Astăzi sărbătorim Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului. Superstiții, tradiții și obiceiuri

778
Astăzi sărbătorim Sfânta Maria Mică – Nașterea Maicii Domnului. Superstiții, tradiții și obiceiuri - nasterea-maicii-domnului-1725635424.jpg

Articole de la același autor

Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită pe 8 septembrie, conform calendar ortodox 2024. Cea mai îndrăgită divinitate feminină a Panteonului românesc, pentru că nu e credincios care să-i fi adresat rugi fierbinţi şi să nu-i fi împlinit visul Născătoarea de Dumnezeu.

În ordinea anului bisericesc, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului este primul praznic dintre cele patru dedicate Fecioarei Maria, cunoscută în popor ca Sântămăria Mică. Este un eveniment celebrat atât de Biserica Ortodoxă, cât şi de cea Romano-Catolică.

Se spune în popor că, începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, fiindcă vine cu adevărat vremea rea. De unde şi cunoscuta vorbă: „O trecut Sântămăria, leapădă şi pălăria”.

În cultura populară, în funcție de zonă, există mai multe superstiţii legate de această zi, Sfânta Maria Mică.

Se spune că nu e voie să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală. În această zi, femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Şi pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se mai spune că în fiecare casă trebuie să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Pe 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică, bărbaţii nu au voie să meşterească sau să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra lor şi a familiilor lor.

Tot pe 8 septembrie, păsările călătoare se pregătesc de călătoria spre ţările calde, iar gâzele și reptilele intră în pământ. Dacă găteşti înainte sau după Sfânta Maria Mică, ţi se varsă oala cu mâncare şi îi arde pe copii.

Ziua de dinaintea sărbătorii şi ziua de după aduc ghinion celor care lucrează – bărbaţii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mâncarea. De asemenea, în cultura populară se mai spune că aceia care nu şi-au adunat plante medicinale nu trebuie să mai facă acest lucru pentru că acestea îşi pierd puterea tămăduitoare dacă sunt culese după Sfânta Maria Mică.

De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele şi să primească şi ei din roadele toamnei pe lumea cealaltă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5574 secunde