate persoane care se cred Dumnezeu pe pământ și consideră că trebuie să aibă decizie de viață și de moarte asupra oamenilor față de care au anumită responsabilitate. Primim teancuri de sesizări la comisie din partea profesorilor din teritoriu și ale părinților, multe de competența Executivului", a mai declarat actualul președinte al comi-siei pentru învățământ din Senatul Ro-mâniei.


Pe cât este de importantă și complexă această propunere legislativă, pe atât este de discutată, ea urmând cel mai probabil să fie respinsă la Senat, ca dovadă numeroasele argumente aduse chiar și la recenta întâlnire. Dar oare vox populi ce spune?


Comentează știrea

46 comentarii. Pagina 3 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 5 
Poteica
28 februarie 2016
nu persistati in alegeri gresite

e valabil si pentru primaria constanta si pentru inspectorat sa puneti la punct dependentele si comoditatea pe care o aveti din avantajele pe care credeti ca le meritati fara sa observati dogmatizarea si adancirea problemelor. nimic nu e la nimereala. instanta interioara , adica constiinta ta, este cea care iti va zice ce sa faci drept. incontrolabilul aduce schimbari neasteptate.

Răspuns la: fiti prudenti.selectati oamenii curajosi si morali in partid
Adăugat de : catre prefectul si primarul din Constanta, 28 februarie 2016
evitati oamenii compromisi. ca om in varsta va dau o idee: daca articolul de fata prezinta realitatea si daca ati fost si voi de fata e bine sa va...
Autentic
28 februarie 2016
vorba ce nu te omoara te intareste

remarc elemente sociale usor agresive, dezvaluiri. sunt si sugestii binevenite. cred ca se cam vor strica niste relatii, se retrag ambasadele, apar pagubele si imprudentele. uite asa se vor schimba si grupurile de prieteni in partide. s-au declansat crizele iar noi am inteles ca putem influenta bunastarea orasului daca primarii vor fi inconjurati de oameni noi si corecti in traiectoria lor profesionala. perderea unor avantaje sociale, materiale vor trezi in unii atasamentul si dorinta de a imparti avantajele chiar daca au fost corupti, au gresit si nu recunosc. sansa trebuie data si alegeti sa acceptati ca vina e a tuturora. prea mult mistere nu mai sunt. stim ce-a patit Mazare si nu mai exista surprize.

catre alegatori
28 februarie 2016
hai cu schimbarea!

Si pentru a evita conflictele "interioare", alegeti-l primar pe Chitac! Fagadau e total compromis! Jos PSD-uL!

Răspuns la: fiti prudenti.selectati oamenii curajosi si morali in partid
Adăugat de : catre prefectul si primarul din Constanta, 28 februarie 2016
evitati oamenii compromisi. ca om in varsta va dau o idee: daca articolul de fata prezinta realitatea si daca ati fost si voi de fata e bine sa va...
agentul 007
28 februarie 2016
pentru bunastarea orasului

Daca unii au fost ( si sunt ) corupti, au gresit si nu recunosc, rezolva DNA-ul! Atasamentul lor se va spulbera instantaneu si vor apela la denunturi.

Răspuns la: vorba ce nu te omoara te intareste
Adăugat de : Autentic, 28 februarie 2016
remarc elemente sociale usor agresive, dezvaluiri. sunt si sugestii binevenite. cred ca se cam vor strica niste relatii, se retrag ambasadele, apar...
profesorul de serviciu!
28 februarie 2016
...romanii au nevoie de educatie!

...sa va amintesc ca in trecutul invatamantului romanesc oamenii, copii invatau in patru clase sa scrie foarte bine, sa citeasca foarte bine, sa socoteasca foarte bine fara inspectorate scolare judetene si fara directori? Logica elementara si de bun simt ne spune ca aceste institutii sunt parazitare si nu asigura necesarul de educatie. Uneori, chiar se pun contra. Am vazut si auzit directori de scoli care si-au incolonat clasele in ....drumetie si au ajuns ....din greseala la adunat via, porumbul sau igienizat aratura! Calitatea scolii nu sta in controlul inspectorilor si nici in calitatea directorului. Acestia sunt instrumentele puterii si au alte scopuri perverse in subordonarea sistemului. Cred cu tarie că in actuala situatie culturala, sociala si politica din Romania nu se poate face mare lucru. ,,Ministerul'' are in teritoriu tot felul de nepoti, nepoate, cumetri...verisori etc. ce asteapta infrigurati rezultatul alegerilor si speranta unui ,,os'' macat pentru unul sau doi ani. Pentru a ajunge la ....masa mare au nevoie si de directori servili! Asa imput cele doua institutii actul educativ inca din fasa. Mai este si lupta pentru manuale, pentru cartile proprii vandute elevilor, pentru norma didactica, pentru cursurile de formatori, pentru desfasurarea instruirilor....in fine, o retea de activitati care nu au nimic de-a face cu actul educativ...mai mult, toate acestea devin daunatoare acestuia. Iata de ce, la intrebarea Dv. eu sustin ca nu este nevoie de ISJ si nici chiar de directori...Dar, cum e stie, intre ce spunem noi, ce vor elevii, ce vor parintii, ce vrea clasa politica sunt mari diferente, pentru ca fiecare se gandeste la ce castig imediat are, nu la nevoile educative ale romanilor. Pana una, alta, asa cum se vede treaba prin statistici, cum decurg lucrurile numai umbland de la scara blocului pana la coltul strazii, sau plimbandu-ne cu telecomanda pe posturile autohtone de televiziune, rezulta ca avem mare nevoie de educatie. Pot spune ca suntem chiar intr-o criza mare. ...asteptam mintile sclipitoare ale inspectorilor si directorilor sa schimbe lucrurile.....

cadru didactic
28 februarie 2016
vrem schimbare

Domnule Vergil Chitac indraznesc o recomandare dupa ce veti fii ales primar.Impune ti consilierilor locali participarea obligatorie la sedintele CA-ului scolilor.Momentan nu prea se intampla si este haos maxim in mute scoli.Va dorim mult succes si va asteptam in vara sa vizitati scolile constantene.

Răspuns la: hai cu schimbarea!
Adăugat de : catre alegatori, 28 februarie 2016
Si pentru a evita conflictele "interioare", alegeti-l primar pe Chitac! Fagadau e total compromis! Jos PSD-uL!
CITITOR
28 februarie 2016
INFORMAT

Colegii de la Sc.Gimnaziala Nr.28 " DAN BARBILIAN" si ISJ CTA vor recunoaste cazul! Facand abuz de putere, d-na director Stan a interzis cadrelor didactice membre CEAC sa candideze la alegerile privind calitatea de membru CA, chiar daca au fost propuse de alte cadre didactice. In zadar au explicat in consiliul profesoral ca este legala participarea, s-au exlicat legile, s-a intrerupt sedinta de consiliu profesoral pentru a se lista si prezenta legea, degeaba. Sesizarea facuta la ISJ Constanta a dat dreptate d-nei director Stan. Dar sesizarea facuta la avocatul poporului, retransmisa apoi MENCS a aratat ca aveau dreptate cadrele didactice. Deci, ISJ Constanta, ori este INCOMPETENT, ori este PARTINITOR! La fel de grav in ambele situatii! CREDETI CA ACESTE CADRE MAI AU INCREDERE IN INSPECTORATELE SCOLARE SAU IN ALEGERI CORECTE DE DIRECTORI? ASTEPTAM CORECTITUDINEA TEHNOCRATILOR SI A DNA-ului CA DE GASTI NE-AM SATURAT!

normal
28 februarie 2016
ca la noi, la nimeni!

Iata cat de util este inspectoratul! Iata cat de independent este fata de politic. V-ati prins?

Răspuns la: INFORMAT
Adăugat de : CITITOR, 28 februarie 2016
Colegii de la Sc.Gimnaziala Nr.28 " DAN BARBILIAN" si ISJ CTA vor recunoaste cazul! Facand abuz de putere, d-na director Stan a interzis cadrelor...
Pentru ISJ C-ta
28 februarie 2016
normalitatea nu exista!

Ati mai pomenit atata neputinta la vreo institutie cu rol de indrumare si control? La ISJ Cta, albul e negru si negrul e alb! Mi-e scarba, scarba, scarba! Cum sa te mai duci la astia sa le spui ceva, daca ei tremura in fata unui director?

Răspuns la: ca la noi, la nimeni!
Adăugat de : normal, 28 februarie 2016
Iata cat de util este inspectoratul! Iata cat de independent este fata de politic. V-ati prins?
Stan stie?
28 februarie 2016
Si ce zice?

Despre ce vorbiti? Ce vreti sa insinuati? Sper ca nu va legati de Stan sau de corpul de control, ala cu controlul de fond din vara 2015?! Ca nu e corect!!! Chiar mai verticali ca Stan si cei cu controlul nu mai exista nimeni in tot invatamantul romanesc, pe bune!!! Ce este adevarat, este adevarat! Sa nu exageram!

Răspuns la: normalitatea nu exista!
Adăugat de : Pentru ISJ C-ta, 28 februarie 2016
Ati mai pomenit atata neputinta la vreo institutie cu rol de indrumare si control? La ISJ Cta, albul e negru si negrul e alb! Mi-e scarba, scarba...
46 comentarii. Pagina 3 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 3 4 5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.452 secunde