Este nevoie de ISJ? "Directori și inspectori care se cred Dumnezeu pe pământ!"

3840
46
Este nevoie de ISJ?

Articole de la același autor

La recenta conferință națională organizată de Asociația Elevilor din Constanța la Universitatea "Ovidius", cele mai multe voci s-au ridicat împotriva desființării inspectoratelor școlare, începând chiar cu secretarul de stat din Ministerul Educației, Gabriel Ispas.


"Ministerul Educației este împotriva desființării inspectoratelor școlare. Acest punct de vedere a fost comunicat Parla-mentului sub semnătura a doi miniștri - atât domnul Câmpeanu, cât și domnul Curaj. Eu sunt ferm convins că în Senat proiectul legislativ se va discuta cu prioritate și va fi respins. Pe de altă parte, mă pronunț pentru descentralizare, dar aceasta trebuie să fie reală și putem să discutăm despre rolul pe care îl are inspectoratul școlar în gestiunea școlii. Inspectoratele școlare vor rămâne ca entități de coordonare", a mai adăugat Ispas.


Este sau nu nevoie de ISJ?
Un lucru este cert: existența sau inexis-tența inspectoratelor nu este un semn de calitate sau de lipsă de calitate a educației oferite de sistemul respectiv. 


Iată cu ce argument pro și contra a venit Șerban Iosifescu, președintele ARACIP, instituție vizată să preia majoritatea atri-buțiilor. 


Argumente PRO. Descentralizarea înseamnă apropierea deciziei de cei care suportă decizia respectivă și înarmarea autorităților publice locale cu aceste atribuții de decizie. Nivelul inspectoratelor este unul profund politizat, ca urmare nu se pot aplica coerent politici publice în domeniul educației care depășesc coridorul de timp al unei guvernări. Foarte multe autorități publice locale și conduceri de școli sunt deja pregătite pentru descentralizare, ele colaborând deja, dincolo de interesele politice imediate, cu rezultate pozitive. Participarea beneficiarilor la educație în procesul decizional ar fi consolidată, multe atribuții de la ISJ ar trece la autoritățile locale și consiliile de administrație ale școlilor. Dispariția ISJ ar eficientiza administrarea sistemului de învățământ prin realocarea costurilor existente către unitățile școlare - 80% și către nivelul central - 20%. Activitățile de dezvoltare personală sunt oricum des-fășurate de Casele Corpului Didactic care nu vor dispărea, iar inspecțiile de grad ar putea fi desfășurate ca și până acum de către metodiști sau inspectori școlari de-semnați la nivel central. 


Argumente CONTRA. Soluția este mult prea radicală în actualul context cultural național. Nu există capacitate instituțională, nici la nivelul MEN, pentru a organiza activitatea celor 7.000 de unități școlare cu personalitate juridică, nici la nivelul administrației publice locale, existând pericolul recentralizării deciziilor. Există pericolul politizării și mai accentuate a conducerii unității școlare, ca urmare a subordonării manageriale. Chiar pericolul posedării școlii de către autoritatea publică locală și impu-nerea unor interese locale imediate. Ar putea fi afectate drastic evaluările și exa-menele naționale, în cadrul cărora ISJ-urile au un rol important.


"Primim teancuri de sesizări de la profesori și părinți!"
Fostul ministru al Educației, prof. Ecaterina Andronescu, consideră că pentru o idee atât de radicală ar fi trebuit să existe o dezbatere publică, măcar în comisia de învățământ a Camerei De-putaților și să fie dezbătut conținutul, iar în plenul acesteia să existe un vot. "Nu știu de ce 45 de zile colegii mei nu au băgat-o în seamă și s-a ajuns în această situație. Eu personal am reținere de 100% față de această inițiativă legislativă. Este o componentă importantă a reglementării în sistemul de învățământ preuniversitar. Nu poți să reglementezi inspectoratul printr-o inițiativă legislativă și să bulversezi complet Legea învățământului. Consider că trebuie oferită mai multă autonomie decizională și școlilor și inspectoratelor școlare. Trebuie să recunoaștem că sunt directori și există și în inspectorate persoane care se cred Dumnezeu pe pământ și consideră că trebuie să aibă decizie de viață și de moarte asupra oamenilor față de care au anumită responsabilitate. Primim teancuri de sesizări la comisie din partea profesorilor din teritoriu și ale părinților, multe de competența Executivului", a mai declarat actualul președinte al comi-siei pentru învățământ din Senatul Ro-mâniei.


Pe cât este de importantă și complexă această propunere legislativă, pe atât este de discutată, ea urmând cel mai probabil să fie respinsă la Senat, ca dovadă numeroasele argumente aduse chiar și la recenta întâlnire. Dar oare vox populi ce spune?


Comentează știrea

46 comentarii. Pagina 4 din 5. Click pe pagina dorită : 1 ...3 4 5 
Vorbiti serios?
28 februarie 2016
Care corp de control?

Daca nu ma-nsel, asta vara a fost in control la DB Corpul de control al Primului Ministru, nu??? Dar cine i-a chemat pe aia? Parca trebuia sa vina corpul de control al MECS. Negru, alb, alb, negru, nu mai inteleg ce se intampla. Sa ma ajute cineva! Miha, esti pe receptie?

Răspuns la: Si ce zice?
Adăugat de : Stan stie?, 28 februarie 2016
Despre ce vorbiti? Ce vreti sa insinuati? Sper ca nu va legati de Stan sau de corpul de control, ala cu controlul de fond din vara 2015?! Ca nu e...
Lasati-o pe doamna Stan!
28 februarie 2016
Este bizzzy!

Lasati-o! La ora asta este offline! Isi incarca bateriile pentru maine, la scoala! Trebuie sa fie si calma,...si radianta,....si senina,...si sa ii primeasca pe parintii cu indemnul din presa,....si sa stea pe camere,....si sa se impiedice prin fata usii cand vede vreun dusman,....si sa traga de cur pe unele,....si sa mai convoace ceva, orice,.....are prea multe pe cap. Si, pana la urma, ce conteaza: prim ministru sau mects, totuna. Ea tot Alba ca Zapada este!!!! Noroc cu Olanza si Halope, doua prietene care n-o lasa la greu!

Răspuns la: Care corp de control?
Adăugat de : Vorbiti serios?, 28 februarie 2016
Daca nu ma-nsel, asta vara a fost in control la DB Corpul de control al Primului Ministru, nu??? Dar cine i-a chemat pe aia? Parca trebuia sa...
Miha, ce citesti nu-i adevarat
28 februarie 2016
Ti se pare...

Olanzapina o cheama pe fata aia, prietena ei. Nu e offline, e cu ochii pe comentarii ca pe butelie, ce stiti voi? Dumnezeu nu doarme. Aveti grija sa nu pacatuiti...prea tare.

Răspuns la: Este bizzzy!
Adăugat de : Lasati-o pe doamna Stan!, 28 februarie 2016
Lasati-o! La ora asta este offline! Isi incarca bateriile pentru maine, la scoala! Trebuie sa fie si calma,...si radianta,....si senina,...si sa ii...
Ce nume ciudat!
28 februarie 2016
Ce ciudat!

Cum? Cum? Ce nume lung...! Pai, si ea de ce striga mereu: Olanzo, unde esti? Unde esti, unde esti, ca nu mai rezist! De ce striga asa? Are cineva vreo ideee?

nu va mirati!
28 februarie 2016
Totul e cat se poate de real

Nu mai, cred ca striga: "Ortanso, unde esti, ca incepe sedinta C. A. si n-avem cvorum!" Stiti cum a fost chestia aia, cu sancțiunilii! Uitati cam repede...Bogatelor ce sunteti!

Stan si comunicarea!
28 februarie 2016
Ca + cu +

Aha, totu-i clar acum! Deci n- o striga pe Olanza, ci pe Ortansa....! Offf, m-am inselat! Sau, poate, mi-a venit o idee: Olanza=Ortansa cumva? Si bogate, si ingamfate, si superficiale! Ea striga una, noi auzim alta!

profesor, parinte, cetatean
28 februarie 2016
ma dezic de isj!

Nu ma reprezinta, deci nu am nevoie de el! Sa se desfiinteze si sa ne scuteasca!

adevar
28 februarie 2016
adevar

Romani numarati va decese

Bastilia
29 februarie 2016
caderea dinastiei

cred ca "generalii" nosyti au patit-o...urat de tot de cand cu conferinta asta din 25 februarie. au fost acolo niste reactii ale unora...eu va zic ca iese urat cu toti inspectorii cu trecut mincinos si greseli mari. e groasa fratilor...

pavel
29 februarie 2016
e cazul sa-si gaseasca un duhovnic ACTUALUL ISJ

ASTIA NU DOAR CA AU RANIT OAMENI, AU DISTRUS CARIERE! nimic nu e la nimereala! psd-istii au inceput campania electorala. Campeanu, Andronescu, psd-isti au venit la cererea lui Dragnea. Popescu Raducu ajutat de macedoneni bucovala si presedintele asoc elevilor (tot macedonean) pun si ei umarul la aceste mizerii. incotro invatamantul de calitate?!

46 comentarii. Pagina 4 din 5. Click pe pagina dorită : 1 ...3 4 5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.449 secunde