Premieră pentru Universitatea "Ovidius"

Prof. Marin Petrișor demarează un impresionant proiect de cercetare

2373
23
Prof. Marin Petrișor demarează un impresionant proiect de cercetare - marinpetrisor-1454249862.jpg

Articole de la același autor

Prima inițiativă din cadrul nou înființatului Institut de știință, cultură și spiritualitate dobrogeană din cadrul Universității "Ovidius" aparține unuia dintre cei mai apreciați universitari constănțeni, profesorul emerit Marin Petrișor.

Personalitate de prestigiu a dialectologiei românești, autor al unor lucrări apreciate unanim și coautor la partea lingvistică a "Atlasului Porților de Fier", prof. univ. dr. Marin Petrișor, împreună cu echipa sa, și-a stabilit ca obiectiv formarea unei baze de date pentru cercetarea complexă a dialectelor în contact vorbite în Dobrogea, con-siderată de specialiști drept un mozaic dialectal.

Vrea să dea nemurire graiurilor dobrogene

Este vorba, în primul rând, despre dialectele istorice ale limbii române - dacoromân, aromân, megleno-român - și despre dialecte ale altor limbi vorbite în spațiul dobrogean - turcă, bulgară, greacă, rusă, ucraineană, italiană, germană.

Într-o primă fază, se va întocmi o arhivă fonogramică a limbilor și dia-lectelor vorbite în spațiul dobrogean, prin înregistrarea și transcrierea de texte concepute tematic. Se creează, așadar, o bază excepțională de date, care va sta la îndemâna cercetătorilor interesați de limbile și dialectele vorbite în Dobrogea.

Din echipa de cercetare, mai fac parte conf. univ. dr. Nistor Bardu, conf. univ. dr. Cosmin Căprioară, lect. dr. Hasan Neriman, lect. dr. Cristina Dafinoiu, conf. dr. Daniela Crăciun și sunt așteptați să se alăture și colaboratori din departamentul de limbi străine.

Întrebat care vor fi consecințele acestui amplu demers, prof. Petrișor a declarat: "Realizarea acestui proiect va conduce la înscrierea Universității «Ovidius» din Constanța în rândul universităților cu centre internaționale de cercetare a bilingvismului și plurilingvismului, inclusiv a celui dialectal, cu conexiuni în domeniile sociolingvis-ticii, psiholingvisticii și pragmaticii, cum am întâlnit în Statele Unite, la Miami, sau în Canada, la Montreal".

O vastă cercetare care trebuie sprijinită

Menționăm că acest proiect se bucură de interesul pe care îl manifestă actualul rector al Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Sorin Rugină, care a pus bazele institutului de cercetări complexe, cu nouă secțiuni încredințate unor cadre didactice valoroase și cu îndelungată activitate în cercetare. Pentru început, secțiunea de lingvistică, istorie și arheologie, condusă de profesorul emerit

Marin Petrișor, membru onorific al Academiei Oamenilor de Știință din România, a stabilit legături de colaborare cu unele organizații neguvernamentale și cu Consulatul Republicii Turcia la Constanța, care s-au dovedit interesați de această inițiativă și au anunțat sprijinul.

De asemenea, un prim sprijin urmează să sosească din partea Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), aceeași care a facilitat studenților de la "Ovidius" studierea limbii turce.

Colectivul de cercetători care intenționează să înceapă cât mai curând cercetările pe teren așteaptă ajutor din partea altor organizații socio-culturale, care acceptă că realizarea unei arhive a dialectelor și limbilor vorbite în Dobrogea, un adevărat mozaic etnic și lingvistic, este o sarcină nobilă și necesară, mai ales astăzi, în condițiile impuse de procesul iminent al globalizării. 

Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
nu pleca,
1 februarie 2016
te rugam!

Atata paguba, urechelnito! O sa planga toata lumea dupa tine!!!!

Răspuns la: ATÂT!
Adăugat de : 15%, 1 februarie 2016
Nu vă mai răspund sub nici o formă, sunteți incapabile să pricepeți ceva și este ultima afirmație axiomatică făcută despre voi: ...
PS la comentariul de mai sus
2 februarie 2016
atata venin?

Cum ai reusit in 50 de ani sa acumulezi atat rautate si insatisfactie? Spovedeste-te fetito, ca nu te vad bine! Roaga-te pentru un suflet mai luminos, al tau e negru, negru, negru. Te-as sfatui sa te iei de mana cu cineva, dar nu cred ca e bine sa se afle doua rautati in acelasi loc sub soare.

Aura
2 februarie 2016
Gânduri bune

Respect, domnule profesor !

23 comentarii. Pagina 3 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5822 secunde