Felicitări celor 11 cadre didactice care au obținut nota 10 la Definitivat! Cine sunt acestea

4350
Miercuri, la centrul de examen Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” din Constanța, dar și pe site-ul dedicat definitivat.edu.ro au fost afișate rezultatele inițiale la proba scrisă a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2021), ce a avut loc pe data de 14 iulie, la 36 de discipline.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuia să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.



Județul Constanța, pe locul 4 în topul notelor de 10


Dintr-un total de 340 înscriși la începutul anului școlar 2020-2021, în județul Constanța au participat la proba scrisă 315, admiși ca urmare a îndeplinirii cumulative a următoarelor condiții:

• efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an;

• calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine”;

• media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional - minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).

Disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși au fost: învățământ preșcolar în limba română (133); învățământ primar în limba română (40) și educație fizică și sport (33).

Conform statisticii oferite de Ministerul Educației Naționale, județul Constanța a înregistrat o rată de promovare de 75,61%, în creștere față de anul trecut, când s-a înregistrat o promovabilitate de 74,32%, în condițiile în care au fost și mai puțini candidați (183).

Și dacă în 2020 s-au obținut doar cinci note de 10 la proba scrisă, de data aceasta cei 11 candidați care au obținut nota maximă au reușit să situeze județul Constanța pe locul 4 la nivel național. Pe primul loc este Bucureștiul - cu 27 de note de 10, apoi Clujul – cu 15 note, și Iașiul – cu 14 note.

Consultând lista afișată la Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, îi putem felicita public pe cei 11 debutanți care pășesc cu dreptul în cariera de profesor: Claudia Elena Durbacă, Georgiana Adina Diță, Camelia Robu, Marius Sorin Banciu, Bianca Maria Butnariu, Galina Neagu (educație fizică), Maria Elena Ion, Mihaela Liana Chiujdea, Andreea Pioaru și Sorinel Dumitru (limba și literatura română). Exceptând ultimul candidat, care a obținut nota 9 la prima inspecție, trebuie menționat că toți ceilalți 10 candidați au obținut la final nota de examen 10, adică la toate cele patru probe (două inspecții, portofoliu plus proba scrisă) au fost cotați cu punctaj maxim. Nouă din cei 11 candidați de 10 au funcția didactică de educator sau învățător.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației, am constatat că cele mai multe note se situează în intervalul 8-8,49 (1.147 de note), iar în intervalul de note 9,5 – 9,99, județul Constanța se află pe locul șase, cu 32 de candidați, după Iași (60 candidați și 14 note de 10), Cluj (43 candidați și 15 note de 10), Suceava (39 candidați și opt note de 10), Prahova (35 de candidați și șase note de 10) și Bacău (33 candidați și șase note de 10).

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin dobândirea definitivării în învățământ, un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

În această sesiune a examenului național pentru definitivare în învățământ nu au promovat 70 de candidați constănțeni, care se pot prezenta la o nouă sesiune după reluarea, de fiecare dată, anterior susținerii examenului, a stagiului de practică de un an școlar.

Cea mai mică notă de examen în județul Constanța (3,98) a fost înregistrată de o învățătoare de la Școala gimnazială nr. 1 din Topalu, cu o vechime de aproape trei ani în învățământ, absolventă, la frecvență redusă, a studiilor universitare de licență în învățământul privat. Ea a obținut nota 1,7 la proba scrisă, nota 8,43 la prima inspecție, respectiv nota 9,5 la a doua inspecție și notă maximă la portofoliu.



Calendar examen național pentru definitivare în învățământ


Miercuri și joi se înregistrează contestaţiile care urmează a fi soluționate în intervalul 22.07 - 28.07.2021.

28.07.2021 - Afişarea rezultatelor finale

28.07 - 2.08.2021 - Transmiterea tabelelor nominale cu rezultatele candidaţilor promovaţi către Ministerul Educaţiei şi Cercetării

2.08 - 9.08.2021 - Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5583 secunde